Мајке и маћехе

Предраг Ј. Марковић У последњих 20 година тако су "српским мајкама" називане Дафина Милановић [...], али и фолк звезда Светлана Ражнатовић [...], што је увредљиво и неумесно. Неке су речи заиста скупље од других. Претераном и неселективном употребом оне се девалвирају. [...] Да ли сте чули да се неки Француз тако спрда са Јованком Орлеанком?

Предраг Ј. Марковић, историчар, "Блиц"

Часови беседништва (док киша обилази Крагујевац)

Саша Миленић Анонимност те широке јавности чистих руку, партијски неорганизоване, најчешће је кукавичлук неспремности да се преузме одговорност. [...] Супротно мнењу и интенцијама централних токова информација тврдим - политичари у Србији су понајбоље што ово друштво има. Није тачно да је у политици корен искварености. Политичке партије нису креатори никаквог накарадног морала. Нажалост, оне су преслабе да креирају нов, алтернативни [морал]. Оне немају развијену интиму и њихов морал је потпуно преузет од морала друштва, тј. изванпартијског окружења.

Саша Миленић, посланик УРС-а из Крагујевца, у Скупштини Србије, "Утисак недеље" на ТВ Б92

Пословање уз (х)алал државе

Зденко Томановић Управљач [и већински власник] предузећа "Нибенс" је Мило Ђурашковић, што ни он сам не спори. Он је управљао предузећем и располагао средствима. Мишковићи нису били управљачка лица и нису располагали имовином. Мишковић је знао да инвестирање новца у [то] предузеће није забрањено по нашим законима, и да је свуда у свету дозвољено. [...] Свака трансакција је рађена у сагласности са државним, надлежним органом.

Зденко Томановић, адвокат, "Утисак недеље" на ТВ Б92

Из пера адвоката (неке) друге Србије

Срђа Поповић Већина Срба је љута на Слободана Милошевића, јер је изгубио све ратове, а не зато што их је водио. [...] У Србији постоји култура понижења, осећај пораза, банкрота и потопа, што код људи само ствара потребу да се свете и нанесу штету другима. То иде дотле да видим како схватају успехе Новака Ђоковића. Он је ваљда неки осветник, [...] који као да почиње да верује да је његова дужност да освети Србију за све неправде које су се догодиле.

Срђа Поповић, адвокат, "Недјељом у два" на ХРТ, Б92

Кад превлада српски садржај

Зоран Лутовац Већина Црногораца на последњем попису у Србији изјаснила се као Срби, због промене садржаја црногорства. [...] Када је уведен црногорски језик и када се садржај црногорства официјелно другачије тумачио, многи од њих су из тог разлога одлучили да се другачије национално изјасне, односно сада као Срби.

Зоран Лутовац, амбасадор Србије у Црној Гори, за црногорску ТВ "Атлас", "Танјуг"

Економско ропство горе од окупације

Зоран Луковић Јавни дуг ће на крају ове године износити 65 одсто БДП-а [...]. Процене су да ће део "државне сребрнине" (Аеродром, Телеком...) ипак догодине морати да буде продат [...]. Али, не сме се заборавити на једну опору чињеницу: сувереност једне земље може бити угрожена, осим територијално, и економски. Србија већ сада има много поверилаца који стратешки могу утицати на интегритет државе, тако да се о очувању суверенитету већ сада мора мислити.

Зоран Луковић, новинар, колумна у "Блицу"