Факултативни излет у Хаг

Војислав Коштуница Хашки трибунал је донео мрачну одлуку, па је потребно да чујемо став ЕУ о овом изругивању правде. Ако ЕУ сматра да је, после овога, Хашки трибунал кредибилна институција да условљава степен сарадње Србије са ЕУ, онда то мора јасно саопштити. Тако би ЕУ преузела одговорност за ову одлуку Трибунала.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, на ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају у Хашком трибуналу, 05. април 2008, "Блиц"

Факултативни излет у Хаг

Расим Љајић Изгледа да је Карли дел Понте књига била важнија од стравичних злочина које је починио Харадинај.

Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом, на ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају у Хашком трибуналу, 05. април 2008, "Курир"

Факултативни излет у Хаг

Наташа Кандић Ослобађајућа пресуда Харадинају показује да тужилаштво није припремило оптужницу тако да буде доказана. Одговорност за пресуду сносе тужилаштво, Унмик и државне институције Србије, које нису доставиле релевантне доказе о одговорности заповедника ОВК.

Наташа Кандић, директорка Фонда за хуманитарно право, на ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају у Хашком трибуналу, 05. април 2008, "Блиц"

Факултативни излет у Хаг

Владан Батић За осуђујућу пресуду против Харадинаја, највећег ратног злочинца у Европи после Другог светског рата, доказа је било на претек. Постоје докази да је Харадинај наредио више од 200 убистава, исто толико отмица и да је лично учествовао у око 60 убистава. У време кад сам био министар правде, Трибуналу је прослеђено око 200.000 докумената који терете Харадинаја.

Владан Батић, бивши министар правде, на ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају у Хашком трибуналу, 05. април 2008, "Блиц"

Факултативни излет у Хаг

Драган Тодоровић Наташа Кандић је можда и више допринела независности Косова од Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и Агима Чекуа. Без обзира што није имала каму и калашњиков, њен учинак је већи.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, 05. април 2008, "Глас јавности"

НАТО-а тога да није...

Велимир Илић Нећу више уопште да се бавим Шутановцем, нити његовим изјавама. Тај човек је заостао! Не могу да схватим да може да прича такве глупости! То озбиљно доводи у питање његову интелигенцију и ментално здравље. [...] Шутановац се понаша као баба, а не као министар одбране!

Велимир Илић, председник Нове Србије, 05. април 2008, "Курир"

Окупација у две слике

Драган Ђилас Пре 150 година Земун је био део Европе – што у то време није био случај са другим деловима Београда – а данас је ситуација потпуно другачија.

Драган Ђилас, кандидат ДС-а за градоначелника Београда, 05. април 2008, "Б92"

Окупација у две слике

Александар Поповић ДС би морала да зна да је пре 150 година у Земуну била туђинска, аустроугарска власт, и да је жалосно тврдити да присуство туђинске власти означава припадност Европи.

Александар Поповић, кандидат ДСС-а за градоначелника Београда, 05. април 2008, "Танјуг"

Факултативни излет у Хаг

Слободан Самарџић Ова страшна одлука је глогов колац у грудима Хашког трибунала.

Слободан Самарџић, одлазећи министар за Косово и Метохију, на ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају у Хашком трибуналу, 04. април 2008, "Пресс"

НАТО-а тога да није...

Андреја Младеновић Драган Шутановац је први министар одбране Србије који је заправо по свом менталном склопу и карактеру НАТО маринац. Сва ова лажна цинкарења техничког министра одбране имају за циљ да се клеветањем сопствене владе и сопствене земље добију похвале од команде НАТО маринаца.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а и члан Градског већа Београда, 04. април 2008, "Танјуг"

Игра за публику

Александар Вулин Нема ниједног разлога да социјалисти марширају ван црвеног барјака и дозвољавају жуто блато на црвеној застави.

Александар Вулин, бивши функционер ЈУЛ-а и СПС-а, 04. април 2008, "Бета"

Игра на резултат

Вук Драшковић Не заборавите да се 11. маја не ради ни о чему другоме него да српски народ и држава морају да пређу цензус за будућност. То буквално значи да ова листа мора да буде победничка и да може да формира владу, бићу отворен.

Вук Драшковић, у име листе "За европску Србију", у Крагујевцу, 04. април 2008, РТС

Игра на резултат

Борис Тадић Да се подсетимо – вук длаку мења, али ћуд не. Не мислим ту на Вука Драшковића и Вука Јеремића.

