Достава, оговарање, подметање, ирационалност, тензија...

Светозар Маровић То што је премијер Србије Војислав Коштуница Бриселу доставио број држављана Црне Горе који живе у Србији представља балканско правило, а то, нажалост, подразумева бројање, оговарање и подметање ногу. То подсећа на етничке поделе, подизање ирационалности и јачање тензија. Европа није тражила такву врсту услуге од било кога из институција власти Србије, па ме је то додатно ангажовање на неки начин изненадило.

Светозар Маровић, председник СЦГ, "Вијести"

Владин Савет за борбу против корупције у Влади

Верица Бараћ Влада до сада није реаговала ни у једној случају где је, према нашем извештају, утврђена корупција – 'Југоремедија', 'Национална штедионица', 'Књаз Милош'... Због очигледне умешаности људи из власти у те случајеве нанета штета држави, али нису покренути никакви поступци да се утврди конкретна кривица.

Верица Бараћ, председнциа Савета за борбу против корупције, конференција за новинаре

О брвну у нашем оку

Расим Љајић Не мислим да се обичним извињењем процес помирења може померити са мртве тачке. То су симболични гестови који имају краткорочно дејство, као лек који умањује болове, али не лечи болест. Помирење је процес који ће трајати. Ако гледате све земље које су имале проблем суочавања са прошлошћу, тај процес је отваран 15-20 година после дешавања. У Немачкој је отворен 60-их година, у Јапану ни дан-данас није отворен на прави начин, у Аустрији се 20 година водила полемика о томе треба ли или не да се о томе говори, на који начин... Ми морамо да урадимо оно што је до нас. Да ли ће други, и на који начин то да ураде, то морамо да препустимо њима, јер ради се о њиховој легитимацији, њиховом образу. Али, ово је била добра прилика да ми учинимо први корак и да будемо у бољој позицији него што су други.

Расим Љајић, министар за људска и мањинска права Државне заједнице СЦГ, "Време"

Сервис или новине?

Драган Ј. Вучићевић Динкић нас је прозвао да смо мафијаши и плаћеници неких тајкуна зато што пишемо шта његови тзв. експерти раде с нашим парама. Нисмо били мафијаши када смо 2003. сервисирали афере које нам је он потурао и када је изјављивао, у децембру те године, да је Курир бастион слободног новинарства.

Драган Ј. Вучићевић, заменик главног уредника листа "Курир", "ФоНет"

Важно је учествовати (у пљувању)

Урош Маровић Питам господина Цептера шта је он: председник Олимпијског комитета или трговац оружјем? Највећа срамота је то што се није уздржао од вређања врхунских спортиста и прича да је ово што се дешава једино могуће у Србији, где нема закона и правила. Зашто се онда није кандидовао за председника Олимпијског комитета Монака?

Урош Маровић, председник Ватерполо савеза Србије, према "Времену"

Евро и србослинавци

Атанасије Ови наши 'еврослинавци' се страшно љуте, погађа их кад нешто кажете тачно, кад поменете Европу, као дете кад воли торту па му иду слине на торту, они нападају ту нашу повезаност за народ. Не обожавамо ми народ, знамо ми добро његове слабости.

Атанасије, умировљени епископ захумско-херцеговачки, "Врањске"

Евро и србослинавци

Атанасије У манастиру, у Цркви, ми мислимо да можемо постројити људе, 'они' мисле – патријарх Павле ће их постројити па рећи – 'напред марш, идите' – ево, тај поп што је благосиљао те што су ишли да пуцају тамо, те, како се зову, "шкорпионе", дошли војници, па траже благослов. Црква није војска, није касарна, ми чекамо, очекујемо, тражимо дисциплину, поредак, послушност, ред, али онај ко жели да искључи злоупотребе, тај не зна шта је слобода. Велики играч не поштује ни једно правило, али ни једно не прекрши, а надигра их. Постоје закони, постоје заповести Божје, али нису оне, што кажу деца, 'правила, правила, да би ме удавила'. Постоји православље, а православље је слобода, али и одговорност.

Атанасије, умировљени епископ захумско-херцеговачки, "Врањске"

Доживотни 'јунски рок'

Драгољуб Жарковић Испити су у току. Студенти верују да је њима најгоре. Сећам се те врсте умора. А онда откријете да 'јунски рок' у неком другом животу непрекидно траје од јануара до децембра. И то сваке године.

Драгољуб Жарковић, уводник "Времена"

Нема времена за напрезање

Маја Узелац Жене са културне сцене Србије не привлаче пажњу 'креативним радом', јер им за исти не остане времена. Можда је баш нека од њих нови Пикасо или нова Цветајева, али то никад неће сазнати, јер је за масажу, липосукцију, уградњу, маникир-педикир, шминку, фризуру, надоградњу косе, а богами и ноктију, потребно тачно двадесетчетири сата. И још вам неки минут недостаје.

Маја Узелац, аутор "Културног нокаута", "Врањске"

Нема времена за напрезање

Маја Узелац Много је лакше направити нешто лоше него нешто добро. До овде се пратимо, јел? Е, сад, када ти што праве виде да се гледа, па још и озбиљно схвата то што су смуљали, јасно им је да нема разлога да се више напрежу.

Маја Узелац, аутор "Културног нокаута", "Врањске"

Љубавник године (на пустом острву)

Милорад Мирчић Када бих ишао на пусто острво, повео бих супротан пол, у неограниченом броју и улогама.

Милорад Мирчић, посланик СРС-а и председник Одбора за безбедност, према "Блицу"