(Спо)разум

Изјаве.нет Ми тражимо споразум од свих земаља света зато што нисмо део тог суда и сматрамо да није правично да му излажемо своје грађане. С Међународним кривичним судом за претходну Југославију је била другачија ситуација. Ми смо део УН и зато подржавамо судове за Југославију и Руанду.

Џенет Бог, званичник Стејт департмента, о споразуму о неизручивању америчких грађана

(Спо)разум

Изјаве.нет Ако би СЦГ потписала тај уговор, то би значило да би признала да постоје људи који су изнад закона и правде, на које се не би односили принципи једнакости. Србија и Црна Гора није економски зависна од САД па да мора да потпише тај споразум. СЦГ је земља која ће једног дана постати члан Европске уније и због тога би требало да се приклони европским стандардима. Одговор мора бити не!

Петер Шидер, председник Парламентарне скупштине Савета Европе

Кад вукови утихну

Вилијам Монтгомери И ако упоредите моја искуства из Бугарске и Хрватске, понашао сам се далеко агресивније. Али овде ми се чини страховито важним да се Србија и Црна Гора помакну из те категорије, да нам односи буду као што су са земљама Западне Европе, где су демократски системи на делу, где амбасадори не ходају около и не критикују све што им падне на памет.

Вилијам Монтгомери, амерички амбасадор у Београду, "НИН"

Гувернерове гувернанте

Драгољуб Мићуновић Имамо гувернера који критикује и власт, и Парламент, и Владу, као човек који је добио од некога три милијарде долара. Он само ради оно што сматра да је корисно, ја у његове лоше намере нећу да улазим, али као грађанин и као члан Председништва ДОС-а које бира људе на одређене функције, па и као парламентарцу који је изабрао тог гувернера, немогуће је и нејасно да ја не могу да питам како је то могуће да ми имамо државне резерве три милијарде долара, а да немамо за народне кухиње... Никоме на свету у јавним пословима не верујем!

Драгољуб Мићуновић, председник Скупштине СЦГ, конференција за новинаре

Гувернерове гувернанте

Млађан Динкић Позивам све који у мом вођењу монетарне политике виде националну опасност за Србију да сместа покрену питање поверења гувернеру. У том случају не мислим само на Драгољуба Мићуновића, већ и на неке људе из ДС, на пример на Чедомира Јовановића и Бебу Поповића, који немају храбрости да то јавно кажу, већ користе мале странке као параван и диригују им шта треба да раде или шта треба јавно да кажу.

Млађан Динкић, гувернер, "Блиц"

Самостално нервирање

Изјаве.нет ДПС као изворна сецесионистичка странка у Црној Гори постигла је максимум у тој својој кампањи и за ту идеју не може придобити више црногорских бирача – што није довољно, јер би у овом тренутку резултат био тесан. Зато сада владајућа црногорска елита завршава посао у Србији – нервира већ изнервиране грађане Србије.

Љиљана Баћевић, директор Центра за политиколошка истраживања и јавно мњење, "Политика"

Нико као Бане

Ђорђе Вукадиновић Индикативно је да се Браниславу Ивковићу отварају медијске двери кад год подметне леђа односно гласове својих посланика за предлоге владе или ДОС-а. Ивковић нашироко пре свега на Пинку и БК ТВ објашњава грађанству предности конструктивне опозиције. То је вероватно нека врста дила - Бане подржава а онда му допуштају да се опере. Ипак, ако овако често буде потезан и инструментализован онда ће поделити судбину Јована Гламочанина. Ивковић би зато, бар на неком стратешком питању морао да се дистанцира од ДОС-а. И ДС би за промену могао да поступи мудро, да га мало остави на миру, па да им послужи и у неком другом парламентарном сазиву.

Ђорђе Вукадиновић, уредник часописа "Нова српска политичка мисао", "НИН"

Дифузија савета

Сњежана Миливојевић Ја заиста мислим да није у реду да неспорни чланови буду прегласани гласовима чланова чије су кандидатуре спорне и да чак један од њих буде изабран за председника Савета. Тим је Савет показао однос снага у коме ће шест чланова, без обзира на потенцијалну незаконитост, бити спремно да на такав начин ради.

Сњежана Миливојевић, о својој оставци на чланство у Радиодифузном савету, "Б92"

Дифузија савета

Бојан Пајтић Оставка једног члана Савета не ремети рад тог тела, које, по закону, може да функционише и ако има само пет чланова. Оставка члана Савета је морални и лични чин, а то тело је потпуно аутономно и над њим парламент нема надлежности.

Бојан Пајтић, шеф посланичке групе ДОС-реформа Србије

Дифузија савета

Милица Лучић-Чавић Фреквенције ће се добијати, медији ће се делити на оне који ће бити кажњавани и на оне који ће у ружичастим бојама сликати Србију.

Милица Лучић-Чавић, председник Независног удружења новинара Србије

Та дивна (угрожена) створења

Ненад Чанак Зашто се стално говори о угрожености новинара од политичара, а никад о угрожености политичара од новинара?

Ненад Чанак, председник Скупштине Војводине, "Дневник"

Та дивна (угрожена) створења

Богдан Тирнанић Само хоћу да кажем како је положај новинара у демократији - или било ком другом систему - такав да су они ту, да постоје, како би контролисали рад власти. Никада не аплаудирају. Осим ако су им руке везане. Власт, у односу на медије, има само једну обавезу: да ћути и трпи. И да поправља оно што је покварила. Нико их није терао да постану министри. А министар (на латинском) значи слуга.

Богдан Тирнанић, колумниста "НИН"-а

Врхунска забава

Јован Дуловић Познато је да министар Михајловић никад, и поред многобројних обећања и претњи да ће дати оставку, није озбиљно помишљао да то учини... Једноставно, народ министра Михајловића више и не схвата озбиљно. Он, чини ми се, једноставно забавља народ разноразним причама, недавно је рекао да ће ухапсити Легију 'чим промоли нос из пацовске рупе'. Не знам коме је то намењено, али ако је тај Легија, који је зликовац, нормално, како је сама полиција рекла, од једне отмице узео 5,5 милиона марака, само то да је узео па сигурно није у пацовској рупи, него ко зна где.

Јован Дуловић, новинар "Времена", "Б92"

Чувај се земунског клана кад и поклоне доноси

Војислав Коштуница Знате, у овој земљи су људима поклањане куће, политичарима су поклањани летови широм света преко приватних власника авио-компанија, шта све није поклањано. У тој ситуацији, поклонити некоме један пишљиви мобилни телефон малтене је као поклонити некоме бокс цигарета.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, о мобилном телефону који је генерал Ацо Томић добио од земунског клана, "Време"