Данас мечка игра у нашем дворишту, сутра ће у вашем

Борис Тадић Ако зажмурите пред овим нелегалним актом, ко вам може гарантовати да делови ваших земаља неће на исти противправан начин прогласити независност? Ко вам може гарантовати да се на кршење Повеље УН, која гарантује суверенитет и интегритет сваке земље, неће зажмурити када и на ваше земље дође ред? Питање које стоји пред вама гласи: да ли смо сви свесни преседана који се успоставља и да ли смо свесни катастрофалних последица до којих он може довести?

Борис Тадић, председник Србије, у Савету безбедности УН тражећи хитно поништење једностраног отцепљења Косова и потврду суверенитета Србије, 18. фебруар 2018, "Новости"

Руски (не)пробојни штит

Владимир Путин Они који признају независност Косова, ослањајући се искључиво на своју снагу и потчињавајући својој вољи своје сателите, не рачунају какви ће бити резултати тога што раде. У коначном резултату, то је батина са два краја, а други крај ће их једном ударити по глави.

Владимир Путин, председник Русије, за руску државну телевизију, 23. фебруар 2008, "Танјуг"

Руски (не)пробојни штит

Дмитриј Рогозин Русија има довољно моралног и политичког ауторитета, између осталог на Балкану и свету, да би штитила своју позицију мирним, невојним средствима. Саветовао бих господину Бернсу [помоћнику секретара америчког Стејт департмента САД] убудуће за припрему својих коментара користи поузданије изворе информација и да не шири ноторне лажи [у вези с мојим иступањем током телемоста Брисел-Москва].

Дмитриј Рогозин, стални представник Русије при НАТО-у, за Итар-Тас, 23. фебруар 2008, РТС

Соба као ћелија

Хавијер Солана Србија има своју собу у породици Европске уније.

Хавијер Солана, високи представник ЕУ, 22. фебруар 2008, "Б92"

Америка, земља далека

Велимир Илић Американци и онај њихов Солана, што је бомбардовао и наш Чачак, мора да знају да се нећемо смирити док се Косово и Метохија не врате у уставни поредак Србије.

Велимир Илић, председник Нове Србије, 22. фебруар 2008, "Бета"

Руски (не)пробојни штит

Дмитриј Рогозин Ако Европска унија формулише јединствен став, или НАТО изађе из оквира свог мандата на Косову, онда ће те две организације ући у сукоб са УН, а тада ћемо ми поћи од тога да треба да применимо грубу силу која се зове оружана, како би нас уважавали.

Дмитриј Рогозин, стални представник Русије при НАТО-у, током телемоста између Брисела и Москве, 22. фебруар 2008, "Танјуг"

Руски (не)пробојни штит

Дмитриј Рогозин Чиста лаж је изјава Ричарда Холбрука да Русија има везе с нередима када је запаљена америчка амбасада у Београду. Москви је тако могуће приписати одговорност за урагане у америчким државама или за пад америчког сателита на Пољску.

Дмитриј Рогозин, стални представник Русије при НАТО-у, 22. фебруар 2008, РТС

На крају би реч

Светлана Лукић Коштуница је [на митингу 'Косово је Србија'] шиштао, глумео, подврискивао о неправди, а његово страшило, новопечени Србин, Емир Кустурица, подсмевао се нама потурицама, подсмевао се страху нас који за мале паре продајемо српство. Ми смо постали лоши Срби за мале паре, а он велики Србин за велике. Њему наравно није до српства, него је бесан зато што није успео у Холивуду и зато синоћ косовском миту супротставља холивудски. Сви се питамо куда води ово што је синоћ почело. Шта у ствари хоће Коштуница: концентрациону владу, ванредно стање или је прошао све те фазе и сада је просто само жедан крви. Да ли је на његовом олтару довољна жртва оно угљенисано тело из америчке амбасаде?

Светлана Лукић, у најави емисије, 22. фебруар 2008, "Пешчаник" Радија "Б92"

Застакљивање демократије

Борис Тадић За насиље нема оправдања, нико не сме да оправдава оно што се догодило [после митинга 'Косово је Србија']. То није била Србија, таква Србија неће ни бити.

