Жив је Недић, умро није

Предраг Ј. Марковић Мене брине што наш положај у Европи највише личи на положај Недићеве Србије. Недић је кукао и молио да га приме у немачку Европу, али Немци нису хтели. Нису хтели ништа да имају са њим. То су тад звали исто европска породица и нови европски поредак. Једноставно, у њему није било места за Србију. Ниједан уступак није направљен Србији у доба Недића. Тада су бољи пријатељи Немаца били Мађари, Хрвати, Румуни и Бугари. И сада је место у немачком срцу, које је одлучујуће, заузето.

Предраг Ј. Марковић, историчар, „Курир“

Талични Саша, јунак нашег (средњег) доба

Предраг Ј. Марковић Мени се Саша Радуловић свиђа зато што личи на Таличног Тома. А Талични Том је био јунак мог детињства. Он је усамљени борац за правду и то ми се код њега највише свиђа. Он је човек који је сам направио каријеру, није му била потребна партија за то. Верујем у људе који су се остварили у животу пре него што су ушли у политику. Не верујем људима којима је политички положај прво радно место.

Предраг Ј. Марковић, историчар, о разлозима за приступање покрету „Доста је било“, „Курир“

Сјај (краљевине) и беда (републике)

Бранка Прпа Када погледате Србију на почетку XX века и сада у XXI веку, разлика између политичких елита је огромна. Министар спољних послова Краљевине Србије био је Стојан Новаковић, а погледајте сада министра спољних послова Републике Србије [Дачића]. То је небо и земља.

Бранка Прпа, историчар, „Таласање - пусти причу“ Радио Београда 1