Дневна доза 2339 30. јун 2017.

Баук Балкана кружи Европом

Волфганг Петрич Дуго је на снази била европеизација Балкана, а последњих година уследила је балканизација Европе. Тиме сам хтео да кажем да је 1990-х, после ратова, европска заједница хтела да извезе на Балкан одређене вредности, законе и правила, и помогне новонасталим државама да се стабилизују. Ако погледамо неколико година уназад, у самој ЕУ долази до ренационализације. Због тога и користим политички некоректан термин - балканизација. То значи да идеја националне државе претеже над концептом уједињене и слободне Европе. Мислим да је важно да стално размишљамо о заједници потпуно равноправних држава.

Волфганг Петрич, аустријски дипломата, на конференцији „Нова међународна реалност“ у Београду, „Новинарење“ Радио Београда 1
blog comments powered by Disqus Правила коментарисања (прикажи)
Молимо вас да се у коментарима држите теме изјаве. Коментари регистрованих корисника (Disqus, Facebook, Twitter, Google, OpenId, Yahoo) објављују се одмах, а анонимни коментари и они који садрже линкове на друге сајтове морају бити одобрени. "Изјаве.нет" задржавају право да обришу коментаре регистрованих корисника или не објаве анонимне коментаре који садрже неумесне осврте на личност, приватан живот, увреде, претње, било какву нетрпељивост или садржај који није у складу са законом, као и оне с линковима који не представљају допринос дискусији. Коментаре писане СВИМ ВЕЛИКИМ СЛОВИМА не објављујемо или пребацујемо у сва мала слова. "Изјаве.нет" не одговарају за ставове коментатора, али уједно позивају на толеранцију и уважавање Другог и Другачијег. Молимо вас да ваши коментари не буду предуги и сматра се да сте остављањем коментара прихватили горња правила. Ако је коментар у сагласности с правилима, биће објављен онако како сте га написали (без брисања и/или дописивања речи). Модераторима се можете обратити на redakcija@izjave.net.