Стварно најбољи (није што је једини)

Радован Јелашић Нисам платио ДС-у и ДСС-у да гласају за мене. Из девизних резерви не могу, а из свог џепа нећу.

Радован Јелашић, гувернер НБС, 30. септембар 2007, према "Пресу"

Принципи (не)природне политике

Велимир Илић Срео сам Чанка недавно на улици. Загрлио ме и рекао – буразеру, све је у реду. После је у некој телевизијској емисији опет лоше говорио о мени. Не разумем људе који се тако понашају. Било је много примедби и на моју факултетску диплому и магистратуру. Па Чанкова мама ми је предавала на универзитету! Био сам добар ђак.

Велимир Илић, магистар и председник Нове Србије, 29. септембар 2007, "Политика"

Принципи (не)природне политике

Ненад Чанак Све што сам рекао Илићу у вези са школом била је шала. Али, нема шале око концесија за аутопут.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 29. септембар 2007, "Политика"

Правила службе

Милан Ст. Протић Приметио сам да сам се мењао док сам био на власти. Олакшали су ми кад су ме сменили. Интимно желео сам прилику да се ратосиљам тога и да будем онај човек с којим сам могао да живим.

Милан Ст. Протић, "историчар и учесник у петооктобарским дешавањима", 29. септембар 2007, "Политика"

Опчињени & зачарани

Небојша Бакарец Чини ми се да један од најбогатијих људи у Србији тужи мене, најсиромашнијег политичара.

Небојша Бакарец, члан ГО ДСС-а, 29. септембар 2007, према "Куриру"

Нећете нас преварити (хоћемо свој део)

Војислав Коштуница Нема шансе да се предлог о некаквој конфедерацији Србије и Косова нађе на дневном реду преговора. Све што има елементе трика или преваре, не треба да буде на дневном реду.

Војислав Коштуница, председник Владе Србије, у Њујорку, 28. септембар 2007, "Политика"

Роми и остали Цигани

Драган Шормаз Сматрам да је Марко Јакшић неспретно и несрећно изабрао речи и поменуо једну нацију. Ја бих Батића частио неким другим епитетима. Па, неким речима које почињу са 'ђ', 'с' или 'л'...

Драган Шормаз, потпредседник ИО ДСС-а, 28. септембар 2007, "Пресс"

Крв и част

Ненад Чанак Активисти Лиге социјалдемократа Војводине ће се 7. октобра у Новом Саду обрачунати с неонацистима ако се буду појавили на забрањеном скупу. Крваво су се преварили ако мисле да ћемо бити месо на ком ће они пробати како боду њихови ножеви. Нико од нас на то више пристајати неће. Преживели смо Слободана Милошевића, преживели смо све и свашта, преживећемо и њих, али они нас неће.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 28. септембар 2007, "Б92"

Важно је аукцирати

Сретен Јоцић Није ми важно да победим. Учествујем у аукцијама да бих допринео да цена фирме порасте, а тиме држава заради. А и најављено је да ће то убудуће бити забрањено људима са крими досијеима, па да уграбим још док могу.

Сретен Јоцић, звани Јоца Амстердам, који је под кривичног истрагом за убиство у подстрекивању, 28. септембар 2007, "Блиц"

Опчињени & зачарани

Горан Јешић Министарки за телекомуникације Александри Смиљанић која критикује изградњу Технолошког центра у Инђији било би боље да се најпре избори за своју канцеларију у Влади, а затим да размишља о успешности овог центра.

Горан Јешић, председник општине Инђије, 28. септембар 2007, према "Блицу"

Нећете нас преварити (хоћемо свој део)

Ветон Сурои Србија говори само о територији а не о људима. То је концепт 19. века. Србија је била деструктивна до сада а последњи пут је своју деструктивност показала позивом косовским Србима да не учествују на изборима. Србија не може да се укључи у процес са неким предлозима јер то је наш живот и ми морамо да разговарамо о будућим односима.

