Лажна оптужба, права пресуда

Јадранка Шешељ Крајње је лицемерно да Влада осуђује изјаву мог супруга, а да се не изјашњава о признању Карле дел Понте да је Војислав одведен у Хаг у нацистичком аранжману Зорана Ђинђића и Хашког трибунала.

Јадранка Шешељ, супруга Војислава Шешеља, 24. мај 2008, "Прес"

Одбрана и последњи дани

Милорад Мирчић Војислав Шешељ је потпуно у праву када каже да Звездан Јовановић није убио премијера Зорана Ђинђића! Шешељ сасвим аргументовано оповргава истинитост пресуде против Јовановића. На његову изјаву пре два дана у хашком казамату било је много реакција, али нисам чуо да је било ко рекао да Шешељ не говори истину! [Тврдим да Звездан Јовановић није убио Ђинђића] на основу књиге коју је о том убиству написао Војислав Шешељ.

Милорад Мирчић, потпредседник СРС-а и "кандидат за министра полиције", o изјави Војислава Шешеља у Хашком трибуналу, 24. мај 2008, "Прес"

Ликвидирати претњу

Слободан Самарџић Ради истинитог обавештења јавности, а као учесник у разговору са председником Србије 22. маја, желим да потврдим да се председник Борис Тадић обратио Маркићевићу речима: 'И ја могу некога да ликвидирам'! За овакав Тадићев поступак не могу се наћи речи оправдања.

Слободан Самарџић, потпредседник ДСС-а, 24. мај 2008, "Танјуг"

Ликвидирати претњу

Велимир Илић Не бојим се Тадића. Уосталом, ко се боји врабаца, не сеје пшеницу.

Велимир Илић, председник НС-а, 24. мај 2008, према "Куриру"

Пажљива злоупотреба

Ивица Дачић Одговорно тврдим да сам ја убедљиво најпраћенији човек у Србији, али и шире. Уопште се нисам шалио када сам рекао да ме прате све службе света, укључујући и српске тајне службе. Сигурно сам под 'обрадом' и приватних служби одређених људи из Србије.

Ивица Дачић, председник СПС-а, у Грчкој, 24. мај 2008, "Прес"

Лажна оптужба, права пресуда

Ружица Ђинђић Ми смо током ових пет година и инсистирали на томе да је то био политички атентат и политички злочин, и оваквом изјавом Шешељ је то потврдио.

Ружица Ђинђић, удовица Зорана Ђинђића, 23. мај 2008, "Б92"

Лажна оптужба, права пресуда

Божидар Ђелић Влада Србије једногласно је осудила скандалозну изјаву Војислава Шешеља којом се велича убица премијера Србије Зорана Ђинђића.

Божидар Ђелић, одлазећи потпредседник Владе из ДС-а, конференција за новинаре, 23. мај 2008, "Данас"

Одбрана и последњи дани

Андреја Младеновић Ја не негирам да се то догодило, али ми се овде бавимо неким другим темама и другим питањима.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, o изјави Војислава Шешеља у Хашком трибуналу, 23. мај 2008, ТВ "Б92"

Одбрана и последњи дани

Милан Париводић То је став психопате и најопасније угрожавање демократије. Језгро дрскости и примитивизма!

Милан Париводић, члан ГО ДСС-а, 23. мај 2008, "Газета"

Ликвидирати претњу

Изјаве.нет Најодлучније и најенергичније одбацујемо тврдње да је председник било коме претио ликвидацијом. Председник је само протестовао због ружних речи током кампање.

кабинет Бориса Тадића, у саопштењу, 23. мај 2008, "Данас"

Ликвидирати претњу

Андреја Младеновић Непобитна је истина да је Борис Тадић, обраћајући се Маркићевићу, рекао, цитирам: 'И ја могу некога да ликвидирам'. Веома је важно да Борис Тадић упути јавно извињење Маркићевићу и да повуче изречену претњу, како би се одмах ставила тачка на овај тешки и непожељни инцидент.

