Песимиста на мосту, оптимиста на ћуприји

Душан Теодоровић Нисам оптимиста. Ја ћу да будем оптимиста када Александар Вучић буде сишао с власти. Тада ће да ми порасте оптимизам. У међувремену ћу да будем оптимиста у смислу своје борбе против режима Александра Вучића.

Душан Теодоровић, универзитетски професор и академик САНУ, „Пресинг“ на ТВ N1

Никад, а можда ни тад

Александар Вучић Ја се насмејем када видим ове домаће аналитичаре, односно ове са супротне стране политичке сцене. Одмах да вас обавестим, и кад се будем склонио са политичке сцене, пошто ме никада нису и никада ме неће победити, ни тада неће моћи да побеђују. Зато што никада неће да науче многе ствари које су важне за политику.

Александар Вучић, председник Србије, „Око“ РТС-а

Ко разуме (шифровану поруку), схватиће

Александар Вучић Неко време ћу бити [председник СНС-а]. Моји у странци већ знају до када ће то да буде. Не морају неки други прерано да се радују. Ионако сам им рекао да не брину да ћу их оставити да могу се боре са онима за које мисле да ће моћи да победе, а ни њих неће моћи да победе.

Александар Вучић, председник Србије, „Око“ РТС-а

Рано Марко са Косова оде

Александар Вучић Марко Ђурић би да се склони одатле, а ја ћу да га молим да још неки месец остане ту, јер буквално постоје три-четири човека који су ушли у све финесе бриселских разговора. То су тешки и компликовани разговори. Око телекомуникација и енергетике морате да знате милион детаља, као да за испит учите три месеца.

Александар Вучић, председник Србије, о преговорима Београд-Приштина, „Око“ РТС-а

Тапија на љубав

Александар Вучић Немојте да бринете. Као што знате, умем да се бијем и борим за своју земљу. Ништа на свету не волим више од Србије. Никоме не дам да је воли више него што је ја волим.

Александар Вучић, председник Србије, о преговорима Београд-Приштина, „Око“ РТС-а

Други светски рат је (у СНС-у) одавно завршен

Александар Вучић Зашто се не прича о сукобу четника и партизана данас? Зато што бисте имали најтежи сукоб унутар СНС-а. Небојша Стефановић и Алекса Јокић су из партизанских породица, и чим дође та тема, било каква пресуда, хватају за врат. С друге стране, имате Мају Гојковић и Зорану Михајловић које су из четничких породица. Имате мене који није ни из четничке ни из партизанске породице, [чији су преци] Срби страдали од усташа. Као што видите, сви ми можемо заједно, толико различити. Јер СНС гледа у будућност. Зато ми можемо и да бирамо Ану Брнабић [за премијера].

Александар Вучић, председник Србије, „Око“ РТС-а

Признајем(о) само гарантни лист Александра Вучића

Александар Вулин Она је предлог председника Републике и СНС-а, и сходно томе има нашу потпуну подршку. Покрет социјалиста је тражио само једну гаранцију - а то је да Ана Брнабић настави да води политику Александра Вучића. Добили смо ту гаранцију и за нас нема никакве дилеме. Ко год има дилему, има места у опозицији.

Александар Вулин, председник Покрета социјалиста и министар рада у техничком мандату, о мандатару, РТС

Битанге и принцеза

Александар Вучић Много горе оцене су износили чланови тимова Вука Јеремића и Велимира Илића, него што је износио Драган Марковић Палма. Један од њих је рекао: „Јаој, шта ће мој деда солунац сада да каже“? А њега кад видите, видите да са солунцима има везе таман колико са лањским снегом.

Александар Вучић, председник Србије, о Ани Брнабић као мандатару за састав Владе Србије, „Око“ РТС-а

Кад ме је ономад Муамер за срце ујео

Александар Вучић Поштујем господина Зукорлића и он ми је рекао најгоре могуће речи у лице тим поводом. Ја их нећу никада изговорити, јер часни људи то не раде. Није он вређао њу, већ је говорио лоше о мени уколико би то био мој избор [за мандатара].

Александар Вучић, председник Србије, о Ани Брнабић, „Око“ РТС-а

То племенито створење

Александар Вучић Ана Брнабић је једно добро створење. Ана Брнабић је један добар човек. Ана Брнабић је неко ко зна како у управи ствари тешко функционишу. Ана Брнабић је наследила пуну касу и ја јој желим да буде још пунија, јер има све услове за то.

Александар Вучић, председник Србије, о мандатару за Владу Србије и „20,7 милијарди суфицита“ у буџету, „Око“ РТС-а

Онаквог човека и градоначелника да мрз(ит)е

Александар Вучић Ја не видим ниједан неуспех Синише Малог. Ниједан. Ја разумем да Ви то морате да кажете да бисте се додворили оним мрзитељима који мисле да је довољно то што некога мрзе и да су тиме све аргументе постигли. Ако Вам је неуспех то што је Београд, који је био задужен милијарду и сто двадесет милиона [евра] оборио дуг на 650 милиона, онда Вам честитам. Покажите ми неког другог градоначелника који је то постигао у кратком времену.