Ветон Сурои, члан приштинског преговарачког тима, у Њујорку, 27. септембар 2007, "Б92"

Глигоров, пријатељ који (нам) жели добро

Владимир Глигоров Мислим да је у интересу Србије да Косово буде независно зато што је независност начин на који ви преузимате одговорност управо за ове ствари о којима говоримо. Ако немате независност ви имате непријатељске односе између Косова и Србије, чак и уколико би тај однос био на неки начин институционализован неком међународном идејом о аутономији, тензије би остале и онда би та сарадња била на много нижем нивоу, ако би уопште била могућа. Према томе, независност је у интересу Србије уколико заиста жели да оствари неке своје виталне државне и националне интересе, како се то каже, на Косову.

Владимир Глигоров, аутор економског програма ЛДП-а, 27. септембар 2007, "Полиграф" ТВ "Б92"

Пун казан Коштунице

Томислав Николић Јављено ми је да ће председник владе доћи у 10 сати да разговарамо. Када је ушао, прво ме је питао да ли сам пекао ракију, а затим када ћемо то да радимо заједно. Каква ракија, одмах сам схватио колико је сати, иако сам прво наивно помислио да долази да ми честита. Онда је рекао да су се те ноћи договорили да формирају владу. [...] Сада ћу се залагати да људи без идентитета, као Војислав Коштуница, нестану из политике. Србија мора да се дели између демократа и радикала. Коштуница не може да буде радикал у фраку, а да после избора са ДС-ом иде у коалицију.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 27. септембар 2007, "НИН"

Пун казан Коштунице

Томислав Николић Не кајем се [што сам потенцирао причу о ванредном стању] јер сам само показао своје знање Устава у чијој сам изради активно учествовао. Шта, уосталом, значи ванредно стање? То значи да се посебна озбиљност придаје том случају и ја ништа више од тога нисам рекао.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 27. септембар 2007, "НИН"

Теорије завере за по кући

Борко Илић Имали смо убиство припадника ромске заједнице 1997, имали смо убиство глумца Драгана Максимовића крајем 2000, исто зато што је група неонациста сматрала да је он Ром, али се тада није дигла оволика бука иако сада није било таквих инцидената. Некоме у овом тренутку, када држава Србија има важне послове и бори се за очување територије, одговара да Србију приказује као некога ко има такве људе у својим редовима.

Борко Илић, посланик ДСС-а, о забрањеном "Маршу за јединство Србије", 27. септембар 2007, "Реците народу" ТВ "Фокс"

Трудничко радно време (идеално за Великог брата)

Драгољуб Жарковић Саветовао бих Тијанићу да од скупштинских преноса направи 'Великог брата', да инсталира много више камера и да видимо ко чачка нос, ко се скида го, да уђе камера у јеловник и да видимо цене у скупштинском ресторану...

Драгољуб Жарковић, главни уредник "Времена", о ТВ преносима скупштинских заседања, 27. септембар 2007, "У недостатку доказа" ТВ "Авала"

Крв и част

Никола Самарџић Неће се обновити нацизам у Србији јер га није било и јер је политички поражен.

Никола Самарџић, историчар и функционер ЛДП-а, 27. септембар 2007, "Кажипрст" Радија "Б92"

Крв и част

Никола Самарџић Имате данас у Бурми догађаје на које наша влада не реагује, где војска убија људе и свештенике на улицама. Не реагује зато што постоји непосредна веза између овдашњег стаљинизма и војне хунте у Бурми.

Никола Самарџић, историчар и функционер ЛДП-а, 27. септембар 2007, "Кажипрст" Радија "Б92"

Угрожавање менталитетом

Владан Батић Можда има Срба са другачијим мишљењем од гусли и епова и није у реду да се само једнима одобри присуство. Оваква пракса не би требало да заживи, јер би то значило да би убудуће био потребан стадион да прими све који би да расправљају о Косову и Метохији и да сачекамо да свако каже шта год хоће. [...] Један Улемек данас није ту, али други јесте.

