Имамо више доктора (наука) него писмених људи

Миодраг Стојковић Према подацима републичке инспекције у Србији, има најмање 1.200 лажних доктората. [...] Ми смо далеко од тога да имамо добро образовање, у смислу да је то проверено, онако папиролошки. Факултет или универзитет није више у обавези да ако ви донесете диплому са неког другог факултета провери истинитост те дипломе. Једини начин да се поврати углед српског образовања је контрола свих диплома. Не можете да пустите неког ко је дипломирао у недељу. Не можете да пустите некога ко је за 4 дана положио 10 испита и написао да је студирао у месту Б, а студирао је у месту А, али то није знао. Прешли смо, нажалост, на хиперпродукцију.

Миодраг Стојковић, универзитетски професор и генетичар, „Јужне вести“/„Недељник“

Станари са скупљом улазницом

Миодраг Стојковић Грешка у том систему [избора] је што ви имате да се та одлука односи на нивоу одељења [САНУ] и ако вам одељење броји 15 чланова они одлучују шта ће осталих 135 чланова имати на увид, који су кандидати. Ако се Ви и ја договоримо - Ви имате свог кандидата, ја имам свог. Ја пустим Вашег, Ви пустите мог, трећи нема шта да тражи у том систему, а не зна зашто није прошао. То вам дође као да станујете на приземљу и ти који ту живе одлучују шта раде станари до осмог спрата.

Миодраг Стојковић, универзитетски професор и генетичар, о разлозима зашто није примљен у САНУ, „Јужне вести“/„Недељник“

Несвршено будуће време

Милан Ћулибрк Поврх свега, из Брисела прете да ће казнити Србију што електронски сатови у ЕУ касне пет минута. Па где ће им душа? Знају ли они да у Србији бољи живот и реформе касне не пет минута, већ пет деценија? И да су грађани изгубили деценије живота чекајући светлију будућност. А они запели да им сатови касне. Као да не могу да их навију пет минута унапред и - решен проблем.

Милан Ћулибрк, главни уредник НИН-а, у контексту нестабилне фреквенције у електроенергетском систему, НИН

Бацач камена (темељца) с рамена

Александар Вучић Сутра отварам фабрику у Чачку, односно полажем камен темељац за убрзано отварање фабрике у којој ће се запослити 1.000 радника.

Александар Вучић, председник Србије, према НИН-у