Далеко им лепо Косово

Игор Стрелков Што се тиче питања миротворачких снага у Донбасу, ако уђу НАТО миротворци, Донбас ће завршити као Косово! То ће бити Донбас без Донбасоваца.

Игор Стрелков, бивши „министар одбране ДНР“ и командант проруских снага у Донбасу, „Правда“

Кад ни очна хирургија не помаже

Даница Поповић Када проживите оно што су грађани Србије проживели, заиста никакви научни аргументи не помажу. Гледали су својим очима... и све им је јасно. Приватизација, то је намештена пљачка. И готово. Због чега је то тако? Зато што је тако заиста и било. То је као да вас неко убеди да идете на операцију, кад оно, тамо ваде органе и продају у иностранство. Како сад убедити људе да је хирургија спас, то је заиста велико питање.

Даница Поповић, професор Економског факултета у Београду, „еКапија“

Мистерија, нелагода и прикљученија

Срђан Вербић Стручњаци су урадили свој посао и одбацили могуће узроке несвестице као што су тровање храном, гасом и наркотицима... Али, остаје извесна нелагода, јер до сада у пракси није било оваквих ситуација, што стручњаке оставља немоћним. Није направљен добар баланс између времена које деца проводе у школи и градива које треба да савладају.

Срђан Вербић, министар просвете, о „колективној несвесној психосоматској реакцији“ основаца у Шајкашу, „Вечерње новости“

У служби (сваког) господара

Јелена Триван Да вам кажем, ако хоћете да будете нечија ударна песница политичка, онда га стављате на политичку функцију, а ако желите да буде културна ударна песница, онда га стављате у институцију која се бави културом и издаваштвом. Дакле, ја јесам културна песница ове државе.

Јелена Триван, в.д. директора „Службеног гласника“, на питање чија је сада „ударна песница“ некадашња „ударна песница Бориса Тадића“, Б92/„Истиномер“

Скраћенице у говору и у твору

Владимир Павићевић Можемо да користимо скраћенице. Када нешто хоћу, не морам да кажем „хоћу" - могу да кажем „ћу“... И ако би председница скупштине рекла „реч има посланик НОВЕ Владимир Павићевић“, мени то ништа не би сметало.

Владимир Павићевић, посланик Нове странке, Маји Гојковић о томе зашто не користи „пун“ назив „Српска напредна странка“, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Говорите ли миријевски?

Зоран Бабић Ја се извињавам што не говорим миријевским акцентом, ја говорим акцентом Шумадије, Врњачке Бање, Липове у којој сам рођен.

Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС-а, у обраћању Драгану Шутановцу, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Велика академска победа

Владимир Павићевић Мени се чини да је прихватањем и 29. амандмана знак да се пристаје на процес учења правила академске писмености... будући да је наш амандман гласио да на крају става 1 члана 5 уместо [знака] тачка-запета треба да стоји знак интерпункције тачка. Сваки наш амандман који се усвоји сматрам нашом малом победом.

Владимир Павићевић, посланик Нове странке, у Скупштини Србије о Закону заштите од пожара, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Политичка глума подигнута на највиши ниво

Ратко Божовић У Србији је политичка култура погинула, све је глума.

Ратко Божовић, социолог, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Стварање модерне несрпске државе

Сулејман Угљанин Захтеве ћемо покушати да остваримо преко институција система. Међутим, уколико у томе не успемо, тражићемо помоћ - па макар и НАТО пакт довели да штити Бошњаке. Покушаћемо да учинимо све да од ове шовинистичке творевине, српске државе Србије, направимо модерну демократску државу.

Сулејман Угљанин, председник СДА, током протестне шетње Бошњачког националног већа у Н.Пазару „због дискриминације Бошњака у Србији“, „Бета“

Гај Јулије Миха

Синиша Михајловић Када играчи виде подршку навијача и њихове кореографије, сигуран сам да ће дати све од себе. Као што је Јулије Цезар рекао, никог се не плашим и желим 11 ратника који су спремни за борбу. Сампдорија мора увек да иде на победу.

Синиша Михајловић, тренер ФК „Сампдорија“, Б92