Владан Батић, посланик на листи ЛДП-а, о присуству представника косовских Срба на челу с протосинђелом Петром Улемеком, рођаком Милорада Улемека Легије, на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију, 26. септембар 2007, "Политика"

Угрожавање менталитетом

Марко Јакшић Батић се шверцује на рачун ЛДП-а и продаје интересе своје партије и Космета због једног места у Скупштини. Дошао је на седницу да би својим ромским, циганским менталитетом угрозио њен рад, он није дошао да брани Косово, већ да провоцира чланове Одбора.

Марко Јакшић, посланик ДСС-а, на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију, 26. септембар 2007, "Политика"

Роми и остали Цигани

Марко Јакшић На седници Одбора за Косово имао сам прилике да у једном жестоком разговору за господина Батића кажем да има цигански менталитет. Ја овом приликом хоћу да се извинем пре свега припадницима ромског народа, Ромима, али сам ту мислио на Циганина као особену, карактерну особину господина Батића. Батић менталитетом, приступом и наступом вређа, напада, не извршава своје физиолошке потребе кући, него дође у овај свети и часни дом и уринира по свима нама.

Марко Јакшић, за скупштинском говорницом, 26. септембар 2007, "Б92"

Роми и остали Цигани

Оливер Дулић Богу хвала, истекло је време... Извињавам се сад... имамо мали проблем.

Оливер Дулић, председник Скупштине, 26. септембар 2007, "Б92"

Роми и остали Цигани

Владан Батић Имао сам пуно другова у школи, у војсци, у граду у којем живим – не видим зашто да се неко жигоше што је припадник ромске националности, или чак Циганин.

Владан Батић, за скупштинском говорницом, у излагању чији је пренос на РТС-у два пута прекидан опером и трком Формуле 1, 26. септембар 2007, "Б92"

Роми и остали Цигани

Владан Батић Родоначелник говора мржње је директор Јавног сервиса. Александар Тијанић је ово што је рекао Марко Јакшић већ неколико пута рекао и за мене и за неке друге људе – у НИН-у је писао, у тексту Батић, фашистоидни стриц Тариба Веста: 'врати, бре, прво себе у Египат, дај да ти пребројимо пигменте, нешто си ми препржен, тостерован'...

Владан Батић, 26. септембар 2007, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Теорије завере за по кући

Владан Батић Онда следи прекид ТВ преноса мог говора у Скупштини, наводно су пронашли ко је за то одговоран – то је смешно. Врло је то симптоматично да се убацују два видео-клипа, један са неком оперском аријом а ја сам некад био заљубљеник у оперу, и други са тркама Формуле један, а ја сам пасионирани заљубљеник и то сви знају, а још на крају и карамбол Формуле.

Владан Батић, 26. септембар 2007, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Стварно најбољи (није што је једини)

Славољуб Матић Ми смо се приликом избора Радована Јелашића руководили тиме што је он стручан, а уважили смо и чињеницу да је он био једини кандидат.

Славољуб Матић, члан Одбора за финансије из ДСС-а, о поновном избору Радована Јелашића за гувернера НБС, 26. септембар 2007, "Прес"

Стварно најбољи (није што је једини)

Драган Тодоровић Зашто ми да оваквог лопова подржимо на месту гувернера?

Драган Тодоровић, посланик СРС-а, за скупштинском говорницом, о поновном избору Радована Јелашића за гувернера НБС, 26. септембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Принципи (не)природне политике

Предраг Бубало Ви знате мој принцип – све што смо досад успели са Фијатом и Опелом успели смо зато што вама новинарима нисам давао информације.

Предраг Бубало, бивши министар привреде а садашњи трговине, о приватизацији крагујевачке Заставе, 26. септембар 2007, "Шта радите, бре?" РТС-а

Опчињени & зачарани

Драган Шутановац Старији син је опчињен полицијом, и кад је сазнао коју ћу функцију да обављам у новој влади, разочарано ми је рекао: 'Да си добро радио, био би министар полиције'.