Борис Тадић, председник Србије, о нередима нетом после проглашења независности Косова, 22. фебруар 2008, "Бета"

Паклене карикатуре

Ненад Чанак Коштуница наставља са својим пакленим наумом уништења Србије. Његово обраћање на митингу у Београду био је директан позив на све што се после тога догодило. Уколико је тачна информација да је у запаљеној згради америчке амбасаде пронађено угљенисано тело, то ће значити да Коштуница од синоћ има и крв на рукама – Војислав Коштуница је и директно убица, а не само неко ко наводи друге да убијају.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 22. фебруар 2008, "Бета"

Паклене карикатуре

Андреја Младеновић Ненад Чанак подсећа на карикатуру Мусолинија – у изјавама показује мржњу према сопственом народу и подаништво према сваком странцу који наноси зло Србији.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, 22. фебруар 2008, "Бета"

Легализација дивље градње

Бранко Ружић Принципијелна политика СПС-а из последње деценије 20. века доживела је у овим тешким данима пун легитимитет свих релевантних политичких фактора у Србији, доказујући да се, без обзира шта су неки раније мислили, држава може одбранити једино на тај начин

Бранко Ружић, председник ИО СПС-а, 22. фебруар 2008, "Танјуг"

Мешање у спољшање ствари

Изјаве.нет Управо ти навијачи, опијени либералним обећањима, испраћали су на онај свет марионету запада, Зорана Ђинђића – човека који је уништио легендарну српску војску и безбедносне службе, човека који је Хагу предао хероје српског отпора у замену за апстрактну економску помоћ и који је за то добио заслужени метак. Та је Србија гласала за Тадића, који на дан националне жалости није нашао ништа паметније да ради него да отпутује у Румунију. На крају крајева, могуће је смислити хиљаду оправдања зашто се ништа не предузима, али је, у ствари, све веома једноставно или се супротстављаш или се потчињаваш, ћутиш и смирујеш.

Константин Сјомин, коментатор руске државне телевизије, 22. фебруар 2008, РТС

Немањићке

Изјаве.нет Шокиране смо коментарима и увредама на сајту Yоутубе. Биле смо ради митинга, да бранимо Косово, наравно да нисмо ишле да пљачкамо, крадемо, разбијамо – али када је 300 хиљада људи кренуло, кренули смо и ми. Нисмо крале зато што имамо, крале смо зато што немамо. А где су деца оних који имају, зашто они нису дошли да краду? Јер имају!

Маја, девојка са снимка "Косово за патике", 22. фебруар 2008, ТВ "Б92"

Немањићке

Изјаве.нет Да смо имале у циљу да украдемо, нас две би саме отишле и разбиле локал и украле би саме. Ето, једноставно – 300 хиљада људи је крало, ми смо се придружиле томе. Заиста је ригорозно издата потерница за нама, као да смо убиле човека. Наша држава је тотално расуло.

Јована, девојка са снимка "Косово за патике", 22. фебруар 2008, ТВ "Б92"

Кутак за социјално-политички тренутак

Мирко Цветковић У односу на БДП буџет није економски оптималан, али јесте са становништа социјалног политичког тренутка.

Мирко Цветковић, министар финансија, 22. фебруар 2008, " Магазин Бизнис"

Соба као ћелија

Вук Јеремић Данас поподне стојим пред вама као један поносан Европљанин и као један постиђени Европљанин.

Вук Јеремић, министар спољних послова Србије, пред Спољнополитичким комитетом Европског парламента‚ 21. фебруар 2008, "Политика"

На крају би реч

Војислав Коштуница Ако признамо да нисмо Срби, обећавају да ће нам, као народу без памћења и без порекла, бити боље. [...] Реч је дата! И њу је чуо читав свет! А сви знају колика је српска дата реч. Косово је Србија!

Војислав Коштуница, премијер Србије, на митингу "Косово је Србија", 21. фебруар 2008, "Политика"

На крају би реч

Томислав Николић Ја вам обећавам, тако ми Бога, нећу се смирити док Косово и Метохија не буде под контролом Србије. Није могао Хитлер да га узме неће ни ови данашњи.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, на митингу "Косово је Србија", 21. фебруар 2008, "Политика"

На крају би реч

Амфилохије Косово јесте јединствени случај, али је јединствен по ономе што раде са њим моћници овог света на почетку 21. века.

Амфилохије, митрополит црногорско-приморски, 21. фебруар 2008, "Б92"

На крају би реч

Емир Кустурица Где су вечерас домаћи мишеви који лажу за плату да смо нико и ништа и који за мале паре тврде да наше вредности нису у темељу цивилизације. Где су они који се ругају косовском миту и претпостављају му холивудски?

Емир Кустурица, режисер, 21. фебруар 2008, "Б92"

Црта подвучена, нема ништа за сабирање

Мирослав Лазански Београд је стално давао изјаве 'да ће Србија бранити Космет искључиво мирним и дипломатским средствима и без насиља'. Прво правило добре дипломатије јесте да се противнику никада не говори шта ћеш да урадиш, а још мање шта нећеш да урадиш! Свет из 2008. године није свет из 1999. године. Милошевића нема и Србија је демократска земља. САД и НАТО до гуше су уплетени у ратове у Авганистану и Ираку, војници им недостају дневно. У Москви је Владимир Путин, а не Борис Јељцин. Србију 2008. године нико не би опет бомбардовао због Космета. Ово је тотални крах српске дипломатије и српске стратегије. Време је да се коначно подвуче црта.

