Финансијски ултиматуми

Добрица Ћосић Ми више не смемо да ратујемо. Немамо биолошки, а више ни патриотски потенцијал. Верујем да је мир једини услов нашег постојања. Има много сличности у поступцима, ултиматумима и односу европских сила према Србији 1914. и 1941. године. Наравно, нико нам не поставља ратне ултиматуме, али мислим да су данас ти притисци перфиднији у својој методологији јер се преносе на економску сферу, на целокупан живот народа.

Добрица Ћосић, књижевник и академик САНУ, у интервјуу за „Недељник“, пренео Б92

Следбеници и следбеници увеоци

Добрица Ћосић Мислим да је убиство Зорана Ђинђића доиста кобан чин за судбину Србије. Ми немамо тако даровитог човека у политици, човека те интелигенције, тог образовања, те вредноће; [...] док је Тадићева жеља за популарношћу била ограничавајућа сила за успешан рад. Он није уважио политику свога оца и моју.

Добрица Ћосић, књижевник и академик САНУ, у интервјуу за „Недељник“, пренео Б92

Политичар који је убио књижевника

Добрица Ћосић Негативна перцепција Добрице Ћосића као писца, посебно код младих генерација, почиње од тренутка када сам постао председник, када сам постао човек власти, мада сам 20 година пре тога био дисидент са највећим полицијским досијеом.

Добрица Ћосић, књижевник и председник СРЈ (1992-1993), у интервјуу за „Недељник“, пренео Б92

Да ми је ова памет била деведесетих

Добрица Ћосић Ви сте генерација опортуниста, а једнопартијска власт ће ову земљу тешко да кошта. Поготово што има и вођу који се поистоветио са државом. То је само Комунистичка партија радила. Млада генерација је хедонистичка и аполитична више него што сме. Ово је време у којем су млади збуњени. Те проклете деведесете су један рез у вашој колективној свести.

Добрица Ћосић, књижевник и академик САНУ, о Александру Вучићу у интервјуу за „Недељник“, пренео Б92

Сваки народ има Кристијана каквог заслужује

Јово Бакић У исто време када је Кристијан Голубовић био позван у „Тешку реч“, у „Утиску недеље“ су гостовали Душко Вујошевић и Небојша Човић. Значи јавност није требало да сазна на који је начин државни новац трошен на Звезду и Партизан, већ је требало да се незапослени и полугладни народ забавља глупостима. То говори о нама и власти коју заслужујемо.

Јово Бакић, социолог, „Да можда не“ РТС-а

Духовни учитељ

Кристијан Голубовић И дан-данас када чујем да неки „ауторитет“ мене прозива, мени су ти људи смешни и јадни. Довољан је мој поглед у њихове очи и они се „смрзавају“. Мени није важно шта они блебећу. Такви људи елиминишу нас, праве ауторитете, праве персоне које треба да буду узор широким масама.

Кристијан Голубовић, „романтичан борац против дроге и криминала“, чекајући правоснажну пресуду због трговине дрогом, према „Да можда не“ РТС-а

Правда за животиње

Брижит Бардо Никада нисам била добра бака. Оне [унуке] живе у Норвешкој са оцем. Не знају француски и немамо прилике да се виђамо. Знате да увек кажем оно што мислим, и мислим оно што кажем. Нисам никад веровала у крвно сродство.

Брижит Бардо, глумица и активиста за права животиња, на информацију да је постала прабака, РТС

Коначна одисеја

Добрица Ћосић Шездесетих сам први изашао са идејом о подели Косова, али она није прошла. За мене је косовско питање [сада] решено. То значи да оно више не постоји као јужна српска покрајина. Вашој генерацији саветујем да не трошите снагу на косовско питање, јер је историја то решила мимо вас.

Добрица Ћосић, књижевник и председник СРЈ (1992-1993), у интервјуу за „Недељник“, пренео Б92