Драган Шутановац, министар одбране, 26. септембар 2007, "Глорија"

 Искрено преговарање о познатом исходу

Кондолиза Рајс Преговори у којима посредују представници САД, Русије и ЕУ имају шансу да постигну пријатељски исход, чак иако се Приштина и Београд не сложе о коначном статусу Косова. Али, Косово ће бити независно. Ми смо посвећени томе. То је једино решење које ће потенцијално донети стабилизацију Балкана уместо дестабилизације.

Кондолиза Рајс, државни секретар САД, 25. септембар 2007, "Ројтерс"

Трудничко радно време (идеално за Великог брата)

Александар Тијанић Цела програмска шема РТС-а доведена је у питање, јер су неки људи из Радиодифузне агенције пожурили да буду превише услужни уместо да предложе парламенту да ради од 10 до 13.30.

Александар Тијанић, генерални директор Јавног медијског сервиса, о ТВ преносима скупштинских заседања, 25. септембар 2007, "Блиц"

Стварно најбољи (није што је једини)

Сузана Грубјешић Радован Јелашић испуњава све законске услове, што је и раније потврђено његовим избором на место вицегувернера, а потом и гувернера НБС, те га за поновни избор за гувернера квалификују, односно препоручују резултати које је НБС остварио од почетка 2004. до данас.

Сузана Грубјешић, шеф посланичког клуба Г17+, 25. септембар 2007, "Б92"

Стварно најбољи (није што је једини)

Томислав Николић Зашто се ви толико залажете за нестраначку личност Радована Јелашића? Ти, лепа бела госпођо, нити знаш ко је, нити како се зове. А само знаш да је најбољи. А, ипак, дугујеш објашњење у чему је најбољи? Можда је он у нечему најбољи што ви знате, госпођо, а ми не знамо. Да вас, на пример, подсетим, да је Ђелић рекао у априлу ове године да ДС неће дозволити да их Динкић уцењује како би сачувао свог гувернера.

Томислав Николић, шеф посланичког клуба СРС-а, Сузани Грубјешић, 25. септембар 2007, "Б92"

Демократска Сурферска Странка

Ђорђе Мамула Посланик мора брзо и 'електронски' да се обавештава о свим предлозима, законима и историји. И премијер Србије Војислав Коштуница, председник странке чији сам члан, сваког дана бар два сата проведе на Интернету.

Ђорђе Мамула, посланик ДСС-а који дневно "у просеку проведе сат и по за компјутером", 24. септембар 2007, "Политика"

Измислите добре рибе!

Александар Вучић Могу Тадић и Коштуница да измишљају било шта, да измишљају и Дивца, али на следећим изборима ми побеђујемо.

Александар Вучић, генерални секретар СРС-а, 24. септембар 2007, "Политика"

Теорије завере за по кући

Јово Ђого Неки 5. октобар називају револуцијом, неки победом воље народа, али то је био класични државни удар уз подршку обавештајних служби непријатељских земаља и уз помоћ малог броја заведених грађана, посебно омладине.

Јово Ђого, бивши пуковник Војске Републике Српске, првооптужени за помагање Ратку Младићу, 24. септембар 2007, "Политика"

Опчињени & зачарани

Драган Тодоровић Уф, сад сте ме нашли... Заиста не могу да се сетим [ниједног наслова].

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, поводом стоте књиге Војислава Шешеља, председника СРС-а, 24. септембар 2007, "Прес"

Правила службе

Милан Ст. Протић Ја сам војник ДОС-а. Када је ДОС одлучио да будем градоначелник Београда – прихватио сам. Када је ДОС одлучио да будем амбасадор – прихватио сам.

Милан Ст. Протић, "историчар и учесник у петооктобарским дешавањима", као амбасадор СР Југославије у САД, 01. март 2001, "Булевар"