Андреја Младеновић, порптарол ДСС-а, 23. мај 2008, "Б92"

Ликвидирати претњу

Драгољуб Мићуновић Смешно је то кукање пред јавношћу како су, малтене, жртве они који потписују или ће потписати са Шешељем споразум о влади, а чули смо Шешеља, главног човека за конструкцију те будуће владе, како он говори и о живима и о мртвима и о свим претњама.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС-а, 23. мај 2008, "Танјуг"

И би одмор!

Велимир Илић Ми смо своје понудили. Нећемо чекати до изнемоглости да би нас на крају одбили. [...] Биће велики проблем ако се дуго буде чекало. Стотине хиљада људи не прима плате. Људи су гладни. Неће то народ да трпи, јер док они одуговлаче, земља пати. Кад се народ дигне па дође у Београд, има све да их растера!

Велимир Илић, председник НС-а, о социјалистима, 23. мај 2008, "Газета"

И би одмор!

Драган Марковић Палма Направили су велику грешку људи из ДСС-а и СРС-а јер су само разговарали са СПС-ом, то је као кад разговарате с неким човеком који је наследио нешто од оца, а има три брата. И ви купите нешто од њега, а без сагласности друга два брата не може да се реализује. Нећу прихватити разговор само са једном коалицијом, или двема партијама – тражићу да се разговара и са ДС-ом.

Драган Марковић Палма, председник ЈС-а, 23. мај 2008, "BBC"

Плашим се да се (ничега) не бојим

Томислав Николић Евентуална коалиција СРС са социјалистима и ДСС-НС даће стабилну владу мада ме веома брину агресивне изјаве Тадића... Бојим се да он већ припрема наше грађане на демонстрације у случају да ми дођемо на власт.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, за онлајн издање немачког "Шпигла", 23. мај 2008, "Танјуг"

Пажљива злоупотреба

Млађан Динкић Неке информације говоре да он [Војислав Коштуница] у овом тренутку чак покушава да злоупотреби и БИА не би ли задржао власт коју су му грађани на изборима ускратили.

Млађан Динкић, председник Г17+, 23. мај 2008, "Блиц"

Траже се живи и здрави

Андреја Младеновић Није пријатно да се слике и телефони нађу на оволико места у граду, али то је ствар оних који су их лепили и њиховог начина како се обраћају јавности.

Андреја Младеновић, ДСС, о плакатима на којима су функционери ДСС-а Александар Поповић, Ненад Коматина и Андреја Младеновић, и бројеви њихових фиксних телефона, 23. мај 2008, ТВ "Б92"

Траже се живи и здрави

СРС ДС и Г17 плус стоје иза лепљења плаката, што представља прави злочин фашистичког типа.

СРС, у саопштењу о плакатима на којима су функционери ДСС-а Александар Поповић, Ненад Коматина и Андреја Младеновић, и бројеви њихових фиксних телефона, 23. мај 2008, "Б92"

Траже се живи и здрави

НС Плакати су својеврстан позив на линч. Овај случај, као и најаве неких странака и невладиних организација да ће демонстрацијама и протестима, па чак и најавама угрожавања личне безбедности политичких противника, 'бранити народну вољу' представља покушај укидања демократског поретка.

НС, саопштење београдског одбора о плакатима на којима су функционери ДСС-а Александар Поповић, Ненад Коматина и Андреја Младеновић, и бројеви њихових фиксних телефона, 23. мај 2008, "Б92"

Траже се живи и здрави

Драган Ђилас Могу само да кажем да знам да је [Александар] Поповић оперисан и да се надам да ће се опоравити, па да као лидер опозиционе странке, када Коштуница оде у историју, заједно изградимо Србију. Стварно нисам видео плакате и не могу да коментаришем.

Драган Ђилас, кандидат ДС-а за градоначелника Београда, о плакатима на којима су функционери ДСС-а Александар Поповић, Ненад Коматина и Андреја Младеновић, и бројеви њихових фиксних телефона, 23. мај 2008, "Б92"

Упознај свет да би више волео "Моју Србију"

Бранислав Лечић Своје чланове и симпатизере слао сам да контролишу изборе зато да би видели мало света. Искористили смо своје законско право! Чак 95 одсто наших људи је младо и никада није ишло ван земље. Ово је била јединствена прилика да се упознају са иностранством! Веома је важно да се људи упознају са светом, макар само на два дана, јер ће то утицати на њихову перцепцију живота у Србији!

