Певачи који не желе да плате улазницу

Миодраг Зец [У иностранству] хоће да приме [наше] инжењере, а неће менаџере. Други део [грађана] покушава да се запосли инклузијом. Кажем мојим студентима - једна ствар је ако једна од вас хоће да пева, а 99 хоће да плати улазницу; биће и она задовољна и ви срећни. Ако Вас 99 хоће да пева, а нико неће да плати улазницу - онда ћете сви бити несрећни. Људи осећају негде да је ово тачно, али мисле - "да се још ја негде умувам".

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, "Пешчаник"

Штеловање термометра на наш начин

Миодраг Зец Ми смо земља са највећом инфлацијом у региону и имамо непрестан раст дефицита [...]. Сви наши текући [економски] проблеми су показатељи да је организам болестан. Та "температура", инфлација, показује да је систем дубоко уздрман. И шта ми радимо - ми ћемо покварити термометар и статистички манипулисати. Има 40 степени, а ми кажемо - не, има 38. Не може то на дуги рок.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, "Пешчаник"

Када ненормалне ствари постану нормалне

Миодраг Зец Кажу да су [нобеловцу Полу] Кругману дали 150 хиљада евра за сат и по времена предавања. Човек је рекао једно, а они су чули друго. Рекао је - курс мора отићи доле [...]. Када је отишао Кругман, они су ојачали динар, уместо да га ослабе. Друго, рекао је да треба да се стимулише потрошња кроз социјална давања и образовање [...], а они су финансирали производњу. [...] Све је овде поскупело, а једино је евро појефтинио. Чекајте, људи, ко је овде луд?

Миодраг Зец, професор економије, "Пешчаник"

Српска животињска фарма

Миодраг Зец Неки су грмели против задуживања [у изборној кампањи], а после говорили - што сам ја [државу] повољно задужио. Мистерије су то. Орвел, Орвел! Ово је једна некомпетентност. Једино за вођење [наше] државе не треба никакав атест. Држава - то је најсложенији производ људског друштва. Прави се данас да траје 200-300 година.

Миодраг Зец, професор економије, "Пешчаник"

Мења газде и газдарице

Југослав Ћосић Главни уредник "Информера" [...] суди медијима у Србији, пљује по телевизији Б92 [...], а при том је покушао да украде име "Инсајдер" за своју псеудо-новину. [...] Ради се о човеку који је пред убиство Зорана Ђинђића телефоном преговарао [...] са Душаном Спасојевићем Шиптаром о томе колико ће га овај платити за сваки текст који напише и објави против Ђинђића. [...] О томе како лако мења газде можда треба да размисле његови данашњи послодавци.

Југослав Ћосић, новинар, коментар о Драгану Ј. Вучићевићу, "Блиц"

Поштени грађани и поштена интелигенција

Југослав Ћосић Демократе су изгубиле власт, јер су интелектуалцима и великом [...] делу грађана ове земље [...], који се не сналазе у хаосу и непоштењу, не поткупљују са лакоћом општинске чиновнике, судије, тужиоце, лекаре и професоре своје деце [...], већ живе само од своје памети и рада, својом себичношћу и политиком индиректно поручиле да су за њих нису важни. Последње политичке промене у земљи [...] донеле су овај пут, као плима, приличан талог и муљ који има намеру да потопи све око себе.

Југослав Ћосић, новинар, "Блиц"

Хроника (крајњег) пропадања

Југослав Ћосић Што се тиче медија, Србија је данас близу моје замишљене тачке крајњег пропадања. Неким важним одлукама ДС је дубоко понизила све професионалне медије и новинаре у земљи. [...] Једна од таквих одлука, била је да на челу РТС-а задржи [...] човека који је био медијска бејзбол палица у политичкој ликвидацији њеног бившег председника, а притом је, лета претходног у јулском животу, био министар и Нигар-калфа Мирјане Марковић. А у каснијој реинкарнацији исто то само у кабинету Војислава Коштунице.

Југослав Ћосић, новинар, "Блиц"

Ланац новинарске исхране

Александар Тијанић Овластио сам адвокатску компанију "Томановић" да одмах преда суду тужбу против одговорних у дневном листу "Курир", због бестијалне хајке, [...] нарушавања најнижих новинарских стандарда, [...] медијског стрељања наручених мета [...]. Само суд може да одговори на питање - да ли је српски медијски систем џунгла у којој су "курири" на врху ланца исхране, лиценцирани за канибализам?

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, "Фонет"

Шамар у лице двоструким стандардима

Ђорђе Вукадиновић Данашња ослобађајућа пресуда хрватским генералима изненађење је чак и за оне који немају никакве илузије о карактеру и природи Хашког трибунала, и о двоструким стандардима те институције. Ова пресуда је брутална и цинична, и представља шамар у лице правди, али пре свега Србији и српским жртвама. И у "Олуји" и мимо ње.

Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар и главни уредник НСПМ, Б92

Изненађена и (готово) увређена

Наташа Кандић Пресуда није донела правду за жртве [...]. Изненађује образложење [жалбеног већа] да се оптуженима не може приписати заједнички злочиначки подухват, као да су они оптужени за директно наређивање, а не по командној одговорности. Хрватском правосуђу нико више неће моћи да каже да суди, зато што постоји ова ослобађајућа пресуда којом се ратни злочини не помињу.

Наташа Кандић, председница Фонда за хуманитарно право, о ослобађајућој хашкој пресуди хрватским генералима, Б92

Ко греши, тај и ради

Карла дел Понте Верујем у међународну правду, али се и њој некад поткраду грешке.

Карла дел Понте, бивши главни тужилац Хашког трибунала, изјава за ХРТ, Б92

Хашка птица ругалица

Расим Љајић Пресуда хрватским генералима је тежак пораз за међународну правду и шамар породицама страдалих, и ругање свима нама који смо се борили да се сви оптуженици нађу у Хагу [...]. Трибунал за 20 година, колико постоји, није испунио ниједну функцију због које је основан. [...] Знате ли да су они имали намеру да иду по [нашим] школама и објашњавају значај Трибунала. Отказаћемо све конференције и семинаре. Сарађиваћемо колико је потребно да нико не може да нас оптужи да не сарађујемо, али ништа више од тога.

Расим Љајић, председник Савета за сарадњу са Хашким трибуналом, РТС

Вук је љут као рис

Вук Јеремић Овим међународним криминалцима ћу нанети штету коју нису очекивали да ће им се десити. [...] Све што сам одувек мислио о "хашкој правди", након данашњег дана нема више разлога да се формулише политички коректним језиком. [...] Нека прст на чело ставе они који су пристали да Еулекс истражује трговину органима на Косову. Закључиће господа да смо их сами себи вадили.

Вук Јеремић, председавајући ГС УН 2012-2013, коментаришући на Твитеру ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу, "Танјуг"