Политичка вага за (не)тачно мерење

Миодраг Зец Неће економија одредити како уравнотежити буџет, то ради политика. Да ли ћете повећати ПДВ који ће плаћати сиротиња или ћете повећати порез на богатство или на добит, то је политичко питање. Економија каже да овај аутобус не може да вози двеста људи, али кога ћемо избацити напоље - каже политика.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Блиц“

Либерализам да, али не и за пензије

Миодраг Зец Узели смо једнима за које смо ми проценили да имају веће пензије, а нисмо дирали пензије оних који су на животном минимуму. То је у супротности са либералним начелима. Ако је неко уплаћивао доприносе четрдесет година и стекао одређено право које се зове пензија, то је право својине. Не може се то право њему одузети, и то још у име либералних начела.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, о фискалној консолидацији с краја 2014, „Блиц“

Тешко рањена земља

Миодраг Зец Србија има потребу да прогони знање. У њој свега фали, само су образовани људи вишак. И они одлазе из Србије и то је највећи тег на ногама Србије... Читав разред нам се уписује на Кембриџ и одлази заувек, а ми овде добијамо ријалити шоу. Србија је земља којој треба страховита инфузија и људског и другог капитала, а она је изложена крволиптању.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Блиц“

И они Вулина за трку имају

Небојша Крстић Сириза, милитантно крило ЈУЛ-а.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак, о грчкој владајућој коалицији, „Твитер“

Ако је црква дигла руке од убогих, нису Твитер и Крстић

Небојша Крстић Код Краљева се диже крст висок 33 метара и тежак 40 тона. СПЦ се одлучила за царство кича, бригу о нејаким и болесним препустила је Твитеру.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак, о постављању крста на планини Столови, „Твитер“

Дисбаланси који грме на узбуну

Миодраг Зец Када би се направила анамнеза српског друштва и економије, види се да ниједна од кључних ствари које су проблематичне није радикално преокренута. Значи и даље се одржава дисбаланс између производње и потрошње, између штедње и инвестиција, између увоза и извоза, активних и издржаваних, развијених и неразвијених, рођених и умрлих...

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Блиц“

Кад „тишина“ не утихне

Небојша Крстић Тишина у мојој улици састоји се од непрекидног лавежа паса, бургијања и урлика крда слонова. То човек схвати тек кад покуша да заспи.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и музичар, „Твитер“

Тешко ограђенима

Небојша Крстић Угрожене животиње! Мађарска ограда ће довести у опасност и јелене, лисице, зечеве. А ја кад упозоравам, нико не слуша.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак, о огради према Србији због имиграната, „Твитер“

Витез гвозденог пука

Душан Ковачевић Не. Ја сам првоборац. У култури и позоришту сам већ 45 година. Рањаван сам бар 20 пута. Тако да се не плашим ничега.

Душан Ковачевић, драмски писац и академик, на питање да ли му се диже коса на глави од стања у култури, „Вечерње новости“

Фирме мале, али пара ће да капље

Александар Вучић Уместо да се ми се мучимо да купимо од њих па да онда препродаjемо, можемо да се поjавимо на иностраном тржишту и кажемо Србиjа и БиХ вам нуде возило калибра од 12,7 милиметара, а можемо да продамо све. Потражња је велика да не можемо толико да произведемо.

Александар Вучић, премијер Србије, о фабрикама војне индустрије у Великој Плани и Коњицу, „Правда“

Ми идемо код учитељице и добри смо ђаци

Миодраг Зец Ми немамо аутономну политику, наша политика се оцењује у Бриселу и Вашингтону и ми се дивимо тим оценама као дечак кад се врати из школе и каже: мама, учитељица је рекла да сам добар!

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Блиц“

Кад порастемо бићемо менаџери (супермаркета)

Миодраг Зец Ми учимо да будемо управници туђих самопослуга, а не како да стварамо нову вредност.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Блиц“

Обећавала-отимала-давала (Економија прерасподеле убија)

Миодраг Зец Људи се не усуђују да се упуштају у озбиљније науке, физику, електротехнику; кажу, струја убија! А економија је заводљива и овде се она сматра као моћ да се узме једнима и да се да другима. И том изазову политичари тешко могу да одоле. Они често на изборима обећавају да ће некоме нешто дати, али не кажу коме ће узети. То је случај и са нашим премијером [Вучићем].

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Блиц“