Бранислав Лечић, председник Покрета "Моја Србија", 23. мај 2008, "Прес"

Одбрана и последњи дани

Драган Шормаз Као што знате, право окривљеног је да пред судом сам изабере начин своје одбране. Он може да се брани ћутањем, али и изношењем свега што мисли да би могло да му иде у корист. Овај његов став изнет на суђењу тако и посматрам.

Драган Шормаз, потпредседник ИО ДСС-а, o изјави Војислава Шешеља у Хашком трибуналу, 22. мај 2008, "Политика"

Суперхерој са острва страве

Душан Михајловић Не спадам у особе које су оптуженог Милорада Улемека Легију ковале у звезде и од њега правиле суперхероје, да би га после пљувале као најгорег злочинца. Улемек има и плусева и минуса, попут удруживања са погрешним људима. Судски поступци требало би да ми пруже одговоре на неколико питања на која још немам одговоре – да ли је заиста учествовао у злочинима или је све што је радио чинио у склопу службе? На њему је какав ће остати упамћен у историји, да ли је служио идеји или је био обичан криминалац?! То је моје мишљење о овој сложеној теми која се зове Милорад Улемек Легија.

Душан Михајловић, бивши министар полиције, сведочећи у случају "Ибарска магистрала", 22. мај 2008, "Глас јавности"

Ликвидирати претњу

Мирослав Маркићевић Током консултација код председника Бориса Тадића доживео сам велику непријатност. Тадић је протестовао што је током предизборне кампање називан издајником уз помињање 'мотке' и поручио ми је да пренесем Велимиру Илићу да се он никада не би тако понашао, али да то не значи да он не може некога да ликвидира.

Мирослав Маркићевић, председник ИО Нове Србије, 22. мај 2008, "Бета"

К познанију уставнога права

Наташа Јовановић Борис Тадић, излазећи из оквира своје уставне надлежности, поставио је између осталог и питање које се тиче Споразума о стабилизацији и придруживању, ја сам морала да га упозорим да не излази из оквира Устава, јер он то није овлашћен да пита никога од представника странака које се данас код њега налазе. Кратко сам му то објаснила, онда је он нотирајући такву моју примедбу рекао – дакле, ви сматрате да то што ја питам је кршење Устава? Ја сам рекла – то није у надлежности председника Републике у данашњем дану и у ономе о чему смо ми позвани да разговарамо.

Наташа Јовановић, чланица Председништва СРС-а, конференција за новинаре, 22. мај 2008, РТС

И би одмор!

Јован Кркобабић Нисам човек којем се може обећати да ће вечерати на Венери. Мени одмах морате припремити ракету и гориво.

Јован Кркобабић, председник ПУПС-а, 22. мај 2008, "Политика"

Љубав из дна душе

Славица Ђукић-Дејановић Демократска странка са Борисом Тадићем на челу је једна потпуно нова екипа, у односу на ону из 2000. године, када смо били љути противници. Радујем се што је Тадићу левица у души.

Славица Ђукић-Дејановић, потпредседница СПС-а, за крагујевачку "Светлост", 22. мај 2008, "ФоНет"

Партија уједињених Кркобабића

Јован Кркобабић То што сада, као образован и релативно млад човек, у име градског огранка наше партије разговара о власти у Београду је случајност. Он [Милан Кркобабић] је други на листи кандидата за одборнике у Скупштини Београда и заступа интересе наше партије у границама програма и ништа више од тога. Мој син није ни у каквом повлашћеном положају у странци.

Јован Кркобабић, председник ПУПС-а и отац Миланов, 22. мај 2008, "Политика"

Лажна оптужба, права пресуда

Војислав Шешељ Ја верујем да је Звездан Јовановић [првостепеном пресудом осуђен на 40 година затвора због убиства премијера Зорана Ђинђића] лажно оптужен, а да није – уживао би славу Гаврила Принципа у српској историји.

