По идеји Повеље УН

Џемс Харф Морам рећи да смо 1999, кад је НАТО предузео акцију, отворили шампањац. Председник Ругова је 1992. дошао у Вашингтон, то је било његово прво појављивање овде. Дочекали смо га и покушали да му помогнемо у ономе што је настојао да каже. Било је јасно да је Косоварима потребна наша помоћ у обликовању поруке коју је требало да шире сходно америчким схватањима. Дакле, зашто не бисмо смислили десет тачака косовске повеље о правима. То је оно што Американци разумеју - десет тачака. И то смо урадили. Били смо врло креативни у смислу - шта можемо рећи, шта је то специфично. На пример, да су сви Албанци били отпуштени са посла. То је било кршење људских и грађанских права... Али прво од права које смо смислили било је да се на Косову установи протекторат Уједињених нација. Сматрали смо да је то сјајна идеја, јер смо се трудили да нађемо блискост са Повељом Уједињених нација. Тако, мислим да смо можда после чаше вина рекли 'Зашто да не?' То је тачно оно што је потребно, потребно је да Косово буде заштићено. Шта би било боље од протектората Уједињених нација? И - готова је прва тачка! И тако редом.

Џемс Харф, бивши шеф агенције за односе са јавношћу "Рудер Фин", "НИН"

Глас разума

Силвио Берлускони Тужиоци који воде суђења против политичара једноставно су луди. Да бисте радили тај посао морате бити ментално поремећени, морате имати психичке поремећаје. Они раде тај посао зато што су антрополошки различити од других Италијана.

Силвио Берлускони, премијер Италије, британски "Спектејтор"

Сведок

Милан Веруовић Више је него чудно да се игнорише исказ нас четворице који смо били непосредно уз премијера, да нису испаљена само два, већ да је испаљен и трећи хитац. Тај податак, међутим, нико није уважио, иако смо сви ми из премијеровог личног обезбеђења сведочили да су се чула три хица.

Милан Веруовић, рањени телохранитељ Зорана Ђинђића, "Арена"

Сведок

Милан Веруовић У време атентата остали смо без комуникације са Безбедносно-информативном агенцијом и морали смо да радимо по сопственом нахођењу. На дан убиства премијера, пре доласка до зграде, Владе радио-везом покушао сам да остварим везу са људима који су радили на обезбеђењу зграде, конкретно са Миланом Копривицом, али се он ни на три позива није одазвао, што се раније није дешавало. Тако се догодило оно што није смело - да су у време доласка премијера улазна врата број пет била закључана.

Милан Веруовић, рањени телохранитељ Зорана Ђинђића, "Арена"

Ако је ово корупција, шта је дечија игра?

Владан Батић Од како је света и века, и од како постоје владе, било је и биће корупције. У поређењу са корупционашким аферама у свету, ово код нас делује као дечија игра. Корупција није карактеристика овдашње владе.

Владан Батић, министар правде Србије, "Глас јавности"

Убити мачка ругалицу

Душан Михајловић Зна се ко је први повукао мачка за реп... Мачак је сада сређен.

Душан Михајловић, министар полиције, о сузубијању шверца нафте и дувана, "РТС"

Убити мачка ругалицу

Душан Михајловић Незналице мисле да је министар полиције Елиот Нес или Витез Која који ће сад све да среди.

Душан Михајловић, министар полиције, "РТС"

Убити мачка ругалицу

Душан Михајловић Уместо да грађанима објасните зашто сте погазили свој потпис на Београдском споразуму, Ви, као залудна баба, измишљате афере и клевећете своје дојучерашње саборце.

Душан Михајловић, министар полиције, у писму Мирољубу Лабусу

Неспособно и невоспитано

Гордана Чомић Треба рећи да Г17 плус и ДСС нису способни да поставе ниједно политичко питање, они користе прљаве кампање и преузели су посао који је раније био у надлежности бившег режима – блаћење поштених људи из Демократске странке. ДСС то ради јер је неспособна и не може да прихвати одговорност, а Г17 плус се на тај корак одлучио јер им није дозвољено да без контроле управљају јавним фондовима. На то треба одговорити одмахивањем руком.

