С њим нема неизвесности

Изјаве.нет Сећам се да су током разговора о статусу, у јулу у Бечу, и председник Тадић и премијер Коштуница рекли да су спремни за компромис, на шта је господин Ахтисари рекао: 'Не желим да чујем реч компромис, једина реч коју желим да чујем је решење'.

Томас Флајнер, саветник српског преговарачког тима за КиМ, 17. фебруар 2007, РТС

Хоћемо Русе?

Изјаве.нет Србија се превише узда у помоћ Русије у решавању косовског питања и било би паметно да се окрене разматрању поделе јужне српске покрајине јер је за то остало времена и простора.

Андреј Пјонтковски, директор Института за стратешке студије у Москви, 17. фебруар 2007, "Блиц"

Добро да горе не може

Даница Драшковић У ноћи Легијине предаје скована је стратегија да се политички ослаби СПО и да се мени одузме политичка снага.

Даница Драшковић, као сестра Веселина Бошковића, 17. фебруар 2007, "Блиц"

Нада, жеља, подела

Чедомир Антић Да бисмо се нечему надали, прво морамо то да желимо. Не видим да неко у Србији то [поделу Косова] довољно жели.

Чедомир Антић, историчар и бивши члан Председништва Г17 Плус, 16. фебруар 2007, "Прес"

С Карађорђем пред Милоша

Војислав Коштуница Наши славни преци, Карађорђе и књаз Милош, неустрашиво су се супротставили безвлашћу и насиљу, одбијајући све нуђене привилегије које и нама, данас, нуде а називају их 'конструктивност'. С пуним уверењем понављамо да немамо право да се одрекнемо и да се никада нећемо одрећи ниједног дела наше државе, а посебно не њене колевке Косова и Метохије.

Војислав Коштуница, одлазећи председник Владе Србије, у Орашцу, 16. фебруар 2007, "Политика"

Од А до Коштунице

Милош Алигрудић ДСС има план Б и Ц, али се сада концентрисао на план А, а то су преговори о новој влади на челу са Коштуницом.

Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС-а, 16. фебруар 2007, "Блиц"

Уздржана

Борка Вучић Ко је против?! Не знам.

Борка Вучић, председавајућа Скупштине Србије, на шапутање најмлађих посланика да изговори "ко је против", 16. фебруар 2007, РТС

Пол позиција

Политика Посланици ЛДП-а су ушли у салу, склонили ознаке за Г17 Плус и сели. Како причају очевици, Милољуб Албијанић тражио је да се склоне, али 'они су се правили као да он ништа не прича, уопште се нису упуштали у расправу с њим, осим што му је Владан Батић рекао да не зна о чему он то говори'. Како препричавају присутни, 'на питање Верице Калановић из Г17 да ли ће се проблем места решавати силом, Чедомир Јовановић јој је одговорио – наравно'. Сила, ипак, није примењена. ЛДП-овци су остали ту где су, а посланици Г17 Плус сели су иза њих.

Политика, 16. фебруар 2007

Волим само Павића

Милорад Павић Један позоришни критичар је написао недавно да ће историја српског позоришта данас бити упамћена по томе што овде није игран Павић. Ја му се извињавам што га овде наводим.

Милорад Павић, писац, 16. фебруар 2007, "Блиц"

Мислим, стварно!

Чедомир Антић Па, зар Г17 Плус данас има јасан политички став о нечему? Не знам, то је ново за мене.

Чедомир Антић, бивши члан Председништва Г17 Плус, 16. фебруар 2007, "Прес"

Мислим, стварно!

Благица Костић Мићо честитам, али морам да ти кажем да сте ме изненадили уласком у парламент. И то непријатно!

Благица Костић, бивши посланик СПО-а, садашњи члан ПСС-а и скупштински извештач "Опозиције", Милољубу Албијанићу из Г17 Плус, 16. фебруар 2007, "Политика"

С њим нема неизвесности

Марти Ахтисари Мислим да нико није очекивао да ће српски парламент да каже: Поздрављамо независност Косова.

Марти Ахтисари, специјални изасланик УН, 15. фебруар 2007, "Б92"

Хоћемо Русе?

Изјаве.нет Да ли смо спремни да у замену за тако велику услугу [руски вето] не уђемо у НАТО и ЕУ него да будемо експоненти руске политике? И заиста шта је Србија урадила да придобије Русију последњих шест година? Ако ступимо у НАТО можда ће се на нашој територији формирати базе где ће бити инсталиране ракете усмерене на територију Русије. Да ли наша политика размишља о томе?

