Бриселска радионица за преправку ДНК

Леон Којен У ЕУ гледају на Србију као на празан лист папира по којем њени политичари и експерти треба да испишу нов систем [цивилизацијских, културних и моралних] вредности за нас, укључујући одрицање од КиМ и прихватање да су и вековна средишта српске вере и културе у ствари део „косовског културног наслеђа”. Ако је то цена „отварања поглавља”, не мислим да је треба платити.

Леон Којен, професор емеритус, о процесу пријема Косова у УНЕСКО, „Политика“

Кад шут узме меру рогатом (и обратно)

Небојша Крстић У ДС су ме 1990. примили Мићуновић и Ђинђић, а 2015. ме „избацио“ Шутановац. Није то уопште лоша референца за CV. [...] И сад, пошто сте ме „избацили“ из ДС, можете да испуните жељу Јове Бакића и Борка [Стефановића] и да се уместо ДС назовете СКЈ. [...] Шутановче, ако негде пронађеш и „оставку“ покојног Микија Ракића, стави је на Твитер. Као оправдање за твоје кукавичке нападе на њега.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак, у препуцавању са Драганом Шутановцем о својој наводној исписници из ДС-а, „Твитер“/„Блиц“

Лабораторија за вештачко узгајање тензија

Ђорђе Вукадиновић Стварних разлога за ванредне парламентарне изборе није било ни пре месец дана, ни пре недељу дана, нема их ни данас, као што их вероватно неће бити ни кроз месец дана, али је очигледно да је негде требало створити ту вештачку тензију и неизвесност и драматургију која је блиска и драга владајућем СНС, односно самом премијеру [Вучићу].

Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар и главни уредник НСПМ, НСПМ

Кљукање гуменим и желе бомбонама

Александар Конузин Рекао сам тада [2008] да ће Запад [...] користити свој тајни лек – технологију „конструктивне двосмислености“, када споразум дозвољава свакој страни да га интерпретира у своју корист. То ће створити утисак да званично нико од Београда не очекује да формално призна независност Косова. Све до оног часа кад Србији буде остао још један корак у преговорима с ЕУ. Тада следи ултиматум – признајте независно Косово!

Александар Конузин, бивши амбасадор Русије у Србији (2008-2012), „Информер“

Волим жене, нарочито откривене од главе до пете

Милош Земан Мигранти из муслиманских земаља ће поштовати шеријатске уместо чешких закона - каменовати неверне жене, резати руке лоповима и буркама покрити женску лепоту. [...] Бићемо ускраћени за женску лепоту, јер ће оне бити прекривене од главе до пете. То ће очито бити предност за неке жене, али такве су ретке.

Милош Земан, председник Чешке, приликом посете селу Лехотице, „Срна“

Дрецуново, српско и Божије

Милован Дрецун Док год је Пећка патријаршија тамо где јесте - Косово и Метохија је српско, док год том територијом државе Србије хода и један једини Србин - Косово и Метохија је српско, док год било који Србин, где год да је рођен, носи Косово и Метохију у срцу - наше је, српско је.

Милован Дрецун, председник Одборa Скупштине Србије за КиМ, o изјави председника САНУ о „достојанственом напуштању Косова“, Радио Слободна Европа

Фактор српства

Патријарх Иринеј Република Српска је српска држава створена у нашем времену [...] да окупи народ српски и да буде фактор мира на овим просторима. То је у нашој природи, нашој култури, нашој историји, јер ми нисмо никада освајали туђе просторе већ смо бранили своје. РС постоји и постојаће на радост целога српства.

Патријарх Иринеј, на отварању „Дана Српске у Србији“ у Српском народном позоришту у Новом Саду, „Бета“

Изазивач у категорији (међународни) полиграф

Бојан Пајтић Тачно је да сам одбио полиграф. Пристајем да идем на њега са Александром Вучићем у било коју међународну институцију. [...] Предао сам доказе, јер мислим да је важно да се они налазе у надлежним институцијама. Јасно је да власт неће признати рекетирање страних инвеститора, али кад се промени власт ићи ће у затвор и кривично одговарати.

Бојан Пајтић, председник ДС-а, о односу „Електромреже Србије“ према „Continental Winds Serbia“ Лидије Удовички, „Танјуг“

Хлеба и пркоса

Милорад Додик Када је тешко, Република Српска живи на инату. У БиХ ће се једнога дана све ствари решавати референдумом, а захваљујући Републици Српској високи представник у БиХ је маргинализован.

Милорад Додик, председник Републике Српске, „Бета“

Лични став (из) Академије

Владимир Костић Изјава коју сам дао је мој лични став, а не став Академије. Није у реду да о мојим ставовима дискутују људи који нису ни чули интегрално шта сам рекао. Нећу да дозволим да ми неко одређује шта смем да кажем... Мислим да је важно да искажем мишљење и када оно није погодно колективном уму. Нећу да говорим о томе да ли сам патриота или не. Из Србије сам могао да одем 20 пута, за велики новац, али сам одлучио да овде останем са својом децом и унуцима. Нека Србија сама одлучи коме ће да верује.

Владимир Костић, председник САНУ, у контексту своје изјаве о „достојанственом напуштању Косова“, „Вечерње новости“