Косовски троугао

Војислав Коштуница Косово Србији није само прошлост, него и садашњост и будућност.

Војислав Коштуница, председник Владе, у Санкт Петербургу, 09. јун 2007, "Танјуг"

Косовски троугао

Џорџ Буш Нема даљих разговора о Косову – дошло је време да се усвоји план о надзираној независности.

Џорџ Буш, председник САД, у Риму, 09. јун 2007, "Бета"

Косовски троугао

Јелко Кацин Све државе јужног Балкана имају европску перспективу, али Косово никада не може бити део Европске уније ако не постане независно. Само државе могу бити чланице ЕУ и зато би требало што пре подржати Ахтисаријев план. Није ми јасно инсистирање да Косово уђе у Унију у саставу Србије, кад јој оно већ сада не припада јер је под међународним протекторатом.

Јелко Кацин, члан Европског парламента и парламентарни известилац за Србију, 09. јун 2007, "Глас јавности"

Одговори који (не) недостају

Ненад Чанак Након решавања статуса Косова, недостајаће један одговор. Односно, како може од осам федералних јединица бивше Југославије да постоји седам одговора? Један одговор недостаје, а то је Војводина. Како ће тај одговор гласити, то зависи од нас.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, на трибини у Новом Саду, 09. јун 2007, "Бета"

Прва рупа на (Карлиној) свирали

Владимир Вукчевић Прво да вам кажем да је била врло љута кад је стигла. Расим Љајић који је сачекао на аеродрому, позвао ме је и рекао да је била врло непријатна.

Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине, 09. јун 2007, "Вечерње новости"

Време спорта и политике

Оливер Дулић Другари с ватерпола сада пазе да ме не повреде, ватерполо је сјајан, контактни спорт у коме постоји много судара – ја сам цео живот био сав у модрицама због ватерпола, али сада гледају да немам баш по лицу неку модрицу, али сам иначе сав изгребан.

Оливер Дулић, председник Скупштине и ватерполиста, 09. јун 2007, ТВ "Авала"

Косовски троугао

Агим Чеку Желим међутим ово да кажем међународној заједници: указали смо вам поверење да разјасните питање Косова. Прихватили смо путеве УН и били смо врло стрпљиви. Позивам вас да не изневерите то поверење.

Агим Чеку, "привремени премијер Косова", 08. јун 2007, "Танјуг"

Двоструке негације

Томислав Николић Директору полиције пружам и сада прилику да каже истину грађанима Србије – да генерал Толимир није ухапшен у Републици Српској. Немојте да нас чекате кад дођемо на власт, јер ово нећемо да опростимо никоме.

Томислав Николић, за јагодинску ТВ "Палму плус", 08. јун 2007, "Бета"

Прва рупа на (Карлиној) свирали

Карла дел Понте Нисам Дон Кихот, морам да будем реалистична.

Карла дел Понте, главни тужилац Хашког трибунала, 08. јун 2007, "Блиц"

Прва рупа на (Карлиној) свирали

Карла дел Понте Једном сам срела Холбрука и подвикнула: 'Да ли си потписао уговор са Караџићем, да ли да га јуримо или не?'. Скочио је са столице. Мислим да то није тачно, он је сувише паметан да би остављао такве писане трагове.

Карла дел Понте, главни тужилац Хашког трибунала, 08. јун 2007, "Блиц"

Прва рупа на (Карлиној) свирали

Карла дел Понте У понедељак сам била са министром Љајићем, лупила сам руком о сто и рекла да желим документа која су обећали. Рекла сам да их хоћу до сутра. И стварно, сутрадан сам добила хрпу докумената.

Карла дел Понте, главни тужилац Хашког трибунала, 08. јун 2007, "Блиц"

Прва рупа на (Карлиној) свирали

Расим Љајић Ово је била свакако најспецифичнија посета Карле дел Понте. Чудан смо пут прешли за неколико дана, од лупања шаком у сто првог дана посете, до врло срдачне вечере последњег дана. Нисам могао да верујем шта се дешава, малтене смо се изљубили на крају.

Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом, 08. јун 2007, "Прес"

Професионална коректност

Драган Шутановац Лични однос [с министром полиције Драганом Јочићем] је коректан, а професионални – професионалан.

Драган Шутановац, министар одбране, 08. јун 2007, "Вечерње новости"

Скупштинска (поларна) ноћ

Томислав Николић Постојећи посланик Скупштине је најгори могући, а што се тиче оцена ДС-ових аналитичара они би требало да погледају Милошевићев Пословник и да га упореде са ДС-овим, па да виде шта је демократија.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 08. јун 2007, "Политика"

Историјска читанка

Мајкл Полт Отварање Канцеларије САД за сарадњу у области одбране у Србији представља историјски дан за безбедносну сарадњу две земље која прераста у партнерство и иза себе оставља наслеђе Слободана Милошевића и Ратка Младића који су остављени на сметлишту историје, где и припадају.

