Чекајући (нове) савезничке бомбе

Матија Бећковић Од свих обичаја и укупне традиције ваљало би задржати уобичајено бомбардовање Србије, ако не свакодневно, а оно бар за Божић и Васкрс.

Матија Бећковић, књижевник и академик САНУ, „Недељник“/НСПМ

Верујем(о) у страног амбасадора и памет која од њега исходи

Матија Бећковић Уместо домаћих власти било би најпаметније и најпрактичније ангажовати вишак запослених било које амбасаде, поверити им и замолити их да преузму наше најважније државне послове. И случајни пролазници, па и туристи ће те послове обављати боље и јефтиније него наши добро плаћени, приучени локалци. [...] Знамо да је било чије мишљење меродавније од нашег и ко год нам буде кројио капу, боље ће је скројити него ми сами.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Недељник“/НСПМ

Черга „Србија“

Матија Бећковић Србију бих претворио у сигурну кућу која је ваша колико и наша. И сву је преплавио путоказима и билбордима на којима би писало: „Ту смо док не дођете! Чувамо од лупежа ваш дом све док не дође домаћин!“ У случају већих глобалних искушења бићемо спремни да све своје препустимо паметнијима. Концепт бескућника који под јорганима леже по путевима биће коначно остварење наших снова и томе се унапред радујемо.

Матија Бећковић, књижевник, „Недељник“/НСПМ

Дуго кретање из пораза у пораз до коначне победе

Матија Бећковић Кад бих владао Србијом, почео бих од нуле. А то значи – био бих реалан. И да бих изабрао и кренуо најсигурнијим путем. Главни слоган моје владавине, исписан на свим заставама би гласио: „Ми смо нико и ништа“. То би била српска стајна тачка и полазна позиција. Тако бисмо бар будућим нараштајима отворили очи и обезбедили светлију будућност. Да знају ко су и шта су и да се не изненађују кад се нађу било где на земаљској кугли и буду третирани као нулине нуле.

Матија Бећковић, књижевник и академик САНУ, „Недељник“/НСПМ

Пратите трагове хашких докумената (и хашког новца)

Латинка Перовић Пресуда ће, пре свега, показати стварно почињене злочине и ту катастрофу која је иза њих остала, али једно је сигурно, пресуда [Радовану] Караџићу никога неће задовољити. [...] Мора се показати шта је тај рат био, ко је за њега био одговоран и шта су били његови циљеви. И о томе постоје силни извори и документи и не сумњам да Хашки суд све то има у виду, па и у овом случају око Караџића. Све је то документовано.

Латинка Перовић, историчар, уочи изрицања пресуде Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, „Дневни аваз“/Б92

Правно-политичка дијагноза

Санда Рашковић-Ивић Рекла сам: на Вулинове увреде и лажи, не знам да ли да га тужим или да га пошаљем на психијатријски преглед. Никакву дијагнозу нисам [из]рекла, као што нисам рекла да је криминалац, ни да је луд. Не кајем се, због тога што је господин [Александар] Вулин прешао све границе пристојности и нормалног понашања.

Санда Рашковић-Ивић, психијатар и председница ДСС-а, за „Истиномер“