Зараза је пров(ј)ерена гласина

Емир Кустурица Ми смо већ одавно заражени. Зар нисмо одрасли и ми и наша деца и унуци у временима кад је важније шта говори спортиста или глумац о нечем важном, а не доктор наука који зна о чему се ради, вирусолог који није могао да нађе вакцину, јер је био плаћен као возач шлепера? То је била цивилизација за коју се чинило да може све, а сада смо сведоци да не може ништа.

Емир Кустурица, филмски режисер, о пандемији коронавируса, „Искра“/„Новости“

Од Кардеља је остануло Жижеку

Емир Кустурица Славој Жижек, највећи словеначки философ после Едварда Кардеља, написао је ауторски текст за „РТ интернешенел“. Прво је исмејао корона вирус, за нијансу више од доктора [Бранимира] Несторовића, упоредио је понашање европских влада и њихове најаве о мерама заштите са комунистичком пропагандом у време друга Тита. Наводно, једном је пронешена кроз СФРЈ непроверена вест да ће нестати тоалет папира. Нестало је тоалет папира, вели мега философ, због најава рестрикција у планираној економији комунистичке државе. [...] Није прошло ни седам дана, [...] Славој је одговарао на питања водитеља вести „РТ интернешенел“ поводом експанзије короне. Ни трага од оне „духовитости“. Сада у потпуно другом тону, овај пут је фрфљао сериозно, заборавио претходно исмејавање модерне куге и, између осталог, рекао да је у економској пропасти света неопходно да се уједине леве снаге и на интернационалном нивоу поразе националисте и све друге пошасти које стоје на путу проналаска вакцине у борби против смртоносног вируса.

Емир Кустурица, филмски режисер, „Искра“/„Новости“

Стендап философ

Емир Кустурица Било је историји човечанства појава које су најбоље изражавале пропаст епохе, али сигурно нико није у таквој улози блистао као Славој Жижек. Прво је претворио философију у стендап комедију. Добио је шамаре од Чомског који га је назвао кловном, али упорни Словенац се није предао. Отворене су му многе арене где тумачи стање ствари у свету.

Емир Кустурица, филмски режисер, „Искра“/„Новости“

За сада без доброг наслова (да не чује ванредно стање)

Александар Вучић Мене је Ана овластила, сви грађани Србије ће следеће недеље имати маске.

Александар Вучић, председник Србије, у контексту проглашеног ванредног стања због ширења коронавируса, конференција за новинаре