Градићемо туђе пруге јер не умемо да унапредимо наше

Милутин Мркоњић Господин Виктор [Цвирцун из БСЕЦ] ме је обавестио о великој идеји која се родила - изградња железнице у земаљама око Црног мора. Српски Коридори 10 и 11 су значајни делови тог "крвотока". Понудио сам да студију за тај пројекат раде наша предузећа.

Милутин Мркоњић, министар саобраћаја, "Пусти причу" Радио Београда 1

Тераћемо се још (преко ЕУ до УН)

Ивица Дачић Ако се договоримо, све може. Они нас могу да притискају преко ЕУ, а ми њима не дамо у УН. И шта, тераћемо се у наредних 30 година?

Ивица Дачић, премијер Србије, "о чланству Косова у УН", "Пусти причу" Радио Београда 1

Инфлација је била 2,9 одсто плус поскупљење хране

Јоргованка Табаковић Најављено поскупљење струје од 12 одсто учествоваће у инфлацији са свега 0,8 одсто. Не може да поскупи паркинг због повећања цене струје. [...] Од априла до децембра прошле године инфлација је износила 9,5 одсто, од чега је удео поскупљења хране 6,6 одсто [...] и то је нешто што треба уредити аграрном политиком.

Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, РТС

Уступци за парцијално разламање

Леон Којен Првобитна Платформа [о КиМ] председника Николића имала је добру страну - да се престане са бесконачним парцијалним уступцима [...]. Усвојена Резолуција [о КиМ] садржи уопштене и декларативне циљеве [...], да би дала "одрешене руке" да се и даље настави са уступцима [у преговорима].

Леон Којен, професор Филозофског факултета у Београду, "У средишту пажње" Радио Београда 1

Потера за датумом (по цену ликвидације)

Леон Којен Србији је стало да добије датум о почетку преговора о приступању ЕУ, иако је ЕУ врло јасно рекла да после Хрватске нових проширења неће бити до даљњег. [...] Не постоји обавеза ЕУ да се преговори заврше било када. [...] Србија је, изгледа, спремна да ликвидира све што "држи" на КиМ да би тај датум добила.

Леон Којен, професор Филозофског факултета у Београду, "У средишту пажње" Радио Београда 1

Кипарско решење за проблем тежак као блискоисточни

Оливер Ивановић Проблем је тежи од кипарског и можемо га упоредити са проблемом на Блиском истоку. [...] Све дипломате су ми негативно говориле о "кипарском моделу", али тврдим да ће то бити једино решење за нас - Србија са Косовом у ЕУ, када за то дође време, тако што се на Косову не би примењивало законодавство ЕУ докле год се не договоримо. И Ирска је тако ушла у ЕУ. Они [ЕУ] су већ два пута направили [преседан].

Оливер Ивановић, бивши државни секретар за КиМ, о опасности "брзог решавања" проблема КиМ, "У средишту пажње" Радио Београда 1

Речено - учињено (вазда газда)

Александар Вучић Не мислим да је Дачић понудио Косову столицу у УН, већ је желео само да каже да смо спремни за дугорочни договор с Албанцима. [...] Председник Србије Томислав Николић ће се врло брзо састати с "председницом Косова" Атифетом Јахјагом. Кад кажем ускоро, онда ће то тако и бити.

Александар Вучић, вицепремијер Србије, "Бета"/РТС

Одузимањем (институција и) права до равноправности

Леон Којен На мене је језив утисак оставило када је Дачић рекао да права Срба јужно од Ибра треба да се изједначе са онима северно. Његов предлог изједначавања је, изгледа, да се Србима одузму институције. [...] Пракса је показала да тамо где нема институција Србије, нема ни Срба.

Леон Којен, професор Филозофског факултета у Београду, о захтеву за "укидање паралелних институција" на северу КиМ, "У средишту пажње" Радио Београда 1

Остваривање плана и програма (који нису наши)

Леон Којен Оно што је договорено у Бриселу, а што нам је Дачић представио као свој успех, у ствари је део 7 циљева албанског програма који је доступан на сајту "Владе Косова". [...] Може он да говори подсмешљиво о Уставу - "узмите Устав па се шетајте Косовом", али док је он на снази - он обавезује. Рђаво је да Србија преговара у складу са албанским циљевима, а који су, нажалост, и циљеви ЕУ.

