Живот у конзерви

Вацлав Клаус Уопште није реч о томе да Европа има капацитет да прими милион људи... Није у питању физички капацитет да се људи послажу некуда као сардине. У питању је капацитет било којег људског друштва да га не послажу као сардине.

Вацлав Клаус, бивши председник Чешке, о таласима миграната са Блиског истока, „Лидове новине“/РТС

Рећи НЕ протоколима немачких мудраца

Вацлав Клаус Прихватити мигранте или их чак подстицати да долазе овамо, то је нешто, што... не плашим се да употребим изјаву која није моја, да Европа врши самоубиство. Ако Немци хоће да их приме, то је њихова ствар, али ми морамо по сваку цену да се боримо да их не додељују нама.

Вацлав Клаус, бивши председник Чешке, о таласима миграната са Блиског истока, „Лидове новине“/РТС

Ја њега шармом, он мене вицом

Томислав Николић Знате ли какав сам утисак оставио на папу? Причао ми је виц. Каже папа: „Два Словенца - певачки збор, два Хрвата - парламент, два Србина - војска“. Ето, тако нас доживљавају.

Томислав Николић, председник Србије, о својој посети Ватикану, „Курир“/Б92

Кад сам ономад предавао историју (Ангели и Бараку)

Томислав Николић У разговору са Ангелом Меркел, кад смо говорили о ситуацији на Балкану, описао сам јој народе наводећи пословице, одломке из књижевних дела. Кад смо се поздравили, рекла ми је: „Волела бих да са вама још говорим о ситуацији у бившој Југославији, јер Ви то познајете боље од свих с којима сам разговарала“. Ако лажем, неко ће из немачке амбасаде рећи - лаже председник Србије. Као што су се смејали на оно „каже ми Обама“.

Томислав Николић, председник Србије, „Курир“/Б92

Бели председник о жутом

Томислав Николић Рекао сам то [„жути људи“] кинеском председнику. А знате ли шта ми је он рекао? „Надам се да ћемо обојица пити воду са те Мораве“. Кинези ме боље разумеју кад кажем пословицу него неки наши људи.

Томислав Николић, председник Србије, „Курир“/Б92

Дарови Томиних далеких пријатеља

Томислав Николић Питате ме стално колики су трошкови и ко је све у делегацији, а нико није написао да је председник Кине у част наше посете Србији поклонио пет милиона евра. Јесам ли ја потрошио пет милиона током мандата? Па нисам. Азербејџан је дао три милиона. Али коме да се правдам.

Томислав Николић, председник Србије, о својим путовањима, у интервјуу за „Курир“

Прекаљени председник и не(пре)каљени песник

Томислав Николић Не ради се само о томе шта нисам прочитао, него шта све нисам написао. [...] Озбиљну литературу. За поезију је мало касно. Нисам се искалио у поезији у младим данима. Сад би тек требало да се калим, у 63 године, то мало теже иде. Увек ми је ишла та љубавна поезија, али ове године више нису ни за размишљање о томе, а камоли писање.

Томислав Николић, председник Србије, у интервјуу за „Курир“

Дели(м) упуте као конфете

Томислав Николић Имам свој ритам и срећем се с људима које моји супарници никад неће срести. Са сељаком на њиви, са незапосленим људима код мене у селу на капији... Дођу да им средим неки упут за ВМА или неку другу клинику. Како да кажем: „Немој да га примиш,“ кад смо или одрасли, или радили заједно, или нам деца ишла у школу. Чак могу да им убрзам неки преглед, али кажем: „Ајде прво донеси упут“. Једноставно мораш да помогнеш. Е, од тих људи могу да сазнам много више него из новина.

Томислав Николић, председник Србије, у интервјуу за „Курир“

Признајем само кандидатуру своје (бивше) партије

Томислав Николић Видећемо. Не бих волео да се кандидујем а да не будем кандидат СНС. Ево, сада вам кажем - ако би странка имала другог кандидата, ја се не бих кандидовао.

Томислав Николић, председник Србије и оснивач СНС-а, о свом евентуалном другом мандату, у интервјуу за „Курир“

Између стварног и могућег

Томислав Николић Данас, кад разговарам с вама, ближи сам још једном мандату. А кад разговарам са собом искрено, ставим лево и десно - на једну страну тај живот који би био много лепши, лагоднији, бољи, посвећен унуцима... С друге стране, помислим да ли би Србији било боље без мене. И још увек стављам испред то што мислим да добро радим за Србију, [...] још увек ми је то важније од оног што ћу, не дај Боже ако будем имао други мандат, имати у 70 година. Шта ћу тада ја? Где ћу да одем са 70 година? У који живот? Можда ће се неки спрдати с тим, али то је много велика дилема за човека који је у годинама кад би требало да се смири.

Томислав Николић, председник Србије, у интервјуу за „Курир“

Муње из (Томине) ведре главе

Томислав Николић Сваки говор је мој. Пишем их тако да могу слободно да их издам као књигу. Сваки има мој печат. Због кога би то требало да се стидим?

Томислав Николић, председник Србије, на питање ко му пише говоре, у интервјуу за „Курир“

Томино правило доброг владања бр. 2: Не читај туђа досијеа

Томислав Николић Не бих ни волео да видим свој досије или досије чланова моје породице, нити политичких супарника или политичког пријатеља, из којих бих могао да прочитам нешто што би ми омогућило да доминирам у некој ситуацији. Мислим да је много часније не знати оно што знају тајне службе.

Томислав Николић, председник Србије, у интервјуу за „Курир“

Томино правило доброг владања бр. 1: Како се (не) саставља влада

Томислав Николић Министри се не бирају по томе да ли ће се њима и члановима њихове породице натоварити нека афера. То се обично чува ако буде било потребе да буду смењени. Треба их бирати по томе да ли су способни. Онај ко има негативних података о министрима треба да их изнесе одмах при бирању. Ја бих тако састављао владу.

Томислав Николић, председник Србије, у интервјуу за „Курир“