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, 21. фебруар 2008, "НИН"

Сто година (хетеросексуалне) самоће

Србијанка Турајлић Албанци су чекали непуних сто година да се Косово њима врати.

Србијанка Турајлић, професор Универзитета у Београду, 21. фебруар 2008, "Реците народу" ТВ "Fox"

Застакљивање демократије

Велимир Илић Они су нама разбили државу, а ми њима неколико прозора. То морају и очекивати, да науче шта је демократија. Разбијање прозора је такође демократија.

Велимир Илић, министар за инфраструктуру, о нередима нетом после проглашења независности Косова, 20. фебруар 2008, "Б92"

Морбидни цинизам (с Марса)

Божидар Ђелић После проглашења независности велики број државника из земаља које су признале отцепљење контактирао са Владом Србије с речима да се не ради о непријатељском чину и да је Србији место у ЕУ. Наравно, можемо да реагујемо стомаком, да кажемо да је то лицемерство, да је то врхунац цинизма... И ја сам човек, као и сви грађани наше земље. Сигурно је да је права одлука она коју ће наложити разум и која ће обезбедити, на средњи и дуги рок, да се појача капацитет наше земље да брани Косово и Метохију у Србији, а то не можемо урадити ако нисмо присутни у свим међународним форумима, где је то могуће; тако ћемо блокирати Косово и Метохију.

Божидар Ђелић, потпредседник Владе Србије, 20. фебруар 2008, ТВ "Б92"

Морбидни цинизам (с Марса)

Жељко Ивањи ЕУ се у процесу приближавања Србије руководи утврђеним формално-правним разлозима, као што су слободна трговина, развој демократије, јачање администрације и сарадња с Хагом у процесу приближавања Србије ЕУ. Што се тиче Косова, не видим проблем ни са наше, ни са њихове стране.

Жељко Ивањи, члан Председништва Г17 Плус, 20. фебруар 2008, "Прес"

Морбидни цинизам (с Марса)

Драган Шормаз Не може нас нико више да условљава! И не морамо ми нигде да идемо! Па, пола Европе није у ЕУ. Не кажем да Србија уопште неће у ЕУ, али кажем да то сада није на дневном реду. [...] Можемо ми и на Марс да идемо! Молим вас, па у Швајцарској људи лепо живе, а нису у ЕУ. У Норвешкој исто. Знам да није у Србији стандард као у Швајцарској, али ни Швајцарцима не узимају територију као Србима.

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 20. фебруар 2008, "Прес"

Застакљивање демократије

Томислав Николић Не ваља то што ми ломимо по градовима, али истовремено морам да кажем да то потпуно разумем. Грађани осећају да држава није у стању да било шта учини. [...] Шта се ломи, поломљено је 15 стакала на америчкој амбасади, неколико излога на Мекдоналдс ресторанима – шта се то ломи?! Превише медији о томе причају, а ми смо једног дана остали без 100 хиљада кућа на Косову. Да ли је неко очекивао да ће Србија да седи код куће?

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, о нередима нетом после проглашења независности Косова, 19. фебруар 2008, "Упитник" РТС-а

Лепота је као легитимност

Слободан Самарџић Акција Срба на два контролна пункта на административним прелазима Јариње и Брњак није била иницирана из Београда, али је она у складу са политиком Владе Србије о преузимању царинске политике. То је директна реакција становништва северно од Ибра које не признаје једнострано проглашену независност Косова. Мислим да је то легитмно. Можда није лепо, али јесте легитимно.

Слободан Самарџић, министар за Косово и Метохију, 19. фебруар 2008, "Б92"

Морбидни цинизам (с Марса)

Томислав Николић Чуо сам потпредседника Владе Ђелића који је отрчао рано ујутро на државну телевизију да, после седнице [Скупштине], исправи утисак и каже како смо постигли консензус око Косова, а да нам сада треба консензус око испуњавања европских услова. То делује тако цинично и морбидно...

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 19. фебруар 2008, "Упитник" РТС-а

Легализација дивље градње

Срђан Ђоковић Немам замерке на понашање председника и премијера.

Срђан Ђоковић, отац тенисера Новака Ђоковића, на питање о реакцији државног руководства на самопроглашену независност Косова, 19. фебруар 2008, "Курир"

Сто година (хетеросексуалне) самоће

Бобан Стојановић Једнострано проглашење независности Косова негативно ће утицати на положај хомосексуалне популације у Србији.

Бобан Стојановић, председник Квирије, 19. фебруар 2008, "Б92"

Сто година (хетеросексуалне) самоће

Горан Милетић Мислим да ће независност Косова позитивно утицати на побољшање права ЛГБТ особа. Прва ствар се већ десила – предлог за нови Устав Републике Косово садржи забрану дискриминације на основу сексуалне оријентације.