Војислав Шешељ, у Хашком трибуналу, током унакрсног испитивања сведока оптужбе Асима Алића, 21. мај 2008, РТС

Одбрана и последњи дани

ДС Антицивилизацијске изјаве и ставови Војислава Шешеља добро су познати, али је забрињавајуће да је то политика коју ће ДСС и СРС заједнички спроводити уколико формирају владу на челу са Војиславом Коштуницом. Питамо да ли пакт Шешељ-Коштуница подразумева и пуштање на слободу убица премијера и свих осуђених за организовани криминал, као што је то Томислав Николић већ најавио?

ДС, у саопштењу, o изјави Војислава Шешеља у Хашком трибуналу, 21. мај 2008, "Б92"

Одбрана и последњи дани

Чедомир Јовановић Шешељ је, као организатор убиства Зорана Ђинђића, упориште злочиначке политике која се остварује кроз коалицију СРС-ДСС.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, 21. мај 2008, "Бета"

Придруживање издајницима

Милорад Мирчић СРС је осуђивао само чин потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању, а не и садржај ССП-а. Ми смо причали о 'издаји' јер потпредседник Владе Божидар Ђелић није имао овлашћење да потпише ССП – о садржају Споразума треба расправљати у Скупштини.

Милорад Мирчић, потпредседник СРС-а, 21. мај 2008, "Б92"

И би одмор!

Бранко Ружић Ми нисмо трговачки путници да тражимо било каква министарства. Пре свега, радимо на принципима и начелима. Што се тиче кадровског потенцијала, није нескромно рећи да је СПС и дан-данас за више копаља испред многих странака.

Бранко Ружић, председник ИО СПС-а, 21. мај 2008, "Проблем" ТВ "Студија Б"

Пажљива злоупотреба

Милутин Мркоњић Ми не тражимо министарства силе. Што се мене тиче, војска и полиција ме не интересују. Да знате, од свих кандидата најмање сам добио гласова у затвору.

Милутин Мркоњић, потпредседник СПС-а, 21. мај 2008, "Блиц"

Придруживање издајницима

Борис Тадић Бићу фер и даћу им [ДСС-у] 24 сата да се јавно изјасне да ли и даље стоје иза тога да у скупштини одмах треба поништити ССП. ДСС је са незапамћеном бруталношћу говорио да су сви они који су потписали ССП издајници, а сада говори да неће поништавати тај споразум. Добро је да та странка то каже, али је лоше да обмањује грађане.

Борис Тадић, председник ДС-а, 20. мај 2008, "Газета"

И би одмор!

Борис Тадић Сви имају право да преговарају с ким хоће, то поштујем и сачекаћемо.

Борис Тадић, као председник ДС-а, у Старој Пазови, 20. мај 2008, "Блиц"

Пажљива злоупотреба

Драган Тодоровић Божидар Ђелић ни своју тетку не може да убеди да изађе на улицу – моћи ће да протестује једино против лошег пасуља у затворској мензи. И Јелашић би требало да припреми пакетић, ћебе и прибор за личну хигијену. Требаће му и дуван, пушио, не пушио, јер је у затвору то једино средство плаћања.

Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, 20. мај 2008, "Курир"

Придруживање издајницима

Драган Марковић Палма Уколико буде поништен Споразум са ЕУ, Јединствена Србија неће улазити у коалицију са ДСС-ом и НС-ом.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, 19. мај 2008, "Б92"

Придруживање издајницима

Андреја Младеновић ДСС остаје при ставу да ће поништити Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом у новом сазиву парламента. Наши ставови из кампање су потпуно јасни. Али, ми ћемо о свим детаљима или будућим захтевима, када то неко од коалиционих партнера буде изнео, разговарати. Остављамо могућност да то буде тема.

Андреја Младеновић, портпарол ДСС-а, конференција за новинаре, 19. мај 2008, "Б92"

Придруживање издајницима

Јован Кркобабић Нисам упознат са текстом Споразума Србије и Европске уније и о њему ћу моћи да се изјасним тек када будем прочитао садржај тог документа.

