Трамп (ми) је дао понуду коју моја супруга није могла да одбије

Рекс Тилерсон Требало је да се преселим на ранч и да време проводим са унуцима. Трампа никада раније нисам срео, када ме је позвао, мислио сам да жели да чује од мене мишљење о дешавањима у свету. Када ме је на крају разговора питао да ли желим да будем државни секретар, био сам запањен. Убедила ме је супруга и била је у праву. Требало је да урадим ово.

Рекс Тилерсон, државни секретар САД, Б92

Будите будни и дању и ноћу, јер Турска вреба

Реџеп Тајип Ердоган Ако Европа настави овако, ниједан Европљанин у било ком делу свету не може да безбедно хода улицом. Ми, као Турска, позивамо Европу да поштује људска права и демократију.

Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске, о забрани митинга у неким државама ЕУ за подршку проширења његових председничких овлашћења, „Ројтерс“/„Блиц“

Зец је мало нервозан

Јоханес Хан Русија је на Балкану само војни, али не и економски фактор. Руси нас само мало нервирају и то је већ све што чине. ЕУ би требало да има више самопуздања, позабави се њиховим утицајем, али не и да стоји као зец пред змијом.

Јоханес Хан, високи комесар ЕУ за проширење и добросуседску политику, у интервјуу бечком „Стандарду“, „Танјуг“

Чекајући бољу понуду (од Вучића)

Ивица Дачић Не гласате ви [за Вучића] да би мени било боље, гласате за партију и за себе. Ето, прича се около да се после избора формира нова влада. Мени је на позицији министра спољних послова одлично и немам разлога то да мењам. Наравно, ако ми понуде место премијера нећу одбити.

Ивица Дачић, као председник СПС-а, председницима локалних одбора странке у вези председничких избора у Србији, према „Блицу“

Дијану му нећу опростити

Ивица Дачић Коме је губљење идентитета гласање за Вучића?! А како онда није губљење идентитета гласање за Јеремића. Он је мој пријатељ, али бих се осврнуо на неке околности везане за Вука. Он је узео Дијану Вукомановић, која сада непрестано несто лоше пише о СПС. И да ли јој је то тај Вук забранио да ради? Није! Нон-стоп само се СПС-ом бави.

Ивица Дачић, као председник СПС-а, председницима локалних одбора странке у вези председничких избора у Србији, према „Блицу“

Све заудара на зле намере

Емир Кустурица Једина трансверзала која постоји на тој рути јесте „фекална трансверзала“. Почиње на Златибору, одакле Црним Рзавом у Мокру Гору доноси све што мештани и гости великог туристичког центра без канализације истоваре. Ту се у Рзав испушта и канализација Мокре Горе, делом пречишћена на Мећавнику и на „Шарганској осмици“, а све то прелази државну границу и одлази у Вишеград, где се улива у Дрину и плови низводно, па и до те Сребренице. Бошњаци ме оптужују за успостављање Националног парка „Сребреница“, понављају се креманске лажи да се због мене неће моћи градити, гајити стока, сећи шума. То је толико реално као и покушај [Ћамила] Дураковића да фекалијама, које Дрином стигну до Сребренице, дода и оне сребреничке, па их врати узводно.

Емир Кустурица, филмски режисер, на оптужбе да ће се Резерват биосфере „Дрина“ простирати „преко приватних поседа Бошњака и заобићи српска села“, „Блиц“

Знам само да ће буре барута потпалити Срби(н)

Карл Билт Ратови попут оних пре 27 година на Балкану неће се поновити. Ситуација данас битно је другачија него што је била тада. Али, већ смо пуно пута у историји имали прилику да видимо како појединац може заметнутити пожар који ће бити тешко обуздати. Некада давно у Сарајеву је Гаврило Принцип покренуо светски рат када је убио надвојводу Франца Фердинанда. Полако, али сигурно регион данас постаје запаљив, а овог пута искра би могла планути у Скопљу.

Карл Билт, дипломата и бивши високи представник за БиХ (1995-1997), у колумни за Project Syndicate, „Танјуг“

Парадокси повијесне збиљности

Владимир Вулетић Оно што је парадоксално, данас је у Србији шири простор за дебату него што је икада био. Ово тврдим потпуно одговорно. Спектар тема о којима се расправља је од избеглица, преко Косова, односа према Русији, односа према САД... Пре 2008. та лепеза није постојала. [...] Премијер Вучић је веома често на телевизији, али он не представља странку већ је неко ко нешто отвара. И он нон-стоп дебатује са новинарима. На основу чега кандидат Јеремић очекује да управо он треба да дебатује с Вучићем?

Владимир Вулетић, социолог, о изостанку предизборног сучељавања председничких кандидата, „Прави угао“ РТВ-а

Само једна ствар је гора од напредњака, а то је „жути“ напредњак

Цвијетин Миливојевић Ако хоћемо да терамо мак на конац - ДОС, милошевићевци и радикали [боре се] против ДОС-а. У најужем тиму господина Вучића је много бивших, угледних и утицајних чланова ДОС-а. И то из оних, што би рекли напредњаци, „најгорих времена жутог олоша“. Многи од њих су саветници, многи су директори јавних предузећа, а неки чак министри.

Цвијетин Миливојевић, политички аналитичар, о председничким изборима у Србији, „Прави угао“ РТВ-а

Бог нас је погледао

Миодраг Зец Субјективни осећај среће код нације је једно културолошко питање, нису најбогатије нације и најсрећније. Ја сам „бескрајно срећан“ што имамо овакву власт, мене [макроекономске] стопе и не интересују. И сама чињеница да слушаш све ово је једна Божија благодет.

Миодраг Зец, економиста, на „Вивалди форуму 2017“, „bizlife.com“