Мајкл Полт, амбасадор САД у Београду, 07. јун 2007, "Данас"

Узнемирујуће немање

Данијел Фрид Нема повратка Душановог царства, нема повратка Југославије, нема повратка Совјетског савеза и нема повратка Косова.

Данијел Фрид, помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију, 07. јун 2007, "Танјуг"

Узнемирујуће немање

Данијел Фрид Неке изјаве из Русије ме узнемиравају.

Данијел Фрид, помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију, 07. јун 2007, "Шпигл-онлајн"

Одговори који (не) недостају

Томислав Николић Није довољно да се уздамо у међународно право, УН и Русију – ми морамо да се уздамо у себе.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, конференција за новинаре, 07. јун 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Одговори који (не) недостају

Зоран Остојић У новој Влади су чак основали и министарство за контролу Срба [на Косову и Метохији], води ваљда неки Самарџић. Зашто кажем да су они за независност Косова? Њихов план 'више од аутономије, мање од независности' заправо Албанцима нуди сву власт на Косову, а они траже само заставу на граници између Косова и Македоније. Онда кажу бирачима да су сачували Косово, добију неки глас – само да би продавали НИС и Југопетрол.

Зоран Остојић, функционер ЛДП-а, 07. јун 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Прва рупа на (Карлиној) свирали

Карла дел Понте Идем да урадим нешто лепо за Србију.

Карла дел Понте, главни тужилац Хашког трибунала, пре него је телефоном позвала Олија Рена, европског комесара за проширење, 07. јун 2007, "Б92"

Прва рупа на (Карлиној) свирали

Дејан Анастасијевић Дел Понтеова је од свих људи са којима се у Београду срела, једино Радету Булатовићу честитала на успешном хапшењу, чиме је показала да је свесна његове улоге у овој трагикомедији. Поласкани шеф БИА јој је, како сазнајемо, поклонио позлаћени упаљач са амблемом Службе, а она је њему узвратила чоколадицама које је ископала из торбе.

Дејан Анастасијевић, новинар, 07. јун 2007, "Време"

Победници мријет навикнути

Драгољуб Жарковић Последњи који је на политичком небу зрачио том позитивном енергијом и оптимизмом био је Зоран Ђинђић. Занимљиво је да они који најрадикалније полажу право на тумачење његове баштине највише зраче дефетизмом, а неки од гласноговорника политике да би било најбоље да све оде у вражју матер, укључујући и Косово, отворено се ругају изливима народног одушевљења због малих успеха овдашњег бомбардованог грађанина.

Драгољуб Жарковић, главни уредник, 07. јун 2007, уводник "Времена"

Мемоари о горитку

Владимир Тодорић Мора се нешто и радити да би се написали мемоари.

Владимир Тодорић, новопостављени саветника Божидара Ђелића за правна питања европских интеграција, 07. јун 2007, "У недостатку доказа" ТВ "Авала"

Мемоари о горитку

Ђорђе Вукадиновић Владимире, кад будеш почео да радиш тамо где ћеш почети да радиш, врло брзо ћеш схватити да нико не ради ништа да би нама било боље.

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ-а, 07. јун 2007, "У недостатку доказа" ТВ "Авала"

Време спорта и политике

Брана Црнчевић Био сам присиљен да навијам, наравно од свег срца, за Ану Ивановић против једне Рускиње.

Брана Црнчевић, писац и члан СРС-а, 07. јун 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Паранормално

Зоран Остојић Хоће ли ова емисија да се претвори у неко чудо? Немојте дозвољавати да гости упадају једни другима у реч, ја ћу се уздржавати ако се и други уздржавају, а ако не – задовољство ће ми бити да се опустим.

Зоран Остојић, функционер ЛДП-а, 07. јун 2007, "Судар" ТВ "Пинк"

Паранормално

Бранко Кукић Политику и политичаре мрзим из дна душе. Искуство ми је показало да рушењем лоше политике добијете још гору. Као што је пре сто година рекао Јован Цвијић – све је то 'политичка циганија'. Према томе, политика на мој рад и на мој живот уопште нема непосредног утицаја, осим што ми се на нашем политичком пијаном броду понекад смучи, али ме сви ти политички перверзњаци, лудаци, тапкароши, све те русаље, гатаре, слепи видовњаци и вође, најчешће горко засмејавају. Ја сам одавно раскрстио са надом да ћу живети у нормалном друштву.