Мирослав Јовановић, историчар, 15. фебруар 2007, "НИН"

Молба да нам (не) узму Косово

Десимир Тошић Ми не можемо да не дамо Косово, можемо само да молимо да нам дају Косово.

Десимир Тошић, члан Политичког савета ДС-а, 15. фебруар 2007, "Дневник"

Кратак курс уставног права

Вук Драшковић У шали сам предложио да променимо наш Устав и да у члану првом кажемо да је Србија веома специфична држава, без својих граница, држава чије границе може мењати ко год хоће и држава без икаквог достојанства.

Вук Драшковић, одлазећи министар спољних послова, 15. фебруар 2007, "Интервју гледалаца" ТВ "Студија Б"

Даље нећеш моћи...

Бернард Бот ЕУ у новој влади жели да види новог шефа полиције, новог министра унутрашњих послова и нову мрежу обавештајне службе. На тим местима желимо да видимо људе са кредибилитетом.

Бернард Бот, шеф дипломатије Холандије, 15. фебруар 2007, "Прес"

Даље нећеш моћи...

Драган Шормаз Невероватно! Избор владе је унутрашња ствар Србије и не може нама нико са стране да уређује ко ће овде бити министри. Да неко изричито тражи ко ће да влада Србијом, па, то је један невероватно безобразан захтев, који никада неће проћи!

Драган Шормаз, посланик ДСС-а, 15. фебруар 2007, "Прес"

Salto mor(t)ale

Емир Кустурица Нисам мислио да мој рад не цени народ Србије него квазиелита, представници тзв. невладиних организација. Оно што су некад били млади самоуправљачи у Титово време, они су у овом друштву сада. А ако мало завирите у њихове биографије, видећете да су они старији учествовали у отпуштању са факултета, док они млађи представници, пошто су два-три пута закорачили у свет, салтом су, да се изразим гимнастичким језиком, увезли неку имагинарну слику Запада.

Емир Кустурица, режисер, 15. фебруар 2007, "НИН"

Мислим, стварно!

Вук Драшковић Хоти и Хотентоти! Мислим, стварно сам јасан и нећу даље од овог да идем.

Вук Драшковић, министар спољних послова, на потпитање "ко шаље поруке на адресе водећих земаља да је у интересу Србије да Косово буде независно", 15. фебруар 2007, "Интервју гледалаца" ТВ "Студија Б"

Нада, жеља, подела

Артемије Подела КИМ не долази у обзир. То је, ваљда, једина тачка где се у потпуности слажемо с Албанцима. Чак је наметнута независност боље решење од поделе. Наметнута независност је као свака окупација – привремена, а оно чега се добровољно одрекнемо – то остаје трајно.

Артемије, епископ рашко-призренски, 14. фебруар 2007, "Данас"

Не питајте мене!

Владета Јанковић Питања о томе шта ће се догодити нису препоручљива за коментарисање, чак ни по Аристотелу.

Владета Јанковић, потпредседник ДСС-а, на питање да ли ће препоруке ЕУ убрзати формирање нове владе, 14. фебруар 2007, према "Пресу"

Релаксирање демократије

Томислав Николић Мислим да је ред да се захвалимо господину Предрагу Марковићу јер је начин на који је он обављао функцију председника Скупштине ипак била извесна демократска релаксација.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, у Скупштини Србије, 14. фебруар 2007, РТС

Пол позиција

Чедомир Јовановић Ако неко мисли да ћемо ући на мала врата у овај парламент онда прави исту ону грешку коју су правили они који су парламент бранили кордонима пре седам година. Не можете тако са ЛДП-ом, не може нико да нас гура у други план и не може нико од нас да очекује да прихватимо тек тако.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, 14. фебруар 2007, РТС

Пол позиција

Ненад Чанак То само значи да ми Војвођани знамо реда па седимо ди нам се каже. А ови су дошли пре и сели, а више за нас није било места.

Ненад Чанак, лидер ЛСВ-а, објашњавајући зашто посланици ЛСВ-а седе на протоколом предвиђенa местa, 14. фебруар 2007, РТС

Музички динар

Ненад Чанак Млађан Динкић не зна да свира. Само фалшира, и то ужасно! Што се тиче Дачића, може да буде певач. Свако у тој странци једном пропева.

Ненад Чанак, "школовани музичар", 14. фебруар 2007, "Курир"

Музички динар

Ивица Дачић Не знају они да свирају то што ја певам! Немамо исти репертоар.

