Ко се (не) боји образованих бунтовника још?

Бранко Кукић Велики руски револуционар Бакуњин је својевремено мислио да треба укинути универзитете, јер образовани људи могу на обичне људе гледати са висине. Код Андрића сам негде прочитао: „Пре сто и неколико година Милисав Лаповац предлагао је да се сви писмени људи у Србији побију, јер они подижу бунтове“. Бакуњин је био паметан човек који је овога пута био у заблуди желећи да сви људи буду једнаки, а овај наш је био будала.

Бранко Кукић, главни уредник часописа „Градац“, у интервјуу за „Блиц“

Лоши ђаци (нам) и даље оверавају матуру

Бранко Кукић Паметни људи ретко кад управљају светом. Најчешће то чине они који имају презир према обичним људским бићима.

Бранко Кукић, писац и главни уредник часописа „Градац“, у интервјуу за „Блиц“

Сан о изласку из (вечите) кризе

Бранко Кукић Живимо у великој кризи морала, дијалога, уметности и идеја, па је - када нема бистрог погледа у будућност - понекад је добар и поглед у прошлост, [...] да би се видело шта тамо није ваљало, а што је довело до ове кризе. Иако историја човечанства није баш нека поуздана учитељица, она као и страхота и ругло може да послужи.

Бранко Кукић, писац и главни уредник часописа „Градац“, у интервјуу за „Блиц“

Рањено човечанство

Бранко Кукић Неко је рекао да је самоћа када те други људи не прихватају. Национализмом су најчешће опседнути мали народи, јер су често понижавани. [Исаија] Берлин каже да је национализам реакција на ране. О томе треба озбиљно размислити. А велики део света је данас у ранама.

Бранко Кукић, главни уредник часописа „Градац“, у интервјуу за „Блиц“

Стари, добри Берлин

Бранко Кукић Фашизам је екстремни израз, али сваки национализам је њиме заражен. Национализам није свест о стварности националног карактера нити понос због њега. То је веровање у јединствену мисију нације, као суштински супериорне у односу на циљеве или атрибуте свега што се налази изван ње, написао је Исаија Берлин у тексту „Европско јединство и његове мене“.

Бранко Кукић, главни уредник часописа „Градац“, у интервјуу за „Блиц“

Признаје једино печате династија Минг и Ћинг

Блиц „Седим с човеком који је у петак увезао робу из Кине, а цариник није хтео да пусти царињење, јер фактура Кинеза нема печат. Не користе печате, једноставно. Кина је у 21. веку. Ни објашњење министарства од прошлог дана није помогло. Цариник је рекао, цитирам: 'Нека ти премијерка царини'. [...] Човек, шта ће, не може да прибави печат јер га Кинез нема, неписмен и бахат цариник не пушта, и он са 'нета' скине печат династије Минг и фотошопира га на фактуру; и цариник пусти. Србија [је] лудило. Кад нађем име цариника, објављујем [га] јавно.“

Блиц, у опису бизарног случаја са српске царине на „Фејсбук“ профилу Дарка Видића

Један проценат (можда) мења све

Александар Вучић Хоћу ли бити председник 2025. године? Нећу. Склонићу се 99 одсто, а нећу се вратити ни на позицију премијера. Моја идеја је да завршим посао у овој канцеларији у наредне четири и по године, и то је то.

Александар Вучић, председник Србије, за „Блумберг“, Б92

Кроз пећински прозор

Александар Вучић Свако ко погледа кроз прозор може да види како је живот бољи у Пећинцима, али и у целој Србији.

Александар Вучић, председник Србије и председник СНС-а, у Пећинцима на скупу уочи локалних избора, „Бета“/„bizlife.rs“