Нови српски патриотизам

Зоран Ђинђић Србија је учествовала у свим ратовима у протекла два века, па жели да остане по страни када је у питању Ирак.

Зоран Ђинђић, премијер Србије, Светски економски форум у Давосу

Нови српски патриотизам

Зоран Ђинђић Да мене зову у Хаг, ја бих отишао, али ја нисам толики патриота као Младић и Шљиванчанин.

Зоран Ђинђић, премијер Србије, "Глас јавности"

Спавајте, бре!

Зоран Ђинђић Ко вама даје право да напуштате седницу Уставне комисије јер сте уморни, да због закашњења од 15 дана хиљаде тона меса не буде извезено. Ако сте уморни идите па спавајте, бре! Они који не желе ред, нека кажу – хоћемо рингишпил. Или преузмите политичку одговорност или се склоните са политичке сцене, па идите да спавате у некој бајци!

Зоран Ђинђић, премијер, посланицима ДСС-а на седници Скупштине Србије

Србија, бре!

Душан Ковачевић Био сам пре неки дан у Краљеву. Вода загађена фенолом, цистерне по граду као за време бомбардовања. Једна политичка опција тврди оно што је тачно – да је река загађена и да фенол стварно трује људе. Друга опција доказује да то није тачно, и један лекар пред локалном телевизијом узме чашу воде и попије. Та чаша воде је симболична, то је филм – кад се неко сети да направи ту чашу воде пет пута у једном филму, тај филм добија Оскара. А код нас се то догађа најнормалније, и сад ћете ви некоме да кажете да је вода у Краљеву загађена, а на телевизији ће бити приказан тај лудак који каже да је све у реду. И док се ми расправимо, и о свакој причи имамо дијаметрално супротна мишљења, отићи ће и нове генерације, отићи ће још 200 хиљада, које неће хтети да живе у земљи лудака, и које ће рећи – до виђења, док се ви посвађате и помирите, нама прође живот. Није наодмет сетити се оне узречице која је смишљена пре 200 година, која важи и која је негде суштина наше приче – ко нас је клео, није дангубио.

Душан Ковачевић, драмски писац, "Репортер"

Србија, бре!

Душан Ковачевић Прво, не можемо да причамо о Србији, ми Србију и народ српски не познајемо. Ви причате о Србији која је отишла из ове земље. О чему можемо да разговарамо кад данас имате фељтоне о томе да су цели крајеви у рукама црних магова и врачара и да 70 одсто наших људи одлази да му се гледа судбина кад се топи олово? Похватали смо све слепе мишеве ради врачки, нокте од коза, рогове од јараца... Надам се, наравно, да ће се десити неко чудо, пре свега да се заустави одлазак и да ће се људи који су отишли вратити. Без те две ствари, Србији апсолутно нема спаса, ми ћемо отићи у протекторат најцрње врсте. Градоначелник Београда ће бити човек са Обале Слоноваче, а услов да изађемо у град биће да се мажемо ималином.

Душан Ковачевић, драмски писац, "Репортер"

Визе, визе...

Горан Свилановић Да ли побогу ви мислите да ће неко нама да укине визе, ако ми не рашчистимо са судом у Хагу? Немојте да заваравамо људе. Рекли смо отворено да циљеве у 2002. нисмо остварили. Једна од ствари јесте била и та што разговор о односима Србије и Црне Горе траје предуго. Друго, да постоји незадовољство нивоом сарадње са судом у Хагу и трећа да постоји политичка нестабилност. У тим околностима немогуће је озбиљно разговарати о доласку наше земље на белу шенгенску листу. У последњим разговорима које сам имао са представницима Европске уније на нижем нивоу, они су употребили множину и рекли су 'године'. То су наше реалности.

Горан Свилановић, министар спољних послова, "Б92"

Визе, визе...

Шабан Шаулић Нисам отишао на пецање у Америку, јер се један члан Ал каиде зове слично као ја.

Шабан Шаулић, фолк певач

'Визе, 'визе...

Млађан Динкић Динар клизи, па шта, у САД долар деценијама има пливајући курс и банкари би тамо поцрвенели када би реакције биле као код нас.

Млађан Динкић, гувернер, "Репортер"

'Визе, 'визе...

Курт Велдон Највиша почаст коју као конгресмен могу да учиним за родоначелника велике српске породице Карић свакако је да Јанићију Карићу предам симбол Америке. Молим вас да примите ову заставу са сертификатом руководства нашег Конгреса у којем пише да је она лебдела изнад Капитола у Вашингтону, у знак признања Јанићију Карићу, глави велике српске породице, великом српском патриоти и пријатељу америчког народа, који је васпитао породицу Карић да су, поред бизниса којим се баве, важни образовање, мир, пријатељство, разумевање и толеранција међу народима. Част ми је да вам, поводом рођендана, предам ову заставу у име америчког народа.

Курт Велдон, амерички конгресмен, ТВ "БК"

Зна Србија

Вук Драшковић Данас видимо, цела Србија то зна, да је командант Милошевићевог ескадрона смрти, говорим о Легији, недодирљив. Замислите, после свега овога, на шта личи 5. октобар 2000. године, када се премијер и садашња врхушка до земље клањају команданту најударнијег Милошевићевог ескадрона смрти као најзаслужнијем да они дођу на власт! Свака част што су макар у једном тренутку били људи. Али, у име тога не могу се ретроградно опраштати зверства и злочини, а управо је то учињено.

Вук Драшковић, лидер СПО-а, "Б92"

Не зна министар

Душан Михајловић Не користим хероин, па немам свеже податке са београдских улица.

Душан Михајловић, министар унутрашњих послова, на питање како објашњава пад цене хероина, "НИН"

Не зна министар

Душан Михајловић Што се медија тиче, не знам за медије наклоњене влади. Знам да влада нема медиј у коме може, у целини и без коментара, да објави своје саопштење. Међутим, знам да, разноразни и бројни, портпароли и адвокати подземља могу у многим медијима да објаве читаве романе против полиције и владе.

Душан Михајловић, министар унутрашњих послова, "НИН"

Гле, Срби!

Младен Марков На једном Сајму књига, видео сам Црњанског како иде у сусрет Велибору Глигорићу. Црњански је са њим био у великом сукобу. Када је видео да му се Глигорић приближава, Црњански је скренуо у страну. Није желео ни да им се погледи сусретну. Е, видите, пошто је Црњански умро, он је иза себе оставио тестамент у коме каже да жели да га сахране поред супруге, Виде. А знате ли како је сахрањен? Стављен је са Велибором Глигорићем у исти гроб, сандук на сандук. Црњански, дакле, лежи у гробу са својим највећим непријатељем. Ето, то је прича о нашој души и свему овдашњем. Како смо се понели према Црњанском, тако ћемо, верујте ми, и према осталима. Зато нам је тако како јесте.

Младен Марков, последњи добитник НИН-ове награде, "Данас"

Све је овде у (најбољем) реду

Ненад Јездић У овој земљи је иначе све свима у реду, па што се то не би односило и на сецкање филма?! У реду је да имамо парламент у којем седе људи које нисмо бирали, у реду је да се бира председник а да се не изабере, у реду је да се боримо за неку државу којој не знамо ни име, па што не би било у реду да се од филма прави серија?

Ненад Јездић, глумац, о филму/серији "Мртав 'ладан", "Политика"

Ако баш мора...

Хрватска радио-телевизија Можете ли нешто лијепо рећи о своме народу?

Хрватска радио-телевизија, последње питање новинара Срђи Поповићу, адвокату и оснивачу "Времена"