Јован Кркобабић, председник ПУПС-а, 19. мај 2008, "Бизнис"

И би одмор!

Ивица Дачић Не може одлука да се донесе емотивно. Ни Слободан Милошевић није доносио одлуке емотивно. Волео бих да сада могу да се посаветујем са њим.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 19. мај 2008, "Бета"

Љубав из дна душе

Велимир Илић Европска унија једва чека да дође наша влада. [...] То само Солана тражи [да ДС и СПС образују владу]. Солана је њихов ортак у провизијама за неке стране инвестиције које долазе у Србију. Он тражи ту владу само због свог дела у тим провизијама.

Велимир Илић, председник НС-а, 19. мај 2008, "Вечерње новости"

Љубав из дна душе

Ивица Дачић Професоре, желим мало да отмем монопол на Европу. СПС и ова наша коалиција не прихватају да било ко има већи монопол на Европу од нас, ми јесмо за улазак Србије у Европу – да не би испало само да су за Европу само они који су у проевропском блоку.

Ивица Дачић, Драгољубу Мићуновићу из ДС-а, 19. мај 2008, "Реците народу" ТВ "Fox"

Љубав из дна душе

Горан Јешић Идеолошки две најблискије странке у Србији заправо и јесу ДС и СПС, прва као члан Социјалистичке интернационале, а друга као партија која то жели да постане. Тако да, ако посматрате програмски и занемарите оно што се дешавало током деведесетих година прошлог века, што се, наравно, не може заборавити, ради се о програмски веома сличним партијама.

Горан Јешић, председник општине Инђија из ДС-а, 19. мај 2008, "Дневник"

Плашим се да се (ничега) не бојим

Томислав Николић Ничега се у животу, осим Бога, не плашим, па ни диктатуре коју би неко да спроводи у Србији.

Томислав Николић, заменик председника СРС-а, 19. мај 2008, "Глас јавности"

Супротно од раја

Млађан Динкић Ми смо једногласно донели следећу одлуку – нећемо да се нервирамо, онај ко не буде ишао са листом За европску Србију пропашће, просто, само луд човек може да иде супротним правцем...

Млађан Динкић, председник Г17+, 19. мај 2008, "Кажипрст" Радија "Б92"

Супротно од раја

Млађан Динкић Ако верујете у себе, ви сте сигурни да ако вас одбије једна девојка, ви ћете наћи другу девојку, зато што имате знања, зато што имате шарма или нешто слично. И обрнуто, ако у себе не верујете, никад нећете успети. Листа за европску Србију верује у себе, у наш програм, верујемо да је то једини пут који Србију води ка Европи и знам да ћемо успети. Питање је само да ли ћемо успети лакше или теже.

Млађан Динкић, председник Г17+, 19. мај 2008, "Кажипрст" Радија "Б92"

Придруживање издајницима

Слободан Самарџић Ту постоје две ствари – једна је поништавање ССП-а, а друго је нератификовање. Не мора да значи ако га не поништимо, да ћемо га ратификовати.

Слободан Самарџић, потпредседник ДСС-а, 18. мај 2008, "Утисак недеље"

И би одмор!

Ивица Дачић Данас [се] одмарам и због тога нема преговора.

Ивица Дачић, председник СПС-а, 18. мај 2008, "Бета"

Партија уједињених Кркобабића

Милан Кркобабић Са оцем Јованом сам оснивач ПУПС-а. Помажем странци колико ми обавезе дозвољавају. С обзиром да смо млада странка, која се не бави нимало атрактивним проблемима, сматрамо да смо на овим изборима постигли велики успех.

Милан Кркобабић, члан ИО Партије уједињених пензионера Србије "иако још није пензионер", 18. мај 2008, "Прес"

К познанију уставнога права

Наташа Јовановић Председник нас је нешто питао, али ми нисмо хтели да му одговарамо. Нема он уставна овлашћења да нас било шта пита. Предложили смо му да поднесе оставку и он је рекао да ће да размисли о том предлогу и да ће нам јавити шта је одлучио.

Наташа Јовановић, чланица Председништва СРС-а, 30. јануар 2007, "Вечерње новости"