Бранко Кукић, песник, писац и издавач, 07. јун 2007, "НИН"

Кројачева тајна

Власта Парканова Добар дан, радаре, једноставно добродошли, / коначно смо дочекали, / добар дан, радаре, /ја ти аплаудирам, / [...] поручи свемиру, / тамо међу звездама, / да ми желимо да живимо са свима у миру, / али наш кројач је [ујка] Сем.

Власта Парканова, чешка министарка одбране, препевавајући некадашњи комунистички хвалоспев "Добар дан, мајоре Гагарине" Џорџу Бушу у част, 06. јун 2007, "Глас јавности"

Двоструке негације

Томислав Николић Имамо изјаву храброг сведока, у којој се наводи да је видео да један изузетно крупан мушкарац износи из стана џак у коме се носе посмртни остаци лица која настрадају у саобраћајним несрећама. Он каже да је џак био безмало виши од тог крупног лица, које га је носило испред себе са обе руке – то је био генерал Толимир...

Томислав Николић, шеф посланичке групе СРС-а, на седници Одбора за безбедност, 06. јун 2007, "Политика"

Двоструке негације

Драган Шормаз Овај одбор је озбиљно тело да би говорило о црним џаковима...

Драган Шормаз, заменик председника Одбора за безбедност из ДСС-а, на седници Одбора за безбедност, 06. јун 2007, "Политика"

Победници мријет навикнути

Зоран Стојковић Борис Тадић каже да, откако су они дошли на власт, само се ређају победе. Нисам знао да су Тадић и ДС заслужни и за победе Јелене Јанковић, Ане Ивановић, Новака Ђоковића и фудбалске репрезентације у Финској.

Зоран Стојковић, бивши министар правде, 06. јун 2007, према "Блицу"

Професионална коректност

Ненад Чанак У Србији владају две паралелне владе – на њиховом челу су Војислав Коштуница и Божидар Ђелић, док држава иде тамо куда иде сама. А када нешто само иде, онда обично иде у пропаст.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, у Суботици, 06. јун 2007, "Бета"

Скупштинска (поларна) ноћ

Јелена Триван Говорим о Скупштини Оливера Дулића, пошто смо ми за кратко време имали два председника Скупштине – једног ноћног и једног дневног, ја говорим о овом дневном.

Јелена Триван, портпарол ДС-а, 06. јун 2007, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Скупштинска (поларна) ноћ

Оливер Дулић Правна наука је, морам да признам, нешто што ме чини конфузним и што ме потпуно фасцинира, јер ћете од пет правника чути пет тумачења исте ствари.

Оливер Дулић, председник Скупштине, 06. јун 2007, према РТС-у

Кројачева тајна

Џорџ Буш Волим да посећујем земље које не очекују да би могао да им дође председник САД.

Џорџ Буш, председник САД, поводом "балканске завршнице турнеје", у интервјуу за средњоевропске дневнике, 05. јун 2007, "Бета"

Сирак демократски (без нигђе никога)

Владимир Путин Наравно да сам апсолутни, чисти демократа. Али, знате у чему је проблем? Није чак ни проблем, него трагедија. Ствар је у томе што сам ја једини, у свету их више нема. [...] Погледајте шта се дешава у Европи, тај груби однос према демонстрантима, употребу гумених метака и сузавца у главним градовима, убиства демонстраната на улицама. Након смрти Махатме Гандија више нема с ким да се разговара.

Владимир Путин, председник Русије, у изјави за западне медије, 05. јун 2007, "Блиц"

Косовски троугао

Владимир Путин Не искључујем да постепени рад са српском страном може довести до неке трансформације њихових погледа на Косово. Не разумем зашто је нужно да данас ломимо 'преко колена' цео један европски народ, да га понижавамо и терамо на колена, како би потом цела земља видела непријатеље у ономе ко је то учинио.

Владимир Путин, 05. јун 2007, "Глас јавности"

Двоструке негације

Здравко Толимир Ја себе не негирам, негирају ме други! Не знам зашто ме Трибуналу није изручила Србија, која је имала налог за хапшење. Мој идентитет, моја права и моја држава су ми ускраћени. Србија ми ускраћује права као грађанину тиме што ме је пребацила у РС после хапшења. Суд и јавност су обманути званичним саопштењем да сам ухапшен у РС.

Здравко Толимир, генерал, у судници Хашког суда, 05. јун 2007, "Прес"

Не мењамо тим који губи

Андреја Младеновић Коме се Зоран Балиновац не допада, то је њихов проблем. Реч је о добром стручњаку и човеку. Он је и у прошлом сазиву обављао исту функцију, образлагао законске предлоге у Скупштини и тада никоме није сметао. Никада није био члан ЈУЛ-а, а члан је ДСС од 93-94. На његов рад немамо замерки.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, 05. јун 2007, "Данас"

Паранормално

Драган Марковић Палма За мене је право чудо то што су неки људи уопште ушли у парламент.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, 05. јун 2007, "Курир"

Из (нат)природе, с љубављу

Милорад Вучелић Од натприродних ствари у животу сам видео само натприродно добре рибе.