Леон Којен, професор Филозофског факултета у Београду, о договору око царина са Приштином, "У средишту пажње" Радио Београда 1

Остани Биљана до краја

Биљана Србљановић Скупљајући јефтине поене код популиста у земљи, поново је Србију [Јеремић] увалио у проблем [...]. Може ли ико замислити новогодишњи пријем у немачкој амбасади на којем свира "Лили Марлен"? Да не говорим о УН. [Подсећам,] матична странка Вука Јеремића је СПС, чији је члан био деведесетих.

Биљана Србљановић, драмски писац, критикујући на "Твитеру" извођење "Марша на Дрину" у УН, "Блиц"

Остани вук до краја

Вук Јеремић Малициозна тумачења песме која је изведена на бис - "Марша на Дрину", тичу се њене наводне злоупотребе током ратова на простору бивше Југославије. Уз дужно поштовање према свим жртвама тих трагичних конфликта, ови напади представљају жалосне покушаје да се изврне значење музичког дара који смо понудили свету прошлог понедељка и представљају дубоку увреду за српски народ.

Вук Јеремић, председавајући Генералне скупштине УН 2012-2013, "Бета"

ЕУ је благородна па ће да награди

Херман ван Ромпеј Поздрављам опредељење Владе Србије да настави евроинтеграције и напоре премијера да настави дијалог [са Приштином]. Предстоје велики изазови, али сам охрабрен, јер сам у премијеру Дачићу видео човека који има визију боље будућности за Србију. Време је од кључне важности, а ЕУ ће испунити обавезе према Србији.

Херман ван Ромпеј, председник Европског савета, сусрет са Дачићем после привременог споразума о царинама са Приштином, "Шта радите, бре?" РТС-а

Дошао сам да ме (не) виде

Томислав Николић Посета је уговорена раније. Док ми нисте рекли да су данас расписани председнички избори, нисам то знао. Нисам дошао у кампању и док се избори не заврше, сигурно ме нећете видети у Црној Гори.

Томислав Николић, председник Србије, одговор новинару приликом посете Црној Гори, РТС

Вредно али једно (поскупљење)

Зорана Михајловић У 2013. години електрична енергија ће поскупети само једном - у фебруару. Никада не лицитирам процентима, [...] али верујем да ће то бити у опсегу од 9 до 12 одсто. [...] Систем ће бити праведнији - они који греју своје базене плаћаће скупље, а они који мало троше плаћаће нижу цену.

Зорана Михајловић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине, РТС

Фирма мала, али пара прилично капље (ДНК синтеза)

Душан Бајатовић Провере имовине су редовне већ годинама, тако да је познат и мој ДНК.

Душан Бајатовић, директор "Србијагаса" и потпредседник СПС-а, "Шта радите, бре?" РТС-а

Ови, они и (отприлике) наша сумња

Верољуб Стевановић Ова полиција је гора од оне из деведесетих. [...] Ови из крагујевачке полиције са онима који су на разне начине од њих увезани у тужилаштву, и одређене везе са неким политичким факторима који су утицали при њиховом избору - то би отприлике требало да буде основ наше сумње.

Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца, по изласку из притвора Небојше Васиљевића (Заједно за Шумадију), "Шта радите, бре?" РТС-а

Њихови (и своји) на своме

Томислав Николић Уверавам председника Црне Горе [Филипа Вујановића] да је Србија на путу да са Црном Гором сарађује као са собом, не дирајући оно што Црна Гора представља - чланицу УН и своју државу на своме. Желим да се развијамо и растемо један поред другог.

Томислав Николић, председник Србије, приликом посете Црној Гори, РТС

Ко на брду ак’ и мало стоји, боље се бори но онај под брдом

Томислав Николић Можете ви сто година да запомажете како се неко бави криминалом [...], а онај ко мисли да су у Црној Гори мафијаши - треба да уђе у власт и преузме функције [...]. Ја сам знао колико мафијаша има у Србији, али док нисам поставио Александра Вучића на место са кога то може да се утврди, нисам могао никога да оптужим.

Томислав Николић, председник Србије, приликом посете Црној Гори, сугеришући да Срби треба да уђу у тамошњу власт, РТС