Гордана Чомић, потпредседница Демократске странке, на седници Главног одбора

Осветник

Стојан Церовић Изгледа да Млађан Динкић политику схвата као крвну освету. На Владу Србије се острвио са неком убилачком страшћу, као да је решио да сваке недеље ликвидира по једног министра, а премијера, рецимо, чува за крај.

Стојан Церовић, у "Времену"

Да ти преседне и одмор и такси

Бојан Пајтић Неда Арнерић је допутовала из Бодрума само да би гласала и поново се вратила у Турску. Доставила је авионске карте од 21. јула од Истанбула до Београда и од 23. јула од Београда до Истанбула, као и потврде са аеродрома и један такси рачун од Бодрума, где је летовала, до аеродрома у Истанбулу.

Бојан Пајтић, шеф посланичке групе "ДОС-Реформа"

Да ти преседне и одмор и такси

Ксенија Миливојевић Са Интернета смо скинули карту Турске и сазнали да је Истанбул од Бодрума удаљен 840 километара и да такси карта за ову километражу кошта 2.100 евра. Ни да се претворила у птицу, није могла да прелети ту раздаљину да би обавила своју посланичку дужност.

Ксенија Миливојевић, портпарол Г17 плус

Фора и фазон

Зоран Живковић Афере праве они који не мисле добро Демократској странци. Што се тиче кворума за гласање у Скупштини Србије, једино да вас заведе портпарол Г17 плус, па да поверујете у такве бесмислице.

Зоран Живковић, премијер Србије и заменик председника Демократске странке, на седници Главног одбора

Штрајк памећу

Изјаве.нет Па не мислите ваљда да је свим политичарима добро, да су се сви најели? То је потпуно погрешна слика, али ти људи не иду да плачу, да штрајкују. Није тачно да су политичари богаташи, да је све њима потаман.

Влатко Рајковић, градоначелник Крагујевца и контра-штрајкач глађу, "Независна светлост"

Стратегијска трагедија

Светислав Басара Овде се под религиозношћу подразумева и вера у Деда Мраза, и астрологија, и гледање у шољу. Сумњам да је 95 одсто људи заиста религиозно. Можда је то негатив овдашње склоности за колективном сагласношћу, исте оне која је на Титова и Милошевићева биралишта изводила отприлике исти број гласача. Времена су тешка, земаљски фундуси исцрпени, људи се окрећу наднаравним силама не би ли решили своје проблеме. Уопште, склоност Срба да захтевају да се њихове ствари реше на неком вишем месту, у комитету, у влади, у држави, на небу – већ је легендарна. А то је стратегијска грешка.

Светислав Басара, писац и амбасадор на Кипру, "Време"

Стратегијска трагедија

Светислав Басара Један симболички гест државног покајања, попут оног који је својевремено учинио Вили Брант, лако би могао од непријатеља да направи пријатеље, да не говоримо о позитивном одјеку у свету. Колико сутра би се појавиле следеће реакције: 'Добро, Срби су признали и покајали се. Шта ви имате да кажете, господо?' Верујем да се о томе размишља, али у тим размишљањима увек лебди лик просечног Србина гласача који седи до грла у блату, пије шљивовицу и тера инат целом свету. Опште право гласа једна је од највећих трагедија ове епохе.

Светислав Басара, писац и амбасадор на Кипру, "Време"

Реквијем за шерпу (и још понешто)

Горан Бабић На једном од дивљих, импровизираних београдских бувљака, средовјечна жена нуди купцу употребљавани лонац, па каже - ево докле је дошло, продајем шерпу у коју сам лупала.

Горан Бабић, писац, у листу "Данас"