Борис Тадић, 04. април 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Факултативни излет у Хаг

Рамуш Харадинај Суд је констатовао да су оптужбе против мене и ОВК биле фалсификоване. Изражавам најискренију захвалност народу Косова и мојим многобројним међународним пријатељима за њихову веру и подршку коју су ми пружали током последње три године.

Рамуш Харадинај, на ослобађајућу пресуду у Хашком трибуналу, 03. април 2008, "Б92"

Факултативни излет у Хаг

Војислав Коштуница На неки начин је Харадинај првоборац НАТО-државе – зато је и добио једну врсту сертификата да је невин. То је потпуна пародија суда.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, на ослобађајућу пресуду Рамушу Харадинају у Хашком трибуналу, 03. април 2008, "Прес претрес" ТВ "Пинк"

Све к'о (не)нормално

Војислав Коштуница Са земљама које су признале независност Косова се може економски сарађивати. Што се не би могло сарађивати?! Ми имамо само једну ствар [са ЕУ], један спор да разјаснимо – он је везан за то признање Косова. У све осталом се понашамо к'о нормално: земља се изнутра развија, врше се реформе, иде се ка тим стандардима...

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 03. април 2008, "Прес претрес" ТВ "Пинк"

Застрашили сте Бога у нама

Војислав Коштуница Те приче [о повратку у деведесете] доживљавам као најобичније застрашивање. А застрашивању нема места у демократској политици, демократија се састоји у убеђивању противника. То ме подсећа на деведесете године, ти који говоре о застрашивању понашају се као они што су били на власти деведесетих година.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 03. април 2008, "Прес претрес" ТВ "Пинк"

Игра за публику

Војислав Коштуница Од сваког резултата [на изборима] у овом тренутку важнија је исправност једне политике. Ја сам апсолутно сигуран у исправност ове политике.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе, 03. април 2008, "Прес претрес" ТВ "Пинк"

Динар је валута, а паре су паре

Радован Јелашић Имам још и данас осећај да велики број банака не жели да се суочи са реалношћу да је ово Србија, која има своју валуту – наш динар!

Радован Јелашић, гувернер НБС, 03. април 2008, "Време"

Мултипрактик

Хашим Тачи Веома сам поносан што водим једну мултиетничку владу у којој учествују и два Србина.

Хашим Тачи, привремени "премијер Косова", за бечки "Винер цајтунг", 02. април 2008, "Танјуг"

Све к'о (не)нормално

Чедомир Јовановић За мене је Младић и пре десет година био злочинац и данас је злочинац, за мене је Коштуница 2003. године био нови Милошевић и он је данас својим деловањем то потврдио.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 02. април 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

НАТО-а тога да није...

Драган Шутановац Пре него што је наша земља ушла у Партнерство за мир, 31. августа 2006, Влада у којој ми нисмо учествовали донела је одлуку о слању до 30 припадника Министарства, у том случају лекара, у мировну мисију у Авганистан. Та иста Влада донела је одлуку о приступању Партнерству за мир, одлуку о слетању прва два НАТО авиона после бомбардовања на аеродром у Батајници, та иста Влада донела је одлуку о отварању канцеларије НАТО-а у згради Министарства – у то време ми смо били у опозицији, али смо рекли да је добро. И та иста Влада је потписала споразум о пролажењу НАТО снага кроз нашу земљу. Ја немам намеру да са чланом Градском већа Београда расправљам о томе...

Драган Шутановац, одлазећи министар одбране из ДС-а, 02. април 2008, "Око" РТС-а

Од избора један (ауто)пут

Душан Петровић Нисмо дозвољавали, а нећемо ни дозвољавати да Србија буде земља у којој ће се закључивати послови које грађани не могу да разумеју.

Душан Петровић, заменик председника ДС-а и одлазећи министар правде, о концесији за аутопут Хоргош-Пожега, 02. април 2008, РТС

Шта је добро, шта нам треба

Бранко Ковачевић Најављујем подршку, само не знам коме – пошто још никоме не верујем.

Бранко Ковачевић, ректор БУ, 02. април 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Друго око у првој глави

Андрија Мандић Ако је у Србији председник Црногорац, зашто не би било и обратно?

Андрија Мандић, кандидат Српске листе за председника Црне Горе, 01. април 2008, "Вечерње новости"

Све к'о (не)нормално

Млађан Динкић Збуњен сам наглом променом реторике и понашања Војислава Коштунице.

Млађан Динкић, председник Г17+, 01. април 2008, "Бета"

Логичка смутња

Борис Тадић Све се заснива на логици, људски организам, и политика – и све оно што се дешава на планети Земљи и што постоји на планети Земљи и што живи уопште. Ако ми неко каже да је могуће функционално раздвајање српског и албанског народа, а да то не води подели – онда тај има проблем с логиком!

