Десета рупа на свирали

Војислав Коштуница Београд више неће изручивати оптужене ратне злочинце међународном трибуналу јер Суд није испунио обећања у погледу гаранција оним који су се добровољно предали.

Војислав Коштуница, председник, лондонски "Тајмс"

Одушевљење с дна каце

Политика СОЛАНА ОДУШЕВЉЕН

Политика, наслов чланка о реакцији Хавијера Солане на усвајање Уставне повеље

Одушевљење с дна каце

Војислав Коштуница Мислим да ми неће бити замерено што кажем да се поносим тиме зато што истински, са дна каце, што би се по црногорски рекло, верујем да нам једнима и другима треба да будемо заједно.

Војислав Коштуница, председник СРЈ, о усвајању Уставне повеље

Одушевљење с дна каце

Љиљана Раичевић У последње време девојке из Србије све чешће имају третман као и странкиње.

Љиљана Раичевић, управница подгоричке "Сигурне женске куће", о трговини "белим робљем"

Ћорава транспарентност

Матија Бећковић Ако не помогнемо себи, неће нам помоћи нико. Испада да смо деценијама, док је био један једини кандидат, имали кога да бирамо. А чим их је више – онда немамо. Док се гласало у ћоравим кутијама, излазност на изборе била је 99,99 одсто, а кад су кутије провидне – нема ни половина.

Матија Бећковић, песник, на завршном предизборном скупу Војислава Коштунице

Мож' да значи ал' не мора да бидне

Зоран Ђинђић Мислим да не би било лоше да због имиџа наше земље ови избори успеју... Релативно тешко сам одлучио за кога ћу да гласам, ми нисмо имали свог кандидата, не мислим да је иједан од три кандидата у неком посебном смислу заслужио да добије мој глас.

Зоран Ђинђић, премијер Србије, после гласања

Финансијска конструкција

Небојша Медојевић У ДОС-у, и око њега, постоји једна структура која има изражену жељу да влада Србијом, али без провере на изборима, прављењем разних конструкција у парламенту и куповином – посланика.

Небојша Медојевић, директор подгоричког Центра за транзицију, "Независна светлост"

Ментална конструкција

Предраг Стојановић Не слажем се са чињеницом да Србија нема председника.

Предраг Стојановић, проф. др и потпредседник Демохришћанске странке Србије, "Студио Б"

Егзорцист (III део)

Драган Маршићанин Будите уверени да ћемо истерати ђавола на чистац. Избори нису завршени и не могу бити завршени, јер резултати не могу бити проглашени све док се не утврди тачан број бирача.

Драган Маршићанин, потпредседник ДСС-а, конференција за новинаре

Време чуда

Душан Михајловић Динкића доживљавам као заслужену божју казну јер у свом дугом јавном животу такво чудо никад нисам доживео.

Душан Михајловић, републички министар полиције, "Блиц"

Ђутуре

Зоран Живковић Сигурно је да ће Наташа Мићић бити најлепши председник и најдемократичнији, а уз то иде и место у Врховном савету одбране.

Зоран Живковић, потпредседник ДС-а, "Б92"

Креативни центар

Мирјана Марковић Оба моја детета су, морам да кажем, креативна.

Мирјана Марковић, супруга и мајка, према листу "Данас"

Клаустрофобија отвореног друштва

Андреј Грубачић Оно што сам назвао Београдски консенсус и састоји се из три компоненте: неолибералне економије, неолибералне идеологије и културне политике денацификације. Центар за културну деконтаминацију, Рекс, Сорошева група, АОУМ, Б92, Хелсиншки одбор, највећи број невладиних организација, све су то делови једног те истог чвора, који промовише вредности тзв. отвореног друштва у којем се ја осећам прилично клаустрофобично. Људи у Србији су, у оваквој атмосфери, осуђени на деполитизацију, губитак 'политичких илузија', кризу политичког активизма или, још горе, и с овим у вези, на пријемчивост за тезе популистичког екстремизма деснице. Управо је невероватно да државни интелектуалци не примећују везу између Светске банке, између структуралног прилагођавања и, рецимо, Шешељеве партије или љотићевских група попут Образа.

Андреј Грубачић, историчар и критичар неолибералне глобализације, "Репортер"

Просторно планирање

Слободан Аџић Захтев РТВ Панчева за пресељење оба електронска медија и пратећих служби у простор од хиљаду квадрата био би оправдан само у случају да CNN отвара дописништво у Панчеву.

Слободан Аџић, председник панчевачке владе, "Панчевац"

Елегантно

Светлана Бојковић Шта имам против тендера? Увек сам била сувише елегантна за тендер!

Светлана Бојковић, глумица, "Утисак недеље"

Елегантно

Рамбо Амадеус Обавештење организатора је стигло само 24 часа пре уручења награде што је апсолутно премало за долазак из Београда у Валенсију одличним ваздухопловним везама преко Варне, Техерана, Бомбаја и Зеленортских острва.

Рамбо Амадеус, "краљ естрадне мисли", о томе зашто није отишао у Валенсију да прими награду за музику филма "Бумеранг", "Политика"

Скупљач естрадних умотворина

Весна Змијанац Још се то крчка и љуља. Тешко је и тежак је. Прочитала сам пет и по хиљада књига, али Матију Бећковића још не могу да схватим. У нашим дугим шетњама доста му причам о Стамболићу и Милошевићу, а он слуша. Мој седи дечак, слуша и записује сваку моју реченицу. Ја слушам и записујем сваку трећу његову.

Весна Змијанац, естрадна уметница, "Ексклузив"