Александар Вучић, председник Србије, у обраћању водитељу Гориславу Папићу, „Око“ РТС-а

Ко промаши Вучића, погодио је Малог (и све остале)

Александар Вучић Ја разумем да је Синиша Мали грозан, да је [Горан] Весић ружан, ја одвратан, а Андреја Младеновић туњав, али - реците ми у чије време је урађено 150 фасада, кад се толико хотела изградило и објеката градило? То је мој лични неуспех, јер нисам имао ни времена ни храбрости да се борим против много новца који је ушао из иностранства да се рушим ја, а [одлазећи градоначелник] Синиша Мали је испао колатерална штета. То је моја грешка, моја кривица. Надам се да ћу некада моћи да се изборим да оперем савест због тога.

Александар Вучић, председник Србије, о „најбољем градоначелнику Београда у последњих 30 година“, „Око“ РТС-а

Ваздуплохови поново лете

Александар Вучић Направили смо сви заједно грешку код [деонице] Левосоје-Српска Кућа, то је 9 км код Бујановца. Дали смо на поверење српских компанијама, они узимају паре, тиме финансирају претходне неуспехе и губитке, а не завршавају послове на време. Хоћу да похвалим Зорана Бабићa, познатог по надимку Ваздуплохов, како год. Нешто је неправилно изговорио и сви се са тим спрдају, а човек ради вредно, по 13-14 сати дневно. [...] Осим неколико километара, све ћемо суштински да завршимо до краја године.

Александар Вучић, председник Србије, о завршетку Коридора 10 и новом директору „Коридора Србије“, „Око“ РТС-а

Замео га Ђиласов дуг

Синиша Мали Ми смо у протекле три године уштедели доста новца. Тако смо и вратили 450 милиона евра Ђиласовог дуга. Скоро пола милијарде евра смо вратили. Замислите мене да сам тај новац имао на рачуну.

Синиша Мали, одлазећи градоначелник Београда, ТВ „Хепи“/„Истиномер“

Ако је СПС дигао руке од радничке класе, није Тончев

Новица Тончев Још нисам донео коначну одлуку, али размишљам о формирању нове политичке странке. То би, свакако, била партија леве оријентације и борила би се за права радничке класе.

Новица Тончев, функционер СПС-а, незадовољан што странка дели државне функције „само онима са Дедиња, Сењака и из круга 'двојке'“,„Танјуг“

Одлазак (последњег) председника, повратак (првог) канцелара

Александар Вучић Ако буде било уставних промена, мислим да је паметније да се у будућности председник бира у парламенту, а не на непосредним изборима. То говорим ја, који сам изабрани председник. Дакле, немам жељу да се повећавају председничка овлашћења и мислим да треба да имамо неку врсту канцеларског система.

Александар Вучић, председник Србије и председник СНС-а, о „тешком послу“ око промене Устава, „Око“ РТС-а

Ђе год сам био, свуд' сам победио

Александар Вучић Немам никакве, како бих вам рекао, ни страначке афинитете ни жеље. Све сам постигао у политици Србије што је могло да се постигне. Апсолутно све. Оно што, мислим, нико до сада у Србији није.

Александар Вучић, председник Србије и председник СНС-а, „Око“ РТС-а

Прва локомотива (напредне) Србије

Александар Вучић Гураћу Србију напред, да буде толико угледна да нам на једну церемонијалну свечаност дође више људи него што је дошло у претходних 56 година, не рачунајући Брозову сахрану.

Александар Вучић, председник Србије, о својој инаугурацији, „Око“ РТС-а

Столицом ћу те, столицом ћеш ме

Александар Вучић Што дижете ту столицу? Је л' треба да изгледате виши од мене или шта? Добро сте одговорили. Честитам на томе. Chapeau!

Александар Вучић, председник Србије, на коментар водитеља „То ми је изгледа једини начин.“, „Око“ РТС-а

Носилац бриселске споменице

Александар Вучић Данас Албанци не желе да испуне Бриселски споразум [2013]. Већ сам раније рекао, као што некада нисмо подржавали Дејтонски споразум, данас се ми позивамо на њега. Сличан је случај и са Бриселским споразумом.

Александар Вучић, председник Србије и председник СНС-а, „Око“ РТС-а

Ко не живи на Косову (и Метохији), спасио се

Александар Вучић Хоћете ли Ви, Гориславе [Папићу], да идете у Штимље да живите? Или у Малишево? Ја нећу. Сматрам да је то територија Србије, и по Уставу је део Србије, али нећу тамо да живим. Хоћете ли Ви? Што то не кажемо људима на поштен начин? Хајде да поставимо шта су нам реални циљеви и да видимо шта можемо за наш народ да урадимо.

Александар Вучић, председник Србије, о потреби широког унутрашњег дијалога о Косову и Метохији и Уставу, „Око“ РТС-а