Ивица Дачић, кога "бије глас да има добар глас", 14. фебруар 2007, "Курир"

С њим нема неизвесности

Френк Визнер Надам се да ће се Београд и Приштина ипак договорити са Ахтисаријем. Ако се ипак не дође до споразума, пошто Ахтисари није чаробњак, он ће сам казати шта је праведно.

Френк Визнер, специјални изасланик САД за Косово, 13. фебруар 2007, "Курир"

Кратак курс уставног права

Александра Јерков Имамо тај став да не признајемо независност Косова, а имамо и тај несрећни Устав који каже да су сви државни органи обавезни да штите интересе Србије на Косову – ја питам шта значи та обавеза? То је озбиљан правни преседан.

Александра Јерков, професор књижевности и посланик ЛСВ-а, 13. фебруар 2007, ТВ "Нови Сад"

Од А до Коштунице

Ненад Чанак Коштуница је фасцинантан примерак политичког бића које би се могло назвати злочиначка мајка! Иако у Будимпешти и данас живе људи који су учествовали у злочиначкој рацији у Новом Саду 1942, Влада Србије није затражила од Мађарске да нам се они изруче.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 13. фебруар 2007, "Курир"

"Лудо, буразере, лудо"

Ненад Чанак Конституисање парламента не очекујем ни у лудилу.

Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 13. фебруар 2007, "Курир"

Бестежинско стање

Божидар Ђелић Има аналитичара који пишу да не могу да будем премијер јер космичко зрачење долази па мора да буде овај други. Не могу да будем премијер јер немам тежину – да ли се то мери у килама?

Божидар Ђелић, кандидат ДС-а за премијера, 13. фебруар 2007, ТВ "Авала"

Велико Косово

Азем Власи Независно Косово неће имати територијалних претензија према суседним државама.

Азем Власи, саветник Агима Чекуа "за односе са Црном Гором, Македонијом и Србијом", у изјави подгоричкој "Републици", 12. фебруар 2007, "Данас"

Вештачка интелигенција

Санда Рашковић-Ивић Изјава Албера Роана [заменика Мартија Ахтисарија] да не зна како би то уопште Велика Албанија могла бити опасност представља ниподаштавање интелигенције Србије, а и свих осталих међународних актера.

Санда Рашковић-Ивић, председница Координационог центра за Косово и Метохију, 12. фебруар 2007, "Политика"

Молба да нам (не) узму Косово

Чедомир Јовановић Србија не може да се бори за 15 одсто територије тако да изгуби и ових 85 одсто.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 12. фебруар 2007, "Политика"

Биљана осуду желеше

Радослав Стојановић Не знам ко би то у Србији, сем Биљане Ковачевић-Вучо, просто желео да Србија буде осуђена [за геноцид].

Радослав Стојановић,  правни заступник СЦГ пред Међународним судом правде, по тужби БиХ, 12. фебруар 2007, "Полиграф" ТВ "Б92"

Мислим, стварно!

Божидар Ђелић Нећу о таквим питањима. Морам мало да се уозбиљим.

Божидар Ђелић, функционер ДС-а, на питање да ли је ове године ишао у Француску на скијање, 12. фебруар 2007, "Курир"

Мислим, стварно!

Драган Марковић Палма Јесте да имам десетак кила вишка, али ја сам прави спортиста.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, 12. фебруар 2007, "Курир"

Добро да горе не може

Влајко Сенић Остављам СПО много бољим него што је био када сам у њега ушао или од када се налазим у врху странке.

Влајко Сенић, бивши потпредседник СПО-а, о свом преласку у Г17 Плус, 11. фебруар 2007, "Прес"

Диференција је у разлици

Рајко Ђурић Између нас нема битније разлике, осим што је Срђан Шајн [председник Ромске партије] политичар малог формата.

Рајко Ђурић, председник Уније Рома Србије, 11. фебруар 2007, "Глас јавности"

Мислим, стварно!

Ранка Савић Коштуничина влада није техничка влада. То је влада нојева.

Ранка Савић, председник АСНС и "кандидат за министра рада", 11. фебруар 2007, "Курир"

Мислим, стварно!

Емир Кустурица Завршио сам филм ["Завет"] и побио све што не ваља, а све што ваља оставио да живи.

Емир Кустурица, режисер, 11. фебруар 2007, "Политика"

Талачка криза

Миљенко Дерета Србија је талац Младића, Србија је постала и талац Воје Коштунице – на други начин, он још није отишао у шуму, мада се и то може десити, јер се он de facto одметнуо.

Миљенко Дерета, из Грађанских иницијатива, 09. фебруар 2007, "Пешчаник" Радија "Б92"