Тако је беседио Ђидо

Матија Бећковић Наш заједнички пријатељ Милован Ђилас, казао ми је у једној прилици да је Добрица Ћосић најзначајнији Србијанац после Другог светског рата. Пошто је то казао неко позванији од мене да то каже, мени не преостаје ништа друго него да му се придружим [...]. Има дубоке симболике и у томе што се његова смрт поклопила са најновијом катаклизмом Србијице коју је опевао.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, поводом смрти Добрице Ћосића у време великих поплава у Србији, „Политика“

Потопљени и понижени

Чедомир Антић Србија је преживела прави потоп. У метеоролошком погледу уобичајен али рекордан, он није донео казну или прочишчење… Страдали су сиротиња и обичан свет.

Чедомир Антић, историчар и председник Напредног клуба, о великим поплавама које су погодиле Србију, „napredniklub.org“

Више калупа, а један одливак

Чедомир Антић Док Александар Вучић популарност стиче позом, гласом и наступом имитирајући Путина или пре ће бити младог Лукашенка, мада се још увек брендира понашањем талентованог певача у успону; његова слава у иностранству заснована је на невероватном сплету успеха – празнији је од Бориса Тадића, бољи за моделирање од Чедомира Јовановића и има начела једног Слободана Милошевића.

Чедомир Антић, историчар и председник Напредног клуба, о српском премијеру, „napredniklub.org“

Ко не заврши у власти, тај рано полуди

Чедомир Антић У земљи у којој више нема странака, пошто су све постале филијале СНС, опозиција је гурнута на екстремистичку ванпарламентарну маргину, а једина истински ванрежимска странка у Народној скупштини – Демократска – већ је годинама на боловању. Пати од тешке шизофреније.

Чедомир Антић, историчар и председник Напредног клуба, „napredniklub.org“