Позитивно дивљаштво

Игор Мандић Више ми се свиђа наше балканско „дивљаштво и бахатлук“, него досадни шведски социјализам. [...] Балканац је позитивна црта у нама… бити Балканац значи бити слободан од поштовања оних који су се за вишу позицију изборили лажним квалитетом… бити Балканац значи знак отпора као за време Буне на дахије.

Игор Мандић, хрватски књижевник и критичар, „Један на један“ РТВ-а

Магарећа историја (за почетнике)

Игор Мандић Трибина на Београдском сајма књига „Југосфера за почетнике“, која испитује могућност поновног уједињења некадашњег југословенског простора, макар на пољу културе, требало би да се зове „Југосфера за понављаче“, с обзиром на то да су народи бивше СФРЈ већ пали два разреда и сада седе у магарећој клупи историје.

Игор Мандић, хрватски књижевник и критичар, „Један на један“ РТВ-а

Десница царује, зло жито ваља

Игор Мандић У Хрватској сви говоре да не желе зло, али се зло ради испод жита. С друге стране, већина ћути јер се боји деснице, за коју мисле да је јача него што изгледа. Десница толико галами и дречи, па сви мисле да се нешто друмом ваља.

Игор Мандић, хрватски књижевник и критичар, о прогону ћирилице у Хрватској, „Један на један“ РТВ-а

Библијска браћа

Игор Мандић Не трпим [наша] поређења са Немцима и Французима, којима је било лако да се помире јер не носе то библијско проклетство када брат удара на брата. Извињења политичара не вреде, то су празни гестови, са прекрштеним прстима у џепу и пуко парадерство, јер историја се не извињава.

Игор Мандић, хрватски књижевник и критичар, о суочавању са прошлошћу, „Један на један“ РТВ-а

Хришћанска еволуција

папа Франциско I Када читамо о настанку света у Књизи постања, ризикујемо да замишљамо Бога као мађионичара с чаробним штапићем, који може све. Али, није тако. Он је створио људска бића и пустио их да се развијају по унутрашњим законима, које је дао свакоме, како би могао да достигне потпуно испуњење.

папа Франциско I, истичући да еволуција није супротна стварању, „Индепендент“/„Танјуг“

Надница за страх (од зла)

Игор Мандић То што се налазимо у 2014. години није неко достигнуће… она је само време, а не достигнуће. Једино што нам преостаје јесте да се треба надати свакоме злу. Чим осетим да ме хвата страх од неке реченице, то значи да треба да је напишем.

Игор Мандић, хрватски књижевник и критичар, о цензури у медијима и страху међу новинарима и писцима, „Један на један“ РТВ-а

Какво сте ви стадо, такви су вам они чобани

Игор Мандић Већина увек ћути, јер је управо то функција стада, а говоре пастири, који су нам највећа препрека ка будућности. Црквени пастири су најконзервативнији део друштва. Са друге стране, народ воли да га газе, раја то тражи… можда морамо да мењамо народ, али цркве то никада неће допустити... Колико код сам ја атеиста, агностик или апостата, не можемо порећи ту потребу народа за вером, али црква то злоупотребљава до крајњих граница.

Игор Мандић, хрватски књижевник и критичар, „Један на један“ РТВ-а

Војска од два човека

Владимир Павићевић Ми подносимо амандмане, о тим амандманима се расправља, и чини ми се да већина има велике проблеме да се избори са нама двојицом... који на прави начин штитимо права грађана у Скупштини Србије. [...] Ја увек говорим о тачки дневног реда, а они [председавајући] ми кажу: блокирао систем, жалите се. Само се то мени дешава да блокира систем.

Владимир Павићевић, заменик председника Нове странке, о Зорану Живковићу и себи, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Фантомска опклада

Владимир Павићевић Ако хоћемо да следимо напредњачку аргументацију, онда [...] сваки човек у Србији, који је дужан, банци или некоме, може да каже: мени је украден идентитет, фалсификована су ми документа... Живковић није учествовао ни у каквој опклади, једини човек који мора да разјасни ситуацију, који је опкладу и предложио, јесте председник Владе и он мора да дâ оставку.

Владимир Павићевић, заменик председника Нове странке, о сукобу Живковић-Вучић, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Кама сутра

Верољуб Стевановић У свом граду, за разлику од напредњака које полиција чува и прати све време, ја ћу увек моћи мирно да шетам. За разлику од вашег вође, ја нисам војвода четнички, али јесам четник по убеђењу. [...] Постоји сутра, видећемо се ми брзо.

Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца, у Скупштини града уочи своје смене, „Блиц“

Мане (Вучићевог) раног устајања

Оља Бећковић После расписивања избора [2014], гостовање [Саше] Радуловића није имало смисла, па сам добила ексклузивног госта у виду [садашњег] премијера. Сутра ујутро ме је звао, обавестио о рејтингу и рекао: „Честитам Ти, понизила си ме пред милионским аудиторијумом“. Један од разлога зашто премијер не спава је што му треба 4 сата да проучи све рејтинге. Тиме се опсесивно бави.

Оља Бећковић, новинар и ТВ водитељ „Утиска недеље“, „Истиномер“

Фалсификовање отисака (недеље)

Оља Бећковић Причамо о новом систему - притисци без отисака прстију. Један од начина је било невероватно фалсификовање рејтинга, који су показивали да „Тешка реч“, која је инсталирана да „покрива“ мене, има три-четири пута више гледалаца [него „Утисак недеље“]. Иван Ивановић је добио информацију да је емисију у којој му је гост био Предраг Манојловић гледало троје људи у Београду. Када је питао о чему се ради - рекли су како су открили да им у последња три месеца не раде пиплметри на територији Београда.

Оља Бећковић, новинар и ТВ водитељ „Утиска недеље“, „Истиномер“