Срећна нам нова 1984.

Дарко Бајић Зло има тенденцију континуитета, и када размишљамо о будућности, то нас плаши. Данас се некако осећам као када је Орвел писао своју књигу „1984.“ – контрола мисли, 5G мрежа, глобална бодљикава жица у којој ће слобода бити строго контролисана. Наравно да у таквој причи не треба да имате дистанцу, него управо треба да користите све ресурсе да нападнете зло које се поново јавља.

Дарко Бајић, филмски режисер, РТС

Голгота демократије и васкрс фашизма

Дарко Бајић Сведоци смо покушаја неофашизма, нацизма и агресије. Расизма, ако хоћете. [...] Мој отац [Милош] је у књизи Маутхаузен 106.651, која је иначе послужила као основ за сценарио, записао – „Нека младост која не зна за границе оде и до најудаљенијих звезда, али никада више тамо“. Та његова реченица је написана седамдесетих година, када је био сведок и Вијетнамског рата и Чилеа.

Дарко Бајић, филмски режисер, о свом документарном филму „Линија живота“, РТС

Дајем дозволу да уђе без дозволе

Бранимир Несторовић Питао ме је каква ће бити политика према пословним људима [током пандемије], каже 'Да ли сам ја послован човек?’, а ја му кажем: 'Ти ниси пословни човек, ти си пословни цар'. Мислим да би за њега држава могла да направи изузетак. Не треба бити слеп, он је човек млад, здрав, без икаквог ризика, и вирус је већ нестао. Рекао сам му да извади тест [на коронавирус].

Бранимир Несторовић, дечји пулмолог и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19, о доласку Новака Ђоковића у Србију, Б92

Носилац униформе на (не)одређено време

Зоран Милановић Груба злоупораба Исусовог крижног пута и жртве, а ту се радило о рату, одбијању да се предаш и злочинима, и један мањи дио хрватског народа је због тога трауматизиран и то се не заборавља лако. И у обитељи сам имао случај гдје је мој дјед завршио тако да су му набацили [усташку] униформу три мјесеца прије рата и морао је у затвор, био је у Старој Градишци, након тога је изашао ван, то није крижни пут.

Зоран Милановић, председник Хрватске, о комеморацији на Блајбуршком пољу, „index.hr“/РТС