Горан Милетић, из Шведског хелсиншког одбора, 19. фебруар 2008, "Б92"

Соба као ћелија

Борис Тадић Независношћу се награђују они који су, на почетку 21. века, у Европи, створили српске гетое опасане бодљикавом жицом, окружене топовским цевима и до зуба наоружаним војницима. Награда стиже онима који су учествовали у сегрегацији Срба и онима који им онемогућавају права на слободу кретања, који их терају да живе у мраку и сталном страху за своје животе.

Борис Тадић, председник Србије, у Савету безбедности, 18. фебруар 2008, "Б92"

Соба као ћелија

Бернар Кушнер Једнострано проглашење отцепљења Косова је добра вест и велики успех за Косово, али није пораз за Србију јер представља почетак уласка Србије у ЕУ.

Бернар Кушнер, министар иностраних послова Француске, 18. фебруар 2008, "Танјуг"

Америка, земља далека

Кондолиза Рајс Сједињене Државе ће ову прилику искористити да потврди пријатељство са Србијом, савезником током оба светска рата. Позивамо српске вође да раде заједно са Сједињеним Државама и нашим партнерима ка ко би постигли заједничке циљеве, као што су одбрана права, безбедност, култура и издржавање српске заједнице на Косову.

Кондолиза Рајс, државни секретар САД, признајући независност Косова, 18. фебруар 2008, "Б92"

Америка, земља далека

Војислав Коштуница Признањем Косова, САД су пред целим светом показале насилничко лице политике сирове силе.

Војислав Коштуница, председник Владе, у Скупштини Србије, 18. фебруар 2008, "Бета"

Поздрав из европске земље Сафари

Хашим Тачи Имамо предлоге симбола сличне афричким, али градимо државу која неће бити по афричким стандардима.

Хашим Тачи, "премијер Косова", 18. фебруар 2008, "Курир"

Поздрав из европске земље Сафари

Хашим Тачи Косово је сада и званично део велике светске цивилизације и европске фамилије.

Хашим Тачи, "премијер Косова", 18. фебруар 2008, "Бета"

Бесцаринска зона

Андрија Мандић Од власти у Црној Гори може се, буквално, свашта очекивати и то све најгоре. Ево, овде смо сведоци да на приштинским улицама славе исти они Албанци из дијаспоре који су лане увезени у Црну Гору да, мимо закона, гласају за независност.

Андрија Мандић, лидер Српске листе Црне Горе, 18. фебруар 2008, "Вечерње новости"

Застакљивање демократије

Ивица Дачић Нису само хулигани, има међу њима и хулигана, као што међу политичарима и новинарима има оних који подржавају независност Косова, који су такође хулигани.

Ивица Дачић, председник СПС-а, о нередима нетом после проглашења независности Косова, 18. фебруар 2008, "Бета"

Легализација дивље градње

Ивица Дачић Нема ниједне разлике између јучерашњих излагања Коштунице и Тадића и политике СПС из 90-тих година. Захвалан сам Коштуници на дирљивим речима о НАТО бомбардовању 1999. године.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 18. фебруар 2008, "Бета"

Америка, земља далека

Џорџ Буш Српски народ може да буде сигуран да у Америци има пријатеља.

Џорџ Буш, председник САД, у Танзанији, 17. фебруар 2008, ТВ "Пинк"

Беба (која) неће да се игра

Изјаве.нет Гласам за Бебу [Поповића] јер он не разговара са мачкама, са совама и са осталима.

гледалац "Утиска недеље, 17. фебруар 2008, ТВ "Б92"

Да је БИА (макар) ЦИА!

Емир Кустурица Сећам се како су Грци реаговали на Македонију, милиони људи су шетали по Атини протестујући. А Срби су, несрећни, показали да једино ЦИА може да их организује. Требало је, као онда кад је био 5. октобар, позвати ЦИА да организује протестну шетњу од милион људи, барем да покажемо солидарност.

Емир Кустурица, режисер, 14. фебруар 2008, "Курир"

Да је БИА (макар) ЦИА!

Емир Кустурица Знам да је Клинтон Митерану рекао да ће послати Турке да нас бомбардују за време рата у Босни, а да је Митеран одговорио да, док је он жив, неће дозволити бомбардовање. Чим је Митеран умро, они су нас бомбардовали. Француска је са Саркозијем постала део блока у коме је нова дефиниција НАТО пакта, која сеже од Ролингстонса који увек иду тамо где НАТО стиже. Постоји један нови свет где све, од модне ревије до фудбала, постаје функција везана за НАТО.

Емир Кустурица, режисер, 14. фебруар 2008, "Курир"