Борис Тадић, председник Србије, 01. април 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

Застрашили сте Бога у нама

Борис Тадић Коалиција ДСС – Нова Србија, Војислав Коштуница и СРС Војислав Шешељ је коалиција за сигурну изолацију Србије, апсолутно. Могу да ме нападају моји опоненти и ривали на овим изборима колико год хоће, та политика, та коалиција води чистој изолацији Србије у врло кратком времену, заустављање инвестиција води ка економском пропадању и смањује наше капацитете, одмах да будем јасан, и одбрани Косова и Метохије. То би била коалиција снажне реторике за одбрану Косова, малих дела за одбрану Косова. Што се тиче мене као председника Србије, ја бих се борио против те коалиције, ја бих се борио када би она којим случајем настала, ја вам кажем неће настати због тога што та коалиција не може да победи.

Борис Тадић, председник Србије, 01. април 2008, "Полиграф" ТВ "Б92"

Игра за публику

Ивица Дачић СПС и њени коалициони партнери биће много јаки после избора.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 01. април 2008, "Вечерње новости"

Од избора један (ауто)пут

Велимир Илић Штеточинска одлука да се не започне с радовима на изградњи аутопута трајаће до формирања нове владе.

Велимир Илић, одлазећи министар за инфраструктуру, 01. април 2008, "Прес"

Шта је добро, шта нам треба

Слободан Милосављевић Магарац одговара генетском менталитету Србина.

Слободан Милосављевић, одлазећи министар пољопривреде из ДС-а, 01. април 2008, према листу "Ало!"

Шта је добро, шта нам треба

Чедомир Јовановић Хвала свима који нас слушају, између осталог и онима који су побегли са факултета – што можда и није лоше, јер се на факултетима толико мало модерног и савременог налази у овом тренутку.

Чедомир Јовановић, конференција за новинаре, 01. април 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а

Друго око у првој глави

Енрико Тућило Мој клијент је пред тужиоцима [у Барију] поновио да је давање лиценци за увоз цигарета било неопходно за преживљавање Црне Горе прикљештене између Милошевићевог режима са једне, и санкција, са друге стране. Ђукановић је казао и да је било неопходно да црногорски министри отворе рачуне у швајцарским банкама како би могли да купују лекове и другу робу неопходну за преживљавање нације.

Енрико Тућило, адвокат Мила Ђукановића, 31. март 2008, "Политика"

Све к'о (не)нормално

Драган Шутановац [Премијеру замерам] пре свега лицемерни однос према коалиционим партнерима. Исказао га је у реченици да нема поверења у нас, иако смо до седнице када његов предлог није имао већину, све одлуке доносили заједно. Друго, мислим да је у суштини свог бића антиевропејац, човек који би без икаквог проблема закочио Србију и од ње направио Кубу. А реченица у којој каже да ће 'Србија у ЕУ доћи за много, много година', указује колико је његова политика бизарна, колико му је небитно како грађани Србије у овом тренутку живе и на који начин ће се лечити, школовати...

Драган Шутановац, одлазећи министар одбране из ДС-а, 31. март 2008, "Блиц"

Све к'о (не)нормално

Биљана Србљановић Наш премијер, у данима независности Косова, говори да ће то изазвати велике потресе у региону, видећете ви – он прети; имате и министра за Косово и Метохију који каже да ћемо се осветити. Они стварају илузију претње, упорно се говори – Срби побеђују у рату, а губе у миру; то није истина, Срби губе сваки рат али губе и у миру! Ми упорно покушавамо да се наметнемо у региону претњом и силом, а ми сами грађани највише трпимо – Србија се сваки пут све више и више сужавала, свако ко се од нас одвојио боље му је било. Како кажу неки људи код нас, ми сами морамо да се на неки начин еманципујемо од нас самих.

Биљана Србљановић, драмски писац и кандидат ЛДП-а за градоначелника Београда, 31. март 2008, "Латиница" Хрватске телевизије

Игра за публику

Томислав Николић Прихватам да живот доноси коалиције и у коалицијама мањи чешће остваре оно што би желели него велики. Не треба затварати врата, до сада смо то често чинили, и не треба да оне с којима ћемо можда морати да сарађујемо после избора да унапред одбацујемо. Нити би наши коалициони партнери могли да тврде да ће бити њихов председник владе, нити ја хоћу да тврдим да би то морао да буде српски радикал. А ви сад тражите средину.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, на питање "да ли је Војислав Шешељ одобрио да Војислав Коштуница буде премијер у коалиционој влади", конференција за новинаре, 31. март 2008, РТС

Од избора један (ауто)пут

Предраг Бубало Прљава је кампања када неко у кампањи одлучи да обори концесију која се води три године. То је најпрљавији вид кампање. Све остало је минорно када се пореди с тим.

Предраг Бубало, одлазећи министар трговине и услуга из ДСС-а, о концесији за аутопут Хоргош-Пожега, 31. март 2008, РТС

Од избора један (ауто)пут

Томислав Николић Неприхватљиво је да пропадне посао за који ће нам можда требати две године да га покренемо. Мада смо у опозицији, захтевамо од Владе – посебно од ДС-а, која се сада труди да нас убеди како су сви велики послови у Србији сумњиви – да се том послу приступи што пре.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 31. март 2008, РТС

Логичка смутња

Слободан Самарџић То што Борис Тадић не познаје разлику између функционалног одвајања Срба и Албанаца, с једне, и поделе Косова, с друге стране, његов је лични проблем. Али не треба због тога да уноси смутњу у државну политику Србије на КиМ, нити да обмањује јавност о ономе што као министар радим последњих дана и недеља.

Слободан Самарџић, одлазећи министар за КиМ, 30. март 2008, "Танјуг"

Од избора један (ауто)пут

Борис Тадић Ако бисмо ушли у концесију без банкарских гаранција, концесионар не би имао да заврши започети пројекат и за неколико месеци могли бисмо се наћи у ситуацији да концесионар каже да не може даље, и шта онда – ко би био одговоран за то?

Борис Тадић, као носилац листе "За европску Србију", о концесији за аутопут Хоргош-Пожега, 30. март 2008, "Политика"

Мултипрактик

Зоран Лончар Долазак Хашима Тачија на министарски састанак Европске уније на Брдо код Крања је права прилика да се европски званичници изворно од самог Тачија упознају како је својевремено трговао људским органима киднапованих Срба. После нациста, по први пут се у Европи појављују прави људождери, попут Тачија, кога европски званичници ословљавају са господине председниче Владе.

Зоран Лончар, одлазећи министар просвете из ДСС-а, 29. март 2008, "Танјуг"

Поделом Косова до Велике Србије

Соња Бисерко Ја бих само да подсетим да се у Београду за сада није јавно изашло са тезом о подели Косова, мада је она једина званична или незванична стратегија већ дужи низ година. Тек је последњих дана министар Самарџић поднео тај предлог Унмику, чији садржај је касније негирао. И Добрица Ћосић, као и увек у кључним моментима наше недавне историје, изашао је са интервјуом Вечерњим новостима, где је захтевао разграничење Срба и Албанаца и уједињење преосталог дела Косова са Албанијом. То је заправо покушај да се Албанија увуче у стварање велике или већ какве Србије и да се Срби на Косову ставе под ингеренцију Београда.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, 28. март 2008, "Пешчаник" Радија "Б92"

Посетиоци (у епизоди "Језичка фактура")

Соња Бисерко Сели смо у један ресторан, испред кога су почели да се окупљају људи. Неколико њих је седело за суседним столом. Ушли су неки људи који су нас фотографисали и онда су нас полако извели из тог ресторана. Испред су нас дочекали са јајима, каменицама и грудвама снега. Нико није био погођен, сем Обрада Савића.

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, посета Хелсиншког одбора српским енклавама на Косову, 28. март 2008, "Пешчаник" Радија "Б92"

Посетиоци (у епизоди "Језичка фактура")

Борка Павићевић Казали су нам људи – немојте да причате српски. И ти уђеш у кафану, Соња, Бади [Обрад Савић] и ја и сада, како ћу да причам на енглеском, стварно је без везе. Уопште на Косову цела језичка фактура плива у енглеском језику. И сви наши и међународни фактори говоре тим – инцредибле Енглисх лангуаге – сви говоре као Вук Јеремић, тако да стварно имаш отпор према таквој употреби језика.

Борка Павићевић, директорка ЦЗКД-а, посета Хелсиншког одбора српским енклавама на Косову, 28. март 2008, "Пешчаник" Радија "Б92"

Игра за публику

Чедомир Јовановић Биће ми занимљива ова кампања у којој ће сваки аплауз бити идентификација са ЛДП. Чини ми се да ће, ако буду желели да докажу да су другачији од нас, морати да ћуте, што и није тако лоше.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 28. март 2008, "Блиц"