Милорад Вучелић, социјалиста, о чудима и натприродним појавама, 05. јун 2007, "Курир"

Натприродно

Ивица Дачић Чуда се дешавају у последње време често у Скупштини Србије – Батић цитира Милену Арежину, или се Чанак и ја сложимо у расправи о неким темама.

Ивица Дачић, председник СПС, о чудима и натприродним појавама, 05. јун 2007, "Курир"

Натприродно

Лидија Вукићевић Мислим да човек мора да буде сензибилан и да препозна Божје знаке. На пример, пре неколико дана ми се десило да сам с блиским пријатељима причала о једном несвакидашњем догађају. После пола сата, испред куће срела сам другарицу, која ми је испричала исту причу, а прича није општепозната и у њој се не ради о познатим људима. У тренутку сам помислила "ово је чудо". Склона сам да верујем да све што није земаљско, у ствари, јесте чудо.

Лидија Вукићевић, посланик СРС-а, о чудима и натприродним појавама, 05. јун 2007, "Курир"

Натприродно

Дубравка Филиповски Верујем искључиво у природне појаве, које можда људи подводе под чудо, као што је, рецимо, био цунами. Такође, сматрам да постоје и друга жива бића ван наше планете али то не сматрам натприродном већ природном појавом. Интересантна су ми народна веровања, попут оног кад Краљевић Марко убија аждаху, јер се на тај начин велича јунаштво нашег народа.

Дубравка Филиповски, потпредседница Нове Србије, о чудима и натприродним појавама, 05. јун 2007, "Курир"

Победници мријет навикнути

Борис Тадић На полувремену ми је Оли Рен рекао да би било превише победа за тако кратко време: 'Настављате преговоре са ЕУ, настављате сарадњу са Хашким трибуналом, Ђоковић је победио, као и Јелена и Ана – још и да победите Финску у фудбалу!' Ја сам му на то рекао да је то премало победа Србије за све поразе из деведесетих. Србији су потребне победе, победе мора да доноси ДС, нова Влада – Србија мора да буде победничка земља.

Борис Тадић, на Главном одбору ДС-а, 04. јун 2007, "Вечерње новости"

Време спорта и политике

Снежана Самарџић-Марковић Гледам, па, може се рећи, све спортове. Ако вас занима шта сам уживо пратила, то су онда кошарка, пливање, рукомет, хокеј на леду, чак сам имала прилику да и билијар гледам уживо.

Снежана Самарџић-Марковић, министарка спорта и омладине, 04. јун 2007, "Курир"

Паранормално

Борко Илић Морамо да покажемо људима да нисмо ванземаљци.

Борко Илић, посланик ДСС-а, о скупштинском сазиву, 04. јун 2007, "Блиц"

Паранормално

Александра Јерков На огледало у купатилу, на препоруку Ненада Чанка, залепила сам папир на коме пише 'да ли сам ја нормална'? То ми је рекао да залепим када ми је саопштио да ћу бити посланица. Рекао је ми је да могу да наставим да се бавим овим послом ако свако јутро када се пробудим и погледам у огледало имам позитиван одговор на то питање.

Александра Јерков, посланик ЛСВ-а, 04. јун 2007, "Блиц"

Стара српска реч "извини"

Весна Пешић Извињавам се јавности и Емиру Кустурици. Читава моја политичка и јавна делатност супротна је ставовима и интерпретацијама речи које сам изговорила у некој ТВ емисији. Употребила сам потпуно погрешну интерпретацију само зато што сам била иритирана речима свог саговорника, кога сам више пута слушала како понавља лекцију о томе како треба бити добар патриота.

Весна Пешић, председница Политичког савета ЛДП-а, у писму "Европи", 02. јун 2007, "Танјуг"

Активна немирољубива коегзистенција

Драган Марковић Палма Познајем све Јагодинце и знао бих да је неко хомосексуалац. У Јагодини нема таквих, нема хомосексуалних удружења, а и да има, не би добили ниједан динар из општинског буџета. Када бих знао неког хомосексуалца, свима бих рекао да с њим не причају. О чему бисте могли да разговарате с човеком који љуби другог мушкарца и да не кажем шта све још ради? За мене је то чин против цивилизације. А ако тврдите да у Европи није тако, онда нам Европа и не треба. Шта ћу у Европи ако ће тамо да ме воде педери? Ми смо народ који не признаје педере, овде њих праве невладине организације.

Драган Марковић Палма, градоначелник Јагодине